Obavijesti

Sport

Komentari 34

Opara: 'Dosta je oplakivanja i veličanja prošlosti, idemo dalje'

Opara: 'Dosta je oplakivanja i veličanja prošlosti, idemo dalje'
6

Povod okupljanju bio je 109. rođendan kluba, promocija knjige 'Hajduk i svijet', kao i obilježavanje 75. obljetnice dobivanja povelje počasne momčadi Francuske i 25. obljetnice privatne audijencije kod Pape...

VIDEO

Velika svečanost na Poljudu, Hajduk je danas proslavio 109. rođendan a iskoristili su prigodu da obilježe i dva vrlo važna datuma iz klupske povijesti. Prije 75 godina predsjednik Francuske Charles de Gaulle proglasio je Hajduka počasnom sportskom momčadi slobodne Francuske, a prije 25 godina momčad i vodstvo Hajduka primljeno je u privatnu audijenciju kod Pape Ivana Pavla II.

Tim je povodom autor brojnih Hajdukovih knjiga Jurica Gizdić izdao najnoviju posvećenu Hajduku, u kojoj je pod naslovom 'Hajduk i svijet' zabilježio sve velike međunarodne aktivnosti kluba u povijesti, među kojima je i spomenuta povelja koja i danas stoji u svečanoj vitrini Poljuda.

Povod za dodjelu povelje bile su aktivnosti Hajduka tijekom i neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata, kada je splitski klub na Visu obnovio aktivnosti nakon što su ih samoinicijativno prekinuli ne želeći surađivati s fašističkim vlastima. Nastupao je Hajduk tada pod imenom Hrvatski športski klub Hajduk klub narodnooslobodilačke vojske, odigravao brojne prijateljske susrete sa saveznicima, među ostalima i onaj povijesni susret s reprezentacijom britanske armije u Bariju, pred preko 40.000 gledatelja, kao i onaj u glavnom gradu Libanona Bejrutu protiv reprezentacije francuske vojske, nakon čega mu komandant francuskih vojnih snaga na Levantu, armijski general Humbolta uručio povelju.

Prva vožnja prigradskog vlaka od Kopilice do Rive

Brojni ugledni gosti došli su na Poljudu čestitati Hajduku rođendan, ali se i prisjetiti slavne prošlosti koju klub njeguje i danas. Tim su povodom prigodne poklone dobili veleposlanik Republike Francuske Gael Francois Veissiere, monsignor Marin Barišić, te nekadašnji veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Ivo Livaković i apostolski nuncij monsignor Nikola Eterović.
Okupljene je pozdravio predsjednik kluba Marin Brbić, koji je najavio kako je za klubom turbulentna godina u kojoj se klub ekipirao brojnim priznatim stručnjacima koji su garancija bolje budućnosti.
 

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

Hajduk rođendan 00:34

Zanimljivo je bilo obraćanje gradonačelnika Splita Andre Krstulovića Opare, koji je kazao kako Hajduk nije običan klub:
- Hajduk simbolizira pripadnost, vjera i tradicija, Hajduk je splitska posebnost. Činjenicom da ga je poveljom odlikovao Charles de Gaulle Hajduk je izborio monumentalni trenutak u povijesti civilizacije, a prijem u privatnu audijenciju kod Pape je počast koju samo rijetki dožive – kazao je Opara i zaključio:

- Dosta je oplakivanja i veličanja prošlosti, vrijeme je da klub krene naprijed. Pozdravio bih mog prethodnika Nikolu Grabića koji je bio gradonačelnik u vrijeme velikih uspjeha Hajduka, nadam se da ću i ja na funkciji gradonačelnika dočekati proslavu naslova prvaka.  

Hajdukov muzej

Nakon svečanosti upriličena je i prezentacija projekta 'Muzej Poljud i interpretacijski centar Hajduka', koji bi u budućnosti trebao ugledati svjetlo dana pod Istočnom tribinom Poljuda, gdje bi na jednom mjestu bila prezentirani svi najveći uspjesi uz povijesti kluba, a potom je svečano otvorena i vitrina s memorabilijama dr. Šime Poduje, jednog od legendarnih igrača i funkcionera kluba u razdoblju prije Drugog svjetskog rata, koji je odigrao 226 utakmica, postigao 86 golova, ali i govorio pet jezika, bio doktor pravnih znanosti, odvjetni i klupski funkcioner.

Uz popratne sadržaje - suvenirnicu/fan shop, polivalentne dvorane za održavanje raznih izložbi, predavanja i igara, kušaonicu dizajniranu po uzoru na prašku pivnicu ‘U Fleku’ u kojoj je započela hajdučka priča – Muzej Poljuda i Interpretacijski centar Hajduka će biti mjesto koje uz atraktivan, edukativan i interaktivan sadržaj prikazuje jedinstvenu priču ovog splitskog kluba.

Hajdukov muzej Hajdukov muzej
Hajdukov muzej
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku
DOLETJELO S TRIBINA

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku

Nedugo nakon što je potpisao kapu, u glavu mu je doletjela stvar koja je izgledala kao bidon, odnosno plastična sportska bočica za piće. Uhvatio se za glavu i pao na zemlju

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...
ODLAZAK ATRAKTIVNE TENISAČICE

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...

Camila Giorgi 2011. je izgubila sestru Antonelu u prometnoj nesreći, a tijekom teniske karijere nosila je uniforme vlastitog modnog brenda. Od tenisa je zaradila više od šest milijuna dolara, a obožava i modeling
Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida
ZAKULISNE IGRE

Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida

Modrić lovi rekord Paca Genta i ide po šesti ‘uhati’ trofej. Mbappé na ljeto dolazi u madridski Real i želi mu uzeti broj 10 i na njegovu poziciju dovesti svojeg prijatelja