Obavijesti

Sport

Komentari 42

Junački nastup odbojkašica, u petom setu poražene s 19-17

Dominikanska Republika nastavila je sa stopostotnim učinkom na SP-u u Italiji. Do pobjede protiv Hrvatske stigla je tek u petom setu, nakon velikog povratka naših...

VIDEO

Dominikanska Republika dobila je prva dva seta, izgledala kao očiti favorit za pobjedu, no igračice Angela Vercesija pokazale su da im je mjesto na Svjetskom prvenstvu. U trećem setu s 25-22 smanjile su zaostatak, a u četvrtom nadoknadile i minus od 24-22 i izborile peti, odlučujući set. 

I tamo su Dominikanke bile u glavnoj ulozi, vodile su sa 6-1, no preko Samante Fabris, Maje Poljak, Senne Ušić i Sanje Popović Hrvatska ne samo da se vratila, nego je uspješno spašavala cijeli niz meč-lopti na kraju. 

Jedina prilika za pobjedu naših bila je kod 17-16, ali blok je dirao mrežu, što je donijelo šestu priliku za Dominikanke da privedu susret kraju. U tome su i uspjele, sa 19-17 došle su do svoje druge pobjede od 3-2 u Rimu. 

Hrvatska je osvojila jedan bod iz ovog susreta, što će sigurno pomoći na putu prema drugoj fazi Svjetskog prvenstva u Italiji. Do kraja prve faze Vercesijeve cure igraju protiv Tunisa (subota, 10:30) i Njemačke (nedjelja, 17).

Tijek meča:

Prvi set: 25-22 za Dominikansku Republiku

Nakon početne razmjene poena, Ivana Miloš i Samanta Fabris dovele su Hrvatsku u vodstvo, a Senna Ušić Jogunica s dva vezana poena vodi Hrvatsku na 8-4 na prvom tehničkom timeoutu. 

Dominikankama je odmor dobro došao, u dva su navrata došle na dva razlike, ali Maja Poljak bila je najbolja hrvatska igračica u središnjem dijelu prvog seta i čuvala je vodstvo Hrvatske. Poklon je bila pogreška Annerys Valdez na servisu, idealno za 16-13 na drugom tehničkom timeoutu u prvom setu. 

I drugi povratak na teren više je odgovarao Dominikanskoj Republici. Stigla je sve do dva izjednačenja (17-17, 18-18), pa i do vodstva 21-18, ali greška Dominikanki i as-servis Jerkov vraćaju Hrvatsku u igru (20-21). Samo za kratko, Dominikanska Republika brzo se vratila na tri razlike (23-20). Sasvim dovoljno da mirno privede set kraju s 25-22. 

Drugi set: 25-13 za Dominikansku Republiku

Hrvatska je opet igrala dobro do prvog timeouta, držala se na dva poena zaostatka, ali Dominikanke kažnjavaju sve greške naših i odlaze na 14-8. Još dva laka poena bila su dovoljna za 16-8, što znači da je Hrvatska središnji dio drugog seta izgubila s 8-2. 

Slično kao i protiv Italije, dobar prvi set nije iskorišten za vodstvo, u drugom samo započinje pad naše reprezentacije. Protivnice su stalno bile korak brže, sigurnije u realizaciji i lakoćom su otišle na deset razlike (19-9, 20-10, 21-11). Posljednji trzaj doveo je Vercesijeve igračice do osam razlike, no set je završio s velikih 25-13.

Treći set: 25-22 za Hrvatsku

Hrvatska ga je bolje otvorila, u borbi poen po poen stigla do prednosti od 8-6 na prvom tehničkom timeoutu, uz mnogo bolju igru nego u cijelom drugom setu. Čak i kad su igračice Dominikanske Republike došle do izjednačenja, Hrvatska je otišla na 14-11. Na drugi tehnički timeout Hrvatska ide s prednošću 16-14. 

Protivnice su još jednom izjednačile na 17-17, no Sanja Popović na vrijeme reagira i vraća našu reprezentaciju na dva razlike (19-17). Bilo je i 21-18, a jedan dvojbeni poen baš je tad otišao sudačkom odlukom na stranu Dominikanske Republike, pa je umjesto 22-18 za naše bilo samo 21-19. 

Odličan blok zaustavio je Popović, što znači da je ostao samo poen prednosti. Vercesi je reagirao timeoutom, Hrvatska se odmah vratila na dva razlike i vrhunskim servisom Sanje Popović stigla do set-lopte (24-21). Prvu je poništila Martinez, ali servis-greška donijela je set Hrvatskoj s 25-22.

Četvrti set: 26-24 za Hrvatsku

Nakon još jednog neizvjesnog otvaranja, Dominikanska Republika prva je stvorila razliku od dva poena, ali od 9-7 za Dominikanke naše odbojkašice hvataju tri vezana poena za vodstvo 10-9. 

Stalno vodstvo od jedan razlike imale su do 13-12, a dva uzastopna poena protivnica natjerala su Vercesija na timeout pri 14-13 za Dominikansku Republiku. Bila je to dobra odluka, Jerkov je zaustavila taj nalet, ali na drugi tehnički timeout otišlo se sa 16-15 za protivničku ekipu.

I poslije odmora nastavilo se s neizvjesnom igrom. Stalno je bilo jedan razlike za Dominikanke, sve do nesporazuma naših i još i crvenog kartona za Maju Poljak, što je značilo da Dominikanska Republika u trenu odlazi na 22-19. Poljak je vratila na 21-23, pa u bloku i na 22-23, što je natjeralo protivnika na timeout. 

Dobra je to odluka bila protivničkog izbornika, Martinez je odmah stvorila meč-loptu, ali poslije i poslala loptu u aut, pa se Hrvatska vratila na 24-24. Treća uzastopna greška Dominikanki donosi prvu set-loptu za Hrvatsku (25-24), što naše odmah iskorištavaju i uzimaju četvrti set s 26-24!

Peti set: 19-17 za Dominikansku Republiku

Naljutile su se reprezentativke Dominikanske Republike. Snažnim otvaranjem posljednjeg seta povele su s 4-0, pa Vercesi želi porazgovarati s igračicama na timeoutu. Popović je odmah izborila prvi poen za Hrvatsku, ali Dominikanke uzvraćaju s nova dva poena za 6-1. 

Jerkov je smanjila na četiri razlike, Poljak u bloku na tri, što je održala Jerkov nakon poena De La Cruz. Greška Popović na servisu donijela je prednost Dominikankama od 8-4 kod promjene strana.

Odlična igra Poljak u posljednjem setu dovukla je Hrvatsku do samo -2 (8-6). Ni predah nije pomogao Dominikanskoj Republici, Poljak smanjuje na 7-8, ali tu završava njezina serija. Gdje je Poljak stala, nastavila je Ušić s dva poena, a blok Sanje Popović vraća Hrvatsku na 10-10.

Imale su igračice Dominikanske Republike 12-10, no Fabris vraća na 12-12. Greška Dominikanki donijela je našima i vodstvo od 13-12, samo da bi u istoj situaciji u sljedećem poenu i naše napravile isto za 13-13.

Treći put u susretu Dominikanska Republika imala je meč-loptu kod 14-13 u petom setu, ali i treći put je odlično reagirala naša klupa. Poslije timeouta, Fabris vraća na 14-14, a Klarić ušla u igru i lošim servisom dala četvrtu meč-loptu za Dominikanke. Ni tu nisu iskoristile, Jerkov za 15-15! U guranju na mreži protivnice dolaze i do pete meč-lopte, a peti odgovor ima Maja Poljak za 16-16!

Greška libera Dominikanske Republike donosi prvu meč-loptu za Hrvatsku. Brzo je prokockana, pecanjem na mreži za 17-17. Valdez je donijela šestu meč-loptu, a ta je bila presudna za pobjedu. Još jedna pola-pola situacija na mreži okrenula se na našu polovicu, Dominikanke na mišiće dolaze do 19-17. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Marca provela anketu treba li Modrić ostati u Real Madridu. Evo kako su glasovali Španjolci
SLOŽNI SU U ODGOVORU

Marca provela anketu treba li Modrić ostati u Real Madridu. Evo kako su glasovali Španjolci

Real Madrid treba još jednu godinu Modrića kako bi učvrstio zajedništvo među mladima, a oni još ponešto naučili od njega, napisao je jedan čitatelj Marce, koja je provela anketu treba li Luka ostati u Realu

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu