Obavijesti

Sport

Komentari 5

One su naš ponos: Sportašice koje su zadužile hrvatski sport

One su naš ponos: Sportašice koje su zadužile hrvatski sport
10

Povodom Svjetskog dana žena izabrali smo deset najboljih hrvatskih sportašica koje su svojim radom, umijećem i uspjesima učinili hrvatski narod ponosnim...

VIDEO

Hrvatski sport kroz 20. i 21. stoljeće iznjedrilo je mnoge legende koji su svojim radom, umijećem i talentom pokorili Europu i svijet, a velik doprinos hrvatskim uspjesima dale su brojne velike sportašice. Povodom Svjetskog dana žena donosimo vam deset najboljih hrvatskih sportašica koje su na najljepši i najbolji način promovirali svoju domovinu.

Top 10 hrvatskih sportašica (u nasumičnom poretku)

1. Janica Kostelić

Zagrebačka skijašica u samo deset godina najviše je zadužila hrvatski sport postavši time nedvojbeno najboljom hrvatskom sportašicom u povijesti. Sa četiri zlatne i dvije srebrne olimpijske medalje Janica je nauspješnija alpska skijašica u povijesti. Na ZOI 2002. u Salt Lake Cityju briljirala je s tri osvojena zlata i jednim srebrom, dok se u Torinu 2006. okitila po jednim zlatom i srebrom. Janica je osvojila i pet puta bila svjetski prvak u tri različite discipline, a veliki Kristalni globus osvajala je triput (2001.,2003. i 2006.). Mali Kristalni globus osvajala je čak sedam puta. Besprijekorno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

2. Blanka Vlašić

Najbolja hrvatska atletičarka u povijesti, splitska skakačica u vis nakon što je bila nedodirljiva u juniorskoj konkurenciji, pomela je i seniorske konkurentice. U kratkoj, ali bogatoj karijeri Blanka je osvojila olimpijsko srebro u Pekingu 2008., a u Londonu ove godine glavna je kandidatica za svoje prvo olimpijsko zlato. Vlašić se dvaput okitila svjetskim naslov - 2007. i 2009. dok je na zadnjem SP-u u Daeguu došla do srebra unatoč problemu sa zdravljem. DSvaput je osvajala svjetska dvoranska prvenstva, a na krov Europe zasjela je u Barceloni 2010. godine.

3. Đurđica Bjedov

Split je dao još jednu rođenu pobjednicu. Velika Đurđica Bjedov svojedobno bila sam vrh svjetskog plivanja, a jedina je hrvatska plivačica sa osvojenom zlatnom olimpijskom medaljom. Slavila je Igrama u Meksiku 1968. Uz zlato na 100 metara prsno, pridodala je srebro na u istoj disciplini, ali na 200 metara.

4. Iva Majoli

Ono što je Ivanišević bio za hrvatski muški tenis, Majoli je bila u ženskoj konkurenciji - najbolja u povijesti hrvatskog tenisa. Ujedno je i jedina hrvatska osvajačica jednog Grand Slama. Osvojila je 1997. Roland Garros kad je u finalu svladala Martinu Hingis. Naslov je osvojila kao najniže postavlje nositeljica dotad te 11. tinejdžerica osvajačica (19 godina). Iste te godine osvojila je još dva turnira ukupno osvojivši 9 WTA naslova.

5. Branka Pereglin

Kao i prethodno spomenute sportašice Pereglin je također bila bez konkurencije u svom sportu u Hrvatskoj, ali i u svijetu. U samostrelu kroz 90-e i 2000-e bila je praktički bez konkurencije osvojivši čak 11 europskih naslova (!) te četiri svjetska. Rekorde je postavljala 17 puta, jednom izjednačila svjetski rekord, četiri puta europski, a 51 put je postavila hrvatski rekord. Ostvarila je čak 105 pobjeda u 133 nastupa u karijeri. Nevjerojatno. I što je najbolje, u obitelji ima nasljednike u kćeri Valentini i sinu Domagoju.

6. Snježana Petika

Petika je najslavnija te najtrofejnija hrvatska rukometašica u povijesti. Dvostruka je osvajačica Mediteranskih igara (1991. i 1993.) te je jednom bila srebrna (1997.). Osim što je 7 puta proglašena najboljom hrvatskom rukometašicom, dvaput je igrala za momčad Svijeta, a triput Europe. Bila je najbolji strijelac Lige prvakinja 1994./95. i 1995/96., za Hrvatsku je nastupila 105 puta, a za Podravku čak 673 puta.

7. Danira Nakić Bilić

Najbolja hrvatska košarkašica osvajačica je olimpijskog srebra na OI u Seulu 1988. s reprezentacijom Jugoslavije. Osvojila je jedno svjetsko te europsko srebro s Jugoslavijom, a tri godine zaredom proglašen je najkorisnijom igračicom (MVP) Europe. Međunarodni Olimpijski Odbor nagradio ju je trofejom 'Žene i sport'.

8. Tamara Boroš

Jedna je od rijetkih, ako ne i najbolja Europljanka 90-ih i 2000-ih godina koja se uspjela suprotstaviti jakoj konkurenciji s Dalekog Istoka u stolnom tenisu. Boroš je triput osvojila europskih naslov te isto toliko puta Mediteranske igre. No, najznačajniji pothvat onaj je iz Pariza 2003. godine kad je osvojila svjetsku broncu te postala prva Europljanka nakon 10 godina koja je uzela medalju na SP-ima. Još jedan najzačajan uspjeh je plasman na drugo mjesto svjetske rang-liste stolnotenisačica 2002. obzirom da vrhom dominiraju Azijaktinje.

9. Sanja Jovanović

Dubrovačka plivačica  već s 25 godina na leđima velik broj osvojenih odličja među kojima je i svjetsko zlato u kratkim bazenima u Manchesteru 2008. Vladaricom kratkim bazena u Europi potvrdila se pet puta u leđnim disciplinama u samo tri godine. U velikim bazenima osvojila je dvije europske bronce. Na Mediteranskim igrama osvajala je šest odličja.

10. Barbara Jelić Ružić

Najbolja je hrvatska odbojkašica od samostalnosti. Jelić Ružić na tri uzastopna europska prvenstva osvajala je srebra od 1995. do 1999. Bila je najbolji strijelac na SP-u 1998. te na Svjetskom kupu godinu kasnije. Proglašena je najboljom odbojkašicom svijeta 1999., 2000. i 2001., najboljom odbojkašicom Europe 2000. te najboljom igračicom Olimpijskih igara 2000.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram

Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj
STANJE DO EURA

Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj

Belgija je na trećem mjestu preskočila Engleze, dok prve dvije pozicije i dalje drže Argentina i Francuska
Dani Alves, osuđen za silovanje, izašao iz zatvora pa partijao s društvom do jutarnjih sati...
ZGROZIO ŠPANJOLCE

Dani Alves, osuđen za silovanje, izašao iz zatvora pa partijao s društvom do jutarnjih sati...

Brazilac je uspio skupiti milijun eura jamčevine, a posljednjih dana pričalo se kako mu je novac posudio Memphis Depay, igrač Atletico Madrida