Obavijesti

Sport

Komentari 40

Olako izgubili dobiveni susret: Kvalifikacije će biti uzbudljive

Olako izgubili dobiveni susret: Kvalifikacije će biti uzbudljive
1

Nisu najbolje otvorili naši mladi reprezentativci novi ciklus kvalifikacija nakon slabijeg izdanja na zadnjem Euru. Izgubili su od Škotske (2-1), a imali su sve u rukama, a poraz je bio previše i za izbornika

Hrvatska U-21 reprezentacija pod vodstvom izbornika Nenada Gračana porazom je krenula u novi ciklus kvalifikacija za Europsko prvenstvo, koje će se 2021. godine odigrati u Mađarskoj i Sloveniji. Nakon večerašnjih 90 minuta dojam je da je Gračanova momčad kvalitetnija od kadra škotskog izbornika Scott Gemmilla, no ipak su Škoti zasluženo stigli do pobjede u drugom dijelu, nakon što su naši igrači potpuno pali.

Škoti šokirali mini ‘vatrene’ na startu kvalifikacija za Euro...
Škoti šokirali mini ‘vatrene’ na startu kvalifikacija za Euro...

Škoti su se opredijelili za čvrstu obrambenu igru bez previše rizika i ostavili široki prostor hrvatskim igračima te pokušavali prijetiti iz kontra napada preko snažnih Hombyja i Fergusona. No plan im je pao u vodu već nakon uvodnih desetak minuta. Najprije su Nejašmić i Majer složili lijepu priliku za Ivanušeca koji je pucao pored gola, da bi minutu nakon toga Moro lijepo pronašao Kulenovića koji je rutinski glavom matirao Doohana.

Å ibenik: Kvalifikacijska utakmica za Euro U-21, Hrvatska - Å kotska

Ni nakon primljenog gola Škoti nisu odustajali od svog plana igre, pa ipak su u prvom poluvremenu dva puta opasno zaprijetili. Prvi put je njihove namjere osujetio Nejašmić i lijepim uklizavanjem odnio loptu ispred Hombyja, a potom je Šemper u istom napadu ukrotio dva opasna šuta Škota. Pred kraj poluvremena još je jednom opasno zaprijetio Nejašmić, no njegov šut s ruba kaznenog prostora otišao je tik uz vratnicu.

U drugom poluvremenu slična slika, Škoti su stajali čvrsto na svojoj polovini terena, a Hrvatska je držala posjed i bezuspješno pokušavala pronaći pukotinu u gostujućoj obrani. U zadnjih dvadesetak minuta utakmice Škoti su se napokon otvorili i zaprijetili Šemperu, no ta je njihova igra otvorila dosta prostora za Hrvatsku reprezentaciju, i prava je šteta što Kulenović to nije kaznio nakon što ga je u priliku gurnuo Ivanušec i zabio drugi gol.

Å ibenik: Kvalifikacijska utakmica za Euro U-21, Hrvatska - Å kotska

I kako to obično biva, kad ne iskoristiš svoje prilike, stigne zaslužena kazna. Kako je utakmica odmicala, kopnjela je moć Hrvatske, a Škoti su sve više prijetili, pogotovo nakon što su igru napustili Bradarić i Majer, umjesto kojih su ušli Marin i Ćuže. Na koncu su Škoti ipak dočekali ono po što su došli, tek što je ušao u igru McLennan je lijepo primio loptu u kaznenom prostoru Hrvatske i iskosa matirao Šempera. Tri minuta prije kraja, nakon grube pogreške Šempera umalo je zabio i Hornby, no njegov propust ispravio je snalažljivi McLennan svojim drugim golom.

Å ibenik: Kvalifikacijska utakmica za Euro U-21, Hrvatska - Å kotska

Šteta, kiks na startu kvalifikacija sigurno će kompromitirati ambicije o plasmanu na Euro, a zasigurno će opet otvoriti i pitanje povjerenja izborniku Gračanu, koji je praktično već bio smijenjen ljetos nakon Eura. No Izvršni odbor nije prihvatio prijedlog predsjednika Šukera i čvrsto je stao iza izbornika. Ipak, ovaj je poraz bio previše pa je Gračan nakon utakmice odlučio dati ostavku na mjestu izbornika.

Gračan je kazao kako je njegov primarni cilj stvaranje igrača za A selekciju, u kojoj je trenutno iz ove generacije tek Josip Brekalo. Kako sada stvari stoje teško da će još netko iz ove postave tako brzo pokucati na vrata Dalićeve svlačionice, a kako vidimo nema ni rezultata.

Pokretanje videa ...