Obavijesti

Sport

Komentari 17

Berba medalja u Riju: Paović i Talić osvojili su nova odličja!

Berba medalja u Riju: Paović i Talić osvojili su nova odličja!
1

Skakač u dalj Zoran Talić osvojio je srebrnu medalju na POI-u u Riju skočivši 7,12 metara. Stolnotenisačica Sandra Paović ušla je u finale i osigurala novu hrvatsku medalju

VIDEO

Hrvatski paraolimpijac i predstavnik u skoku u dalj Zoran Talić druge Paraolimpijske igre zaredom osvojio je medalju! Nakon što je u Londonu prije četiri godine osvojio srebro, Talić je u Riju u konkurenciji T20 za sportaše s intelektualnim poteškoćama skočio dalekih 7,12 metara i ponovio uspjeh. Druga je to hrvatska medalja na POI-u u Riju.

Nakon što je Velimir Šandor osvojio brončanu medalju u bacanju diska u kategoriji F52, skakač u dalj Zoran Talić osvojio je drugu hrvatsku medalju na Paraolimpijskim igrama u Riju. Talić je već u prvom pokušaju skočio 7,12m čime je preuzeo vodstvo dok je u drugom skoku imao prijestup.

Malezijski predstavnik Abdul Latif Romly je u drugoj seriji skočio dalekih 7,47m i preuzeo vodstvo dok je u trećoj seriji postavio novi svjetski rekord s preskočenih 7,54 metara. Talić je u trećoj seriji skočio 7,07m i zasluženo osvojio svoju drugu paraolimpijsku medalju!

Zoran je posebna i jedinstvena priča

Talić je u kategoriji sportaša s intelektualnim teškoćama, iako to ne bi zaključili iz razgovora s njim. Do četvrtog razreda je redovno išao u osnovnu školu, a onda su ga prebacili u 'specijalnu', po prilagođenom programu.

- Strašan je potencijal. Ostvarivo je da nastupi na Olimpijskim igrama, ako nastavi ovako dobro raditi. Ako može Pistorius, onda može i on - rekao je Branko Omazić, tajnik paraolimpijskog atletskog kluba Agram prije četiri godine.

I bio je u pravu. Zoran je unatoč određenim poteškoćama postao vrhunski sportaš.

- Malo sam spor u glavi. Mogu sve, ali nekad mi treba malo više vremena, ne skužim sve odmah iz prve. Sad treniram isključivo s 'normalnim' sportašima. Na početku su bili skeptični, ali su onda su me upoznali i sada je sve u redu - rekao je Talić.

Za sve čitatelje ima i poruku.

- Sretan sam čovjek, ali možda bih rekao ljudima da nas gledaju boljim očima, da nas ne ogovaraju. Ja nemam toliko problema, posebno ne s ljudima koji me poznaju, ali vidim da još uvijek ima 'ćakula'. Ima dosta ljudi koji govore 'on je invalid'. Na vijestima vide npr. Talić se vratio s natjecanja, osvojio zlato, ali vide i da piše s poteškoćama, paraolimpijac, pa to doslovno shvate. Misle "On je lud" i takve stvari. Rekao bih im da se prvo raspitaju što je paraolimpijac i da nam daju malo više podrške.

Paović ušla u finale i osigurala medalju

Davor Puklavec/PIXSELL

Hrvatska stolnotenisačica Sandra Paović plasirala se u finale paraolimpijskih igara u Rio de Janeiru nakon što je u polufinalnom susretu kategorije 6 pobijedila Ukrajinku Marinu Litovčenko 3-1 (11-6, 11-8, 10-12, 11-9).

Paović je ulaskom u finale osigurala treću medalju za Hrvatsku na POI u Rio de Janeiru nakon što je Zoran Talić osvojio srebro u skoku u dalj, a Velimir Šandor broncu u bacanju diska.

Paović je u Rio stigla kao aktualna svjetska i europska prvakinja, a svoj pobjednički niz nastavila je i u dvorani Riocentro.

- Ovaj turnir je iznimno težak za Sandru jer od nje svi očekuju, ne samo medaljum već i zlato - kazala je trenerica hrvatske reprezentacije Mirela Šikoronja.

Nakon što je dobila prva dva seta, Paović je u trećem setu imala vodstvo 9-5, a potom i meč loptu na 10-9. No, ipak je ispustila set. Četvrti set je bio izjednačen do 9-9, a tada je Sandra dobila dva vezana poena za pobjedu i ulazak u finale gdje je očekuje Njemica Steffi Grebe koja je sa 3-2 pobijedila Ukrajinku Antoninu Khodzjnsku.

- Litovčenko je iznimno neugodna suparnica. Bio je to fizički i psihološki težak meč - dodala je Šikoronja. 

Nažalost, Anđela Mužinić nije se uspjela plasirati u polufinale kategorije 3 nakon što je u četvrtfinalu izgubila od prve igračice svijeta Šveđanke Anne-Carin Ahlquist 2-3 (11-3, 10-12, 7-11, 11-3, 5-11). Mlada Splićanka je gubila 0-1 i 1-2 u setovima i oba se puta vraćala. Nažalost, odlučujući, peti set je ipak otišao na švedsku stranu.

- Anđela nažalost, nije uspjela. Bilo je to finale prije finala. Igrala je odlično, ali je u završnici malo popustila - dodala je trenerica hrvatske reprezentacije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka