Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Od Engleske pa do danas, Bilić je najmirniji izbornik

Uoči prvih utakmica na velikim natjecanjima ranije se pričalo o ozljedama, premijama, dnevnicama. Nitko nije imao mir kao Slaven Bilić ove godine

Slavko Midžor
Foto: Slavko Midžor
0 komentara

Ovi dečki mogu biti prvaci Europe, rekao je tada, prije 12 godina Ćiro Blažević. Uoči prve utakmice na velikim natjecanjima, protiv Turaka na Euru 1996., Ćiro je bio u formi. Ostao je bez Bokšića, ali kao i cijela nacija najavljivao je pobjedu protiv tada ne tako snažne Turske. Dobili smo 1-0 golom Vlaovića u zadnjim minutama. Ćiro je te godine započeo “mind game” i sve do SP-a u Njemačkoj uvod u veliko natjecanje bio je sličan.
Uvijek su se izmjenjivale ozljede sa sitnim i većim aferama, svađa izbornika s medijima i izjave poput “koga ćemo pobijediti ako nećemo Švicarsku”. Ćiro je i 1998. ostao bez Bokšića, Otto Barić 2004. bez Pletikose. Mirko Jozić borio se s kritikama zbog loše igre, a samo nekoliko dana prije odlaska u Japan na SP igrači su se pobunili zbog premalih dnevnica, čak i zaprijetili štrajkom!
Cico je prije SP-a u Njemačkoj borio se s hladnoćom jer igrači nisu imali adekvatna odijela, a također se pričalo o premijama.
Slaven Bilić zasad je izbornik s najvećim mirom. Afera oko ugovora i Eduardova ozljeda ipak su događaji iz prošlosti, u tjednu prije susreta nema nikakvih potresa. Nema ozljeda, premije su odavno dogovorene, sastav se zna. I najveća “bomba” podsjeća na ono lagano Ćirino paljenje vatre:
- Ova momčad sigurno može na vrh Europe baš kao i sve druge na Euru - podsjetio je malo na Ćiru Slaven Bilić.

VLAOVIĆ UMJESTO BOKŠIĆA, VELIKA NAPETOST U KAMPU
Ovakve momčadi nema nigdje na svijetu, vidjet ćete, najjači smo, hrabrio je uoči Europskog prvenstva u Engleskoj Ćiro Blažević igrače, a većina hrvatskih navijača ipak je to uzimala kao Ćirinu šalu. No stvari su ipak polako dostizale razinu euforije.
Bokšića je zamijenio Vlaović i zabio prvi gol za Hrvatsku na velikim natjecanjima. Igrači su izbacivali novinare iz autobusa, napetost je bila iznimno velika.

ĆIRO POTJERAO "CVITU" I ODLUČIO SE ZA LADIĆA
Bokšićeva ozljeda šokirala je Ćiru, a s priprema za SP u Francuskoj potjerao je Cvitanovića zbog - flegmatičnosti.
- On nema šansu, pogriješio je i nema oprosta - pumpao je Ćiro atmosferu. Vodila se i velika polemika tko će braniti, Ladić ili Mrmić. Na kraju je “pobijedio” Ladić i bio naš ponajbolji igrač.

JOZIĆ POGRIJEŠIO TAKTIKU I SVAĐAO SE S ĆIROM
Nemojte ovu generaciju uspoređivati s onom brončanom, oni su bili nešto posebno, stalno je ponavljao Mirko Jozić, koji je na SP u Japan i Koreju otišao obraniti broncu. Posvađao se tamo s Ćirom, koji je bio komentator za novine.
- Meksiko moramo pobijediti, bolji smo - najavljivao je Jozić, no, po mnogima, pogriješio je s taktikom i izgubili smo.

VELIKA VRUĆINA I VELIKA BARIĆEVA NEODLUČNOST
Ovo nije utakmica moje karijere, hvalio se Otto Barić prije susreta sa Švicarcima na Euru 2004.
- Možda ipak jest - rekao je drugi dan. Igrači su se žalili na loše uvjete i veliku vrućinu. Do zadnjega trena Barić nije odlučio hoće li umjesto ozlijeđenog Pletikose braniti Butina ili Didulica, hoće li igrati Olić ili Rapaić. Sve je to utjecalo na 0-0 na startu...

TUDOR KASNIO, A IGRAČI POVRAĆALI ZBOG NERVOZE
Uoči SP-a u Njemačkoj atmosfera u momčadi nije bila baš najbolja. Igrači su se žalili na previše prijateljskih utakmica, a Tudor je kasnio na prijateljsku utakmicu u Fuldi. Niko Kovač i stariji igrači “lomili” su HNS zbog premija. Uza sve to kamp je napala i trbušna vitoza, igrači su povraćali...

Naši partneri pišu
Message