Obavijesti

Sport

Komentari 0

Olimpijci: Klečat ćemo! MOO ih želi kazniti, oglasio se Trump: Tko kleči, ja ga ne želim gledati

Olimpijci: Klečat ćemo! MOO ih želi kazniti, oglasio se Trump: Tko kleči, ja ga ne želim gledati
1

Sportaši su predugo morali birati između natjecanja u tišini i vjerovanja u ono što je ispravno. Vrijeme je za promjene. Svaki sportaš mora biti osnažen za korištenje svojih platformi, smatra Global Athlete

VIDEO

Nedavna izjava Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) i Međunarodnog paraolimpijskog odbora (IPC) da će se sportaši koji 'kleče' u znak solidarnosti s antirasističkim pokretom suočiti s zabranama, očito je kršenje ljudskih prava, smatra Global Athlete pokret sportaša.

- Sportaši su predugo morali birati između natjecanja u tišini i vjerovanja u ono što je ispravno. Vrijeme je za promjene. Svaki sportaš mora biti osnažen za korištenje svojih platformi, gesta i glasa. Šutnja sportaša dovela je do ugnjetavanja, tišina je dovela do zlostavljanja, a šutnja je dovela do diskriminacije u sportu - navode iz udruga Global Athlete, koja okuplja olimpijce iz cijelog svijeta.

Reuters podsjeća na "pravilo 50 Olimpijske povelje" da "niti jedna vrsta demonstracija ili politička, vjerska ili rasna propaganda nije dozvoljena na bilo kojim olimpijskim lokacijama, prostorijama ili u drugim područjima".

Tu je i snimka još jednog slučaja Floyd: Za koliko ih tek ne znamo
Tu je i snimka još jednog slučaja Floyd: Za koliko ih tek ne znamo

Sportaši koji krše pravila podložni su disciplinskim kaznama, a MOO je siječnju izdao smjernice u kojima je razjašnjeno da sankcije uključuju i zabranu klečanja.

- Sadašnje vođenje globalnog sportskog pokreta stavilo je sportaše u nemoćni položaj. Sportaši rijetko dobivaju priliku iznositi mišljenje o pravilima i razvoju sporta, unatoč tome što su najvažniji dionici. Bez sportaša sport ne postoji. Licemjerno je reći sportašima da se drže svog sporta i da se drže izvan politike, dok MOO i IPC dosljedno djeluju u politici u svoju korist - smatraju u Global Athleteu.

- Sportaši posvećuju godine svog života kako bi se kvalificirali na Olimpijske i Paraolimpijske igre. Ako sportaši žele govoriti, poštujući druga prava i slobode koje su detaljno opisane Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima, MOO bi trebao prihvatiti različita mišljenja - navodi se u priopćenju.

MOO je nedavno izjavio kako poštuje prava sportaša na izražavanje svojih osjećaja i mišljenja zbog smrti Afroamerikanca Georgea Floyda.

- MOO u potpunosti poštuje što su mnogi sportaši davali izjave na društvenim mrežama. To je njihovo pojedinačno pravo i to je pravo koje u potpunosti podržavamo - rekao je glasnogovornik MOO-a.

Sportske organizacije, uključujući Američki olimpijski i paraolimpijski odbor, također su izrazile solidarnost "sa svima koji se bore za dobro". Predsjednik Njemačke olimpijske sportske konfederacije Alfons Hoermann je u razgovoru za ZDF podržao sportaše da "podignu svoj glas".

Policajci iz Minneapolisa osudili kolegu koji je ubio Floyda
Policajci iz Minneapolisa osudili kolegu koji je ubio Floyda

Oglasio se i Trump

Američki predsjednik Donald Trump poručio je u nedjelju da neće gledati utakmice NFL-a i nogometne reprezentacije SAD-a ako igrači budu klečali za vrijeme intoniranja nacionalne himne.

Američki nogometni savez prošlog tjedna priopćio je kako je odustao od zahtjeva da igrači stoje za vrijeme himne, rekavši da je politika pogrešna i da ometa pokret Black Lives Matter.

Trump traži zabranu gušenja
Trump traži zabranu gušenja

Politika je usvojena 2017. godine nakon što je članica američke ženske nogometne reprezentacije Megan Rapinoe kleknula tijekom himne prije utakmice u znak solidarnosti s NFL-ovim igračem Colinom Kaepernickom koji je kleknuo da upozori na rasnu nepravdu.

- Neću to više gledati - napisao je na Twitteru Trump.

- A čini se da i NFL kreće u tom smjeru, ali ja to neću gledati - rekao je Trump.

Povjerenik NFL-a Roger Goodell rekao je ovog mjeseca da je liga pogriješila ne slušajući igrače osuđujući rasizam u zemlji koju su zahvatili masovni prosvjedi zbog policijske brutalnosti protiv crnaca, posebice nakon što je prošli mjesec u Minneapolisu  ubijen George Floyd crnac kojem je bijeli policajac kleknuo na vrat.

Trump je glasno kritizirao igrače koji su klečali za vrijeme intoniranja himne, a prije je na Twitteru napisao da NFL igrači, koji su to učinili, "ne poštuju američku državu i njenu "zastavu". 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dinamo - Varaždin 2-1: Modri nisu dopustili iznenađenje, Rijeka je sada na plus dva!
ZAOSTALA UTAKMICA

Dinamo - Varaždin 2-1: Modri nisu dopustili iznenađenje, Rijeka je sada na plus dva!

Dinamo je u zaostaloj utakmici 5. kola HNL-a pobijedio Varaždin 2-1 golovima Baturine i Vidovića, dok je gostima gol nade dao Drožđek nakon velike pogreške Theophile-Catherinea. Ipak, Varaždinci s igračem manje nisu uspjeli do iznenađenja

Real Madrid u drami izbacio  Manchester City iz Lige prvaka! Modrić i Kova promašili penale
ČETVRTFINALE LIGE PRVAKA

Real Madrid u drami izbacio Manchester City iz Lige prvaka! Modrić i Kova promašili penale

Real Madrid izborio je polufinale Lige prvaka nakon što je u lutriji penala bio bolji od Manchester Cityja, a hrvatski reprezentativci Luka Modrić i Mateo Kovačić promašili su penale za svoje momčadi
ANKETA Tko će biti prvak HNL-a? Ovo je raspored Rijeke i Dinama
DRAMA DO KRAJA

ANKETA Tko će biti prvak HNL-a? Ovo je raspored Rijeke i Dinama

Još šest kola ostalo je do kraja sezone, a Rijeka i Dinamo sastat će se na Rujevici u 33. kolu. Susret koji bi mogao odrediti puno toga u utrci za naslov