Obavijesti

Sport

Komentari 17

Prva HNL 02/03.: Olić došao u Dinamo i donio naslov prvaka

Prva HNL 02/03.: Olić došao u Dinamo i donio naslov prvaka
3

Olić je sezonu prije vodio Zagreb do naslova, a uoči sezone 02/03. prešao je u Dinamo gdje je na kraju ponovno bio najbolji strijelac lige, iako je zabio 'samo' 16

VIDEO

Hrvatska nogometna liga ulazi u svoju 25. sezonu. Tom prigodom na portalu 24sata pozabavit ćemo se povijesnim pregledom dosadašnje 24 sezone i izdvojiti najbolje priče u serijalu tekstova " 25. sezona HNL-a ". Dvanaesta sezona Prve HNL bila je specifična po povratku naslova u Maksimir, ali i po odličnom Slaven Belupu u Intertoto kupu.

Dinamo je nakon pet naslova zaredom, dvije godine bio bez naslova, a kupovina tada najboljeg igrača HNL-a Ivice Olića pokazala se ključnom u povratku titule na Maksimir . Olić je prošle sezone vodio Zagreb do naslova, a uoči ove sezone prešao je u Dinamo gdje je na kraju ponovno bio najbolji strijelac lige, iako je zabio 'samo' 16 golova. Liga je ponovno brojala 12 klubova, a nakon dvokružnog natjecanja igralo se i deset kola Lige za prvaka te Lige za ostanak . Nakon osnovnog dijela natjecanja Dinamo je imao sedam bodova više od Hajduka te čak 12 više od Varteksa. Na kraju je ta prednost 'modrih' u odnosu na 'bile' porasla za jedan bod, dok je trećeplasirani Varteks ostao na 21 bod iza Dinama. Dinamu je to bio ukupno sedmi naslov, a iz lige su ispali Pomorac i Šibenik .

'Sedmica' Rijeke Zadru

'Modri' su pod vodstvom Ćire Blaževića bili uvjerljivi i zasluženo vratili naslov prvaka u svoje vitrine, no iako su na Maksimiru u 13. kolu prvenstva svladali Osijek 6-0, najveću pobjedu te sezone ostvarila je momčad Rijeke koja je u šestom kolu Lige za ostanak na Kantridi pred 3000 gledatelja svladala Zadar 7-0. Po dva gola zabili su Natko Rački i Sandro Klić , dok su po jedan dodali Stjepan Skočibušić , Jasmin Samardžić i Mate Brajković .

Dinamo je naslov prvaka proslavio uz navijače na travnjaku Maksimira pobjedom protiv Kamen Ingrada 1-0, a tada su se od 'modrog' dresa oprostili Tomislav Butina te Boško Balaban .

VIDEO

Aktualni prvak Zagreb je bez Zlatka Kranjčara i Ivice Olića bio puno slabiji te je teško izborio i Ligu za prvaka gdje je i ostao posljednji. Puno zanimljivija utrka događala se u Ligi za ostanak, iz koje je direktno ispao Šibenik , dok je Pomorac ispao nakon dodatnih kvalifikacija s Inkerom. Novi prvoligaši tako su postali povratnici u Prvu ligu - Marsonia i Inker .

Hajduk je pod vodstvom Zorana Vulića osvojio Kup pobjedom protiv Uljanika Pule, dok je Superkup otišao u ruke 'modrih'. 'Bili' su u pretkolu Kupa Uefe svladali islandsku Gotu , da bi u prvom kolu ispali od engleskog Fulhama . Dinamo je pak u prvom kolu istog natjecanja izbacio mađarski ZTE , a u drugom ispao od istog tog Fulhama . Zagreb je kao prvak od prošle godine ispao u drugom pretkolu Lige prvaka od mađarskog ZTE-a, dok je Varteks u pretkolu Kupa Uefe izbacio irski Dundalk da bi u prvom kolu ispao od danskog Midtjyllanda . Rijeka je u prvom kolu Intertoto kupa ispala od irskog St. Patrick'sa, dok je Slaven Belupo u istom natjecanju dogurao do polufinala.

Sjajni Slaven Belupo u Europi

U prvom kolu 'farmaceuti' su izbacili slovački Trencin , u drugom portugalski Belenenses , u trećem bugarski Marek , a onda u polufinalu pali protiv njemačkog Stuttgarta pod vodstvom Felixa Magatha . Momčad za koju su tad igrali Roy Ferenčina , Srebrenko Posavec i Domagoj Kosić ostvarila je vrlo dobar rezultat, a malo je nedostajalo i do velikog finala.

- Ne bih volio da poslije utakmice bilo tko kaže riječ protiv mojih igrača. Oni su dali sve od sebe i mislim da su zaslužili barem izjednačenje. Ipak, napravili smo dobar posao u Intertoto kupu, bili smo i Stuttgartu ravnopravan suparnik, pa je sve to razlog da uzdignuta čela zaključimo ovaj dio sezone - rekao je tada Rajko Magić , trener Slavena Belupa, a pravi je kompliment 'farmaceutima' dao trener suparničke momčadi:

- Moram najiskrenije priznati da sam se bojao utakmice sa Slavenom Belupom. U Stuttgartu su naši suparnici napravili vrlo aktivan rezultat i stoga je najvažnije bilo zabiti prvi pogodak. Mislim da je tog trenutka utakmica bila riješena premda nam domaćin nije dopustio da se do kraja utakmice opustimo - rekao je nakon uzvratne utakmice Felix Magath , trener Stuttgarta.

HNL je pak te sezone ukupno gledalo 635.180 gledatelja , što je u prosjeku 3326 gledatelja po utakmici. Zabijen je ukupno 521 gol , a to  je u prosjeku 2,714 gol po susretu.

1. HNL 2002./2003.

  • prvak: Dinamo
  • osvajač Kupa: Hajduk
  • osvajač Superkupa: Dinamo
  • najbolji strijelac: Ivica Olić (Dinamo) - 16 gol
  • ušli: Marsonia i Inker
  • ispali: Pomorac i Šibenik
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...
NESTAŠNI VELŠANIN

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...

Ryan Giggs se 2017. godine rastao sa suprugom Stacey i to nakon što ju je godinama varao s bratovom ženom. Skrasio se s 14 godina mlađim manekenkom Zarom