Obavijesti

Sport

Komentari 0

Nova pravila i gumena lopta na vaterpolskom spektaklu u Zagrebu: 'Mi smo u hendikepu'

Nova pravila i gumena lopta na vaterpolskom spektaklu u Zagrebu: 'Mi smo u hendikepu'

Pravila idu u dobrom smjeru, poboljšat će igru, ali ne slažem se s onim o crvenim kartonima, rekao je Tucak, dok je Bijač dodao: Nova lopta puno jače odskače od vode

VIDEO

Na bazenu buka, ali ne od plivača i vaterpolista, već od majstora. Uz bazen Mladosti na Savu traju završni radovi, ušminkava se jer slika će ići u svijet, montiraju se čak i dodatne tribine jer je zanimanje prilično. Od srijede pa do 14. ožujka Zagreb će ugostiti Svjetski kup, novo natjecanje pod ingerencijom World Acquaticsa. Ono što je ranije bila Svjetska liga, malo kasnije i Europa kup, sada je postalo u jednom Svjetska liga.

Izbornik Tucak objavio popis igrača za Svjetski kup u Zagrebu
Izbornik Tucak objavio popis igrača za Svjetski kup u Zagrebu

Upravo kada je još aktivan bio Europa kup, hrvatska reprezentacija je zadnji put igrala službeno natjecanje na Mladosti. Bilo je to još u travnju 2019. godine. Sada se, pak, okupila prvi put nakon točno 180 dana od europskog zlata u Splitu.

- Ovo nam je sjajna prilika da reprezentacija nakon dugo vremena bude na okupu. Zbog rasporeda i kalendara nismo u mogućnosti imati vikend-okupljanja koja su poželjna, kako meni, tako i drugim izbornicima. Ovo je vrhunska prilika 10 dana da budemo zajedno i da se pripremimo za ono što slijedi, a to je Svjetsko prvenstvo u Fukuoki u srpnju. Nije nam primaran rezultat, ali naravno da ćemo htjeti sve dobiti - uvodno će izbornik Ivica Tucak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Europsko prvenstvo u vaterpolu za muškarce, polufinale, Hrvatska - Italija

Ono po čemu će turnir u Zagrebu bit iintrigantan, jest inauguracija novih pravila. Zapravo, ona se negdje već i koriste od 1. siječnja, kao u Francuskoj, ali za većinu će naših igrača utakmica protiv SAD-a biti prva s takvima. Najveća se tiču suđenja peteraca (odsad ga sudac može svirati bez obzira pucao igrač pod prekršajem na gol ili ne), zatim isključenja (sudac će dati znak za nastavak akcije po izlasku isključenog igrača), dva metra (ne vrijede više cijelom širinom bazenom, već po uzoru na nogometni 16-erac), dok će se utakmica automatski prekinuti kada jedna momčad dobije pet crvenih kartona.

Nova lopta

- Prvi se put susrećemo s njima i vidjet ćemo na čemu još moramo raditi uoči SP-a. Neke su reprezentacije već igrale po njima i mi smo tu u hendikepu. Ali po meni pravila idu u dobrom smjeru, poboljšat će igru, ali za dva metra i dalje ostaje sucu manevar da tumači po svom. Nije mi prihvatljivo pravilo u vezi crvenih kartona, već sam razgovarao s talijanskim i američkim izbornikom oko toga da vidimo što mi možemo kao izbornici tu promijeniti - dodao je Tucak.

Iz zagrebačke skupine na završni turnir u lipnju u Kaliforniji idu dvije reprezentacije uz domaćina SAD, a iz druge u Podgorici tri najbolje. Hrvatska će turnir u srijedu od 19 sati otvoriti protiv SAD-a, a igrat će još protiv Francuske, Italije, Japana i za kraj protiv Mađarske. 

- Amerikanci nisu mijenjali ekipu u odnosu na prošlo ljeto, za dlaku su izgubili od Srbije na SP-u u Budimpešti, bili u egalu sa svima. Imaju tri-četiri sjajna individualca, centar Hallock je prvi u Pro Reccu, Daubea, Bowena, ekstra šutere, a najviše ih krasi fizički stil igre. I već su neko vrijeme zajedno na okupu po čemu su u prednosti.

World Acquatics predstavit će još jedan novitet, novu loptu proizvođača Mikase. Na prvi dodir posve gumenu!

- Dosta je velika razlika - opisat će je naša golmanska jedinica Marko Bijač.

- U ova dva treninga zasad sam primijetio da dosta više odskače pliska od vode. No kratak je period za zaključke, ali na prvu je to najveća. U brzini i letu ne vidim razliku. Trebat će nam svima da se prilagodimo jer igramo u klubovima s drugom. 

Otkazali Benić, Grgurević i Kržić

Izbornik je izdiktirao imena 18 igrača za ovaj turnir, a 13 može prijaviti za utakmice. Zbog ozljeda su otpali branič Benić, centar Grgurević i napadač Kržić. Debitant je golman Primorja, 17-godišnji Mauro Čubranić.

  • Golmani: Marko Bijač, Toni Popadić, Mauro Čubranić
  • Centri: Ivan Krapić, Josip Vrlić, Branimir Herceg, Antonio Dužević
  • Braniči: Rino Burić, Matias Biljaka, Marko Žuvela
  • Napadači: Luka Bukić, Loren Fatović, Jerko Marinić Kragić, Franko Lazić, Konstantin Harkov, Andrija Bašić, Zvonimir Butić, Dario Rakovac


 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
Pogledajte niželigašku golčinu iz Sl. Broda: Nekadašnja reality zvijezda zabila je s 40 metara!
VIDEO: BRAVO, MAJSTORE!

Pogledajte niželigašku golčinu iz Sl. Broda: Nekadašnja reality zvijezda zabila je s 40 metara!

SIBINJ - Lukas Kovačević (23), nogometaš Vinogorca iz Sl. Broda, zabio je gotovo s centra niželigaški gol tjedna u izboru Sofascorea. Bilo je to u pobjedi 5-1 kod Mladosti u Međužupanijskoj ligi, petom rangu hrvatskog nogometa. Prije dvije godine bio je u finalu reality šoua "Utakmica života" i borio se za profesionalni ugovor s Istrom. "Odmah sam znao da ulazi u mrežu, baš je sjela", rekao je.