Sport

Komentari 29

Odlazi li Šuker? Termin izbora jasno će reći hoće li postati bivši

Odlazi li Šuker? Termin izbora jasno će reći hoće li postati bivši

Predsjednik HNS-a više ne uživa potporu ostalih ljudi iz vrha hrvatskog nogometa, a na skupštini sazvanoj za srijedu savez će odrediti datum izbora. Požure li ga, to je jasan znak da je Šuker bivši

Nije ga bilo na finalu Kupa i završnici prvenstva, ali pojavio se u javnosti na utakmici Hrvatske i Armenije u Velikoj Gorici u utorak. No još važnije po njega HNS-ova je skupština sazvana za ovu srijedu.

POGLEDAJTE VIDEO: Remi Hrvatske i Armenije

Nije tajna da strukture saveza žele smijeniti predsjednika Davora Šukera, a danas bi trebalo biti poznato i kad će doći do izbora. Umjesto standardnog i najkasnijeg termina u prosincu, sve bi se trebalo pomaknuti na kraj ljeta. Teško će do rušenja doći baš sad, nekoliko dana prije Eura.

Danas se neće odlučiti ništa, ali će odluke skupštine biti jasan signal što se događa. Ako bude određeno da će izbori biti prije prosinca, to će biti jasan znak da je Šuker bivši i da se traži njegov nasljednik.

Važno je naglasiti da u zadnjoj godini mandata ne može biti sazvana izvanredna skupština, nego samo redovna izborna i ona bi se trebala održati u prosincu. Ali ako skupštinari odluče sazvati je ranije, u kolovozu ili rujnu, to će biti jasan signal da je Šuker izgubio podršku i da su njegovi dani odbrojani.

Da Euro nije pred vratima, lako moguće da bi se to dogodilo i ranije, no nikome ne pada na pamet sad remetiti odnose snaga uoči velikog natjecanja. Da je Šuker izgubio podršku u HNS-u, bilo je jasno i prije Svjetskog prvenstva u Rusiji, ali je srebro prebrisalo sve potencijalne protukandidate.

Slabljenjem moći Zdravka Mamića, protekom vremena i Šukerovom samoizolacijom i skrivanjem pred svim važnijim događajima u hrvatskom nogometu postalo je jasno da je on bivši.

Aktualni izvršni direktor saveza Marijan Kustić favorit je za njegova nasljednika, a nije nemoguća varijanta ni da se pojavi i neki drugi kandidat poput Tomislava Svetine, kojega gura Zagrebački nogometni savez.

Na dnevnom redu skupštine trebala bi biti i izmjena statuta kojom bi se sastav skupštine promijenio. Umjesto po dva delegata, prvoligaški klubovi dali bi samo jednoga, a dodatnog predstavnika dobili bi županijski savezi. Javnost bi trebala znati i kako je savez poslovao.

Najčitaniji članci