Obavijesti

Sport

Komentari 6

Od Senne do Bianchija: Ovo je popis nesreća na F1 stazama

Od Senne do Bianchija: Ovo je popis nesreća na F1 stazama
14

Tužan dan kada je preminuo Jules Bianchi potaknuo nas je da se prisjetimo svih većih nesreća koje su se u zadnjih 20-ak godina dogodile na stazama u Formuli 1

VIDEO

Dugi niz godina teške su nesreće, često i sa smrtnim ishodom, bile gotovo sastavni dio Formule 1 . Iako se puno toga promijenilo nakon što je smrtno stradao Ayrton Senna , svijet Formule 1 ponovno je zavijen u crno nakon što je preminuo Jules Bianchi . Francuski pilot preminuo je u noći s petka na subotu u bolnici u Nici od posljedica nesreće koju je doživio prošle godine na VN Japana. Tužan događaj potaknuo nas je da se prisjetimo svih većih nesreća koje su se u zadnjih 20-ak godina dogodile u Formuli 1.

Ožujak 1994. Jos Verstappen, Interlagos

VIDEO

Jos Verstappen , Eddie Irvine , Martin Brundle i Eric Bernard sudjelovali su u žestokom sudaru koji je nastao nakon što se Verstappen zaletio u jedan bolid i 'poletio' preko ostalih. Nizozemac se okrenuo par puta u zraku i zaustavio na travnatoj površini uz stazu.

Svibanj 1994. Ayrton Senna i Roland Ratzenberger, San Marino

VIDEO

Austrijanac Roland Ratzenberger je na kvalifikacijama dan uoči utrke krilom bolida zakačio zid na zavoju nakon Tamburella i nažalost poginuo. Vozači su već nakon tog incidenta izrazili velike sumnje oko sigurnosti u bolidima, a dan kasnije na utrci Ayrton Senna poginuo je u zavoju Tamburello .

VIDEO

Zbog kvara na upravljačkome mehanizmu Senna je s 250 km/h udario u ogradu. Preminuo je nekoliko sati poslije. Tog 1. svibnja 1994. imao je 34 godine. Na Ayrtonovu sprovodu bilo je više od tri milijuna ljudi. Njegovo posljednje počivalište u Sao Paulu godišnje posjeti veći broj obožavatelja nego grobove JFK-a, Elvisa Presleya i Marilyn Monroe zajedno. Najbolji krug u karijeri odvezao je u Doningtonu 1993. Naravno, po kiši. U manje od jednoga kruga od petog je došao do prvog mjesta i pobijedio. Prestigao je Schumachera , Wendlingera , Hilla i Prosta ...

Kolovoz 1998. Lančani sudar, Belgija

VIDEO

David Coulthard je na mokroj stazi već u prvom krugu izgubio kontrolu na svom McLarenu i uzrokovao sudar od čak 14 bolida zbog vrlo loše vidljivosti. Utrka je zaustavljena, a kada je nastavljena dodatna četiri bolida su odustala jer su bila toliko oštećena da nisu mogla nastaviti.

Srpanj 1999. Michael Schumacher, Silverstone

VIDEO

Kočnice su zakazale, a Schumacher je pri velikoj brzini u zavoju Stowe produžio u zid zaštitnih guma. Slomio je nogu i bio odsutan iz natjecanja 98 dana kada se vratio u utrci za VN Malezije.

Ožujak 2001. Australija

VIDEO

Utrku u Melbourneu osvojio je Schumacher , ali nikome nije bilo do slavlja jer je nakon nesreće Jacquesa Villeneuvea otpao kotač s njegovog bolida i usmrtio Grahama Beveridgea uz stazu. Nažalost, to nije bio jedini slučaj. Slične ili gotovo iste stvari dogodile su se i godinu dana ranije u Italiji, ali i u 2013. na utrci za VN Kanade.

Srpanj 2001. Luciano Burti, Hockenheim

VIDEO

Burti se pri velikoj brzini zaletio točno u 'leđa' nešto sporijeg Michaela Schumachera i poletio u zrak. Sletio je na nekoliko bolida, a nakon što je utrka u Njemačkoj ponovno startala, Brazilac je bio spreman i nastaviti.

Svibanj 2002. Nick Heidfeld, Austrian Grand Prix

VIDEO

Heidfeldov Sauber zakazao je uoči jednog zavoja, bolid se zavrtio na stazi i zabio točno u Jordan Takuma Sate. Izgledalo je prilično strašno i veliki dio tribina je utihnuo, no srećom ostale su samo manje ozljede.

Lipanj 2007. Robert Kubica, Montreal

VIDEO

Poljski vozač zakačio je drugi bolid i podignuo se sa staze pri 300 km/h. Udario je snažno u zid, izgubio skoro sve kotače i 'beskonačno' se vrtio na drugi dio staze. Uz potres mozga i iščašenje gležnja, Kubica se vratio na staze godinu dana kasnije.

Srpanj 2009. Felipe Massa, Hungary

VIDEO

Massa je stradao pri kraju druge runde kvalifikacijskog treninga za VN Mađarske na Hungaroringu . Na glavu mu je doletio odlomljeni komad s bolida Rubensa Barrichella težak 800 grama. Otpala opruga se na stazi pretvorila u projektil koji se zabio u Massinu kacigu te vozača Ferrarija ranio iznad lijevog oka koje srećom nije oštećeno. Nakon udarca ošamućeni je vozač izgubio kontrolu nad bolidom sletjevši okomito na barijeru od guma.

Lipanj 2010. Mark Weber, European Grand Prix

VIDEO

Webber se u bolidu Red Bulla na utrci za VN Europe u Valenciji zabio u stražnji kraj bolida Heikkija Kovalainena , poletio u zrak i napravio salto unatrag no sletio na glavu. Zaustavio se u zaštitnim gumama i srećom prošao samo s manjim ozljedama.

Svibanj 2011. Sergio Perez, Monaco

VIDEO

Meksikanac je u kvalifikacijama na stazi Monte Carla izgubio kontrolu na svom Sauberu i zabio se u zaštitni zid. S teškim potresom mozga nije nastupio na utrci, ali se zato vratio kasnije te godine.

Listopad 2014. Jules Bianchi, Japan

VIDEO

Bolid kojim je upravljao 25-godišnji Francuz zabio se pri velikoj brzini u dizalicu koja je stajala pokraj staze, nakon što je kupila bolid Adriana Sutila koji je izletio na istom mjestu krug ranije. Otprilike devet mjeseci nakon te strašne nesreće Jules Bianchi je preminuo.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica
'Oni su tipovi s kojima ne želite se zakačiti'. Stariji Jokić davio je curu i noževima gađao Nikolu
TKO SU BRAĆA JOKIĆ

'Oni su tipovi s kojima ne želite se zakačiti'. Stariji Jokić davio je curu i noževima gađao Nikolu

Braća Nikole Jokića ponovno su u središtu javnosti nakon što je najstariji brat Strahinja šakom udario navijača na NBA utakmici. I ranije su često izazivali incidente, svađali se s holivudskim glumcima i prijetili igračima