Obavijesti

Sport

Komentari 10

Oproštaj sa zlatom: Phelps uzeo i 21. olimpijsku medalju

Oproštaj sa zlatom: Phelps uzeo i 21. olimpijsku medalju
13

Amerikanci su opet pokorili bazene. Briljirale su mlade nade Franklin i Ledecky, a svoju 21. olimpijsku medalju i to 17. zlatnog sjaja uzeo je Michael Phelps

VIDEO

Mlada američka plivačka nada, 17-godišnja Missy Franklin uzela je i treću zlatnu medalju  na Olimpijskim igrama u Londonu. Najbrža je bila na 200 metara leđno i postavila vrijeme novog svjetskog rekorda.

Još jedna Amerikanka i to još mlađa od Missy, svega 15-godišnja Katie Ladecky bila je nezaustavljiva na 800 metara slobodnim stilom.

S medaljom, još jednom u nizu, briljirao je i treći Amerikanac večeri, Michael Phelps, koji je osvojio zlato na 100 metara leptir.Iako je nakon 50 metara, na okretu, Phelps bio tek sedmi u završnici je postavio vrijeme 51.21. i uzeo svoje 17. zlato.

Uzvratio je tako Amerikanac Chadu le Closu koji ga je u istoj disciplini dobio na duplo dužoj trasi nekoliko dana ranije. S istim vremeno je do cilja stigao i Rus Jevgenij Korotiškin koji je s Južnoafrikancem podijelio srebro.

Srbin Milorad Čavić, koji je prije četiri godine u Pekingu izgubio zlato u okršaju s Phelpsom u ovoj disciplini za samo jednu stotinku, zauzeo je četvrto mjesto i ostao bez medealje. Ovoga puta je za Phelpsom zaostao 60 stotinki, iako je bio prvi na polovici utrke.

Phelpsu je ovo ukupno 21. olimpijska medalja u karijeri, te 17. zlatna. U utorak navečer, postao je prvi plivač u povijesti koji je u istoj disciplini trijumfirao triput na igrama, kada je pobijedio na 200 mješovito. Sada mu je isto to pošlo za rukom i na 100 metara leptir. U Ateni je za četiri stotinke bio brži od sunarodnjaka Iana Crockera, u Pekingu je, kao što smo već spomenuli, za stotinku nadmašio Čavića, a u Londonu je ostvario najuvjerljiviju pobjedu u tom smislu, iako je bio sedmi na polovici utrke!

Missy i Katie pomele konkurenciju

Američka plivačica Missy Franklin  na 200 metara leđno odnijela je zlato i svjetski rekord, s vremenom 2:04.06. 

Ruskinja Anastasia Zieva osvojila je srebro, sa sekundom i 86 stotinki sporijim vremenom, dok je treće mjesto i brončanu medalju osvojila još jedna Amerikanka Elisabeth Beisel, za dvije sekunde i 49 stotinki sporija od svoje sunarodnjakinje.

Katie Ledecky bila je najbrža na 800 metara slobodno s vremenom od 8:14.63, svega pola sekunde sporije od svjetskog rekorda. Druga je bila Španjolka Mireira Belmonte Garcia sa zaostakom od četiri sekunde i 13 stotinki. Britanka Rebecca Adlington, nada britanskih navijača za prvo plivačko zlato domaćina na ovim Igrama, morala se zadovoljiti brončanom medaljom. Za mladom Amerikankom zaostala je 5 sekundi i 69 stotinki.

Adlington je u Pekingu osvojila dva zlata, ali je pred svojim navijačima bila treća i na 400 i na 800 metara.

OI, plivanje, finala:

100 metara leptir (muški):

  1. Phelps (SAD) 51.21
  2. Le Clos (JAR) +0.23
  3. Korotiškin (Rus) +0.23

50 metara slobodno (muški):

  1. Manadou (Fra) 21.34
  2. Jones (SAD) +0.20
  3. Cielo (Brazil )+0.25

200 metara leđno (žene):

  1. Franklin (SAD) 2:04.06 (svjetski rekord)
  2. Zueva (Rus) +1.86
  3. Beisel (SAD) +2.49

800 slobodno (žene):

  1. Ledecky (SAD) 8:14.63
  2. Belmonte Garcia (Špa) +4.13
  3. Adlington (VB) +5.69
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...

Junak Borussije ljeti se zabavlja na Jadranu. Sagradio je i vile...
ODMARA U HRVATSKOJ

Junak Borussije ljeti se zabavlja na Jadranu. Sagradio je i vile...

Mats Hummels zabio je za pobjedu Dortmunda na Parku prinčeva, a inače je redoviti gost na jadranskoj obali. Štoviše, sagradio je vile u Posedarju i jednom je prilikom čak dovodio brojne suigrače
Parižani gađali stative i prečke, a Borussia zabila i tako prošla u svoje treće finale Lige prvaka!
PSG - BORUSSIA 0-1

Parižani gađali stative i prečke, a Borussia zabila i tako prošla u svoje treće finale Lige prvaka!

Parižani su u prvom poluvremenu 'pleli mrežu', ali nisu uspjeli zabiti gol te ih je za to stigla kazna u nastavku. Probudili su se domaći nogometaši i napadali, ali sve su lopte završile na okviru, a ne u mreži