Obavijesti

Sport

Komentari 28

Svakoj bebi 1947 kuna! Klub s Drave daruje male bijelo-plave

Svakoj bebi 1947 kuna! Klub s Drave daruje male bijelo-plave
1

Simboličan iznos koji klub poklanja bebama rođenima 27. veljače 2018. u osječkom rodilištu označava godinu osnutka NK Osijeka, koji slavi 71. rođendan. Spremnu su i bijelo-plavi bodiji te članske iskaznice

VIDEO

Najljepši poklon gradu na Dravi je kad se rodi mali bijelo-plavi!, moto je akcije nogometnog kluba Osijek koji će svakoj bebi koja dođe na svijet tijekom današnjeg dana u osječkom rodilištu pokloniti 1947 kuna na štednu knjižicu. 

Simboličan iznos koji klub poklanja bebama rođenima 27. veljače 2018. označava godinu osnutka NK Osijeka, najvećeg sportskog kolektiva Slavonije i Baranje. Uz 1947 kuna, klub poklanja i dječje bodije u bijelo-plavoj boji te članske iskaznice.

Roditelji se samo moraju javiti u marketing NK Osijeka s rodnim listom bebe koja je došla na svijet na 71. rođendan kluba, koji je organizirao još poklona za navijače.

Na društvenim mrežama traje natječaj za najbolju čestitku, fotografiju ili video zapis. Navijači Osijeka do 2. ožujka mogu slati materijale, a najbolje će klub nagraditi bijelo-plavim rekvizitima.

71. rođendan

NK Osijek nastao je 27. veljače 1947. godine spajanjem fiskulturnih društava Slavonija i Bratstvo. Novo fiskulturno društvo nazvano je Proleter. 

Nakon prvog mjesta u Hrvatsko-Slovenskoj ligi, tadašnji Proleter je 1953. godine izborio premijerni plasman u Prvu ligu Jugoslavije. Najveća imena kluba tada su bila Andrija Vekić, Franjo Rupnik, Dionizije Dvornić i Franjo Majer.

Nakon tri sezone u prvoj ligi, Proleter ispada u drugi stupanj natjecanja.

71. rođendan NK Osijek

[71. ROĐENDAN] Proslavimo rođendan zajedno! 🎂 Pošalji fotku ili video čestitku svom voljenom Klubu i možda baš tebe iznenadimo s bijelo-plavim rekvizitima! 🎥📸⚪🔵 Materijale možeš slati u inbox stranice ili ostaviti u komentaru. 👇

Posted by NK Osijek on 24. veljače 2018

U jesen 1958. godine Proleter seli na Gradski vrt, a 1962. godine mijenja ime u Slavonija, kao dio procesa ujedinjavanja boksačkog, atletskog i dizačkog kluba u novoosnovano sportsko društvo. Pet godina kasnije (1967.) to se društvo raspada te klub uzima novo ime, NK Osijek, koje je ostalo do danas.

Na Maksimiru 20.000 osječkih navijača

Crvenu i plavu boju mijenjaju bijela i plava, a navijači će strpljivo čekati 21 godinu za plasman u prvu ligu, nakon što je triput u četiri godine zapeo u kvalifikacijama.

Prvi puta pod tim imenom klub zauzima drugo mjesto na drugoligaškoj ljestvici i zamalo ostaje bez plasmana u elitno društvo. A prvi naslov prvaka „2. lige sjever“ dolazi 1970. godine. Međutim, u kvalifikacijama je bolji bio Borac iz Banjaluke.

Godinu kasnije, „bijelo-plavi“ ponovno pokušavaju, prolaze na jedanaesterce prvu prepreku (Rijeka), no potom ih zaustavlja skopski Vardar koji je bio uspješniji u oba susreta. Iduće kvalifikacije Osijek je dočekao 1973., kada su naši nogometaši, preko Prištine, ponovno došli do završnog kruga.

Onda se dogodilo i ono legendarno gostovanje u Zagrebu i rušenje rekorda stadiona u Maksimiru (prodano 64.128 ulaznica!), a iz Osijeka je došlo, prema nekim procjenama, čak dvadeset tisuća navijača!

 

Prvu sezonu zbog rata nisu igrali na svom stadionu

Ipak, jedanaesterci su, nakon remija 2:2 u 90 minuta igre, presudili u korist momčadi Zagreba. Osijek je, treći puta u četiri godine, svoje prvoligaške snove ostavio u kvalifikacijama. Konačno je 1977. godine osiguran povratak u elitu.

Legendarna momčad s Majerom na golu, Dumančićem u obrani, dirigentom Čordašem, nezadrživim I. Grnjom te ubojitim napadačkim tandemom Lukačević - Petrović, predvođena trenerima Kasačem i Vekićem, vratila je klub u prvu ligu.

U tadašnjoj „Jugo-ligi“ klub se zadržao sve do Domovinskog rata, izuzevši sezonu 1979/80., kada je, nakon dramatičnog ispadanja, ekspresno osigurao povratak u najviši rang. NK Osijek je, u 80-tim godinama prošloga stoljeća, većinom završavao u donjoj polovici prvoligaške ljestvice, no bilo je i boljih plasmana. Tako je 1984. godine, generacija predvođena Davidovićem, Lulićem, Džekom, Lepinjicom, Rakelom, Karačićem i kapetanom Kalinićem osvojila visoko šesto mjesto.

Potom je 1989. momčad s nezadrživim golgeterom Davorom Šukerom, koji je te sezone postigao 18 pogodaka, te Žitnjakom, Maričićem, Jankovićem i Vukčevićem, osvojila također zapaženo osmo mjesto. Vrijedno je napomenuti da je Šuker jedini igrač Osijeka koji je bio najbolji strijelac u Prvoj saveznoj ligi u njezinoj povijesti.  

Privatni kapital

Posljednju sezonu jugoslavenske lige nogometaši Osijeka su završili na devetoj poziciji, a najučinkovitiji su bili tada mladi Vlaović i iskusni Mušić.

Prvu sezonu prvenstva samostalne Hrvatske Osječani nisu, zbog ratnih uvjeta, mogli igrati na svom stadionu, pa su domaće utakmice odigravane u Đakovu, Donjem Miholjcu i Kutjevu, a sezona 1992/1993. bila je povratnička u Gradski vrt.

Osijek se brzo isprofilirao kao jedan od četiri najveća hrvatska nogometna kluba.

Posebno se poglavlje Nogometnog kluba Osijek odnosi na razdoblje od veljače 2016.godine koje je označilo početak sasvim novih odnosa i djelovanja u Gradskom vrtu. Kolektivu kojemu je opasno prijetilo pokretanje stečaja, uslijed nemogućnosti Grada za redovnim i nesmetanim servisiranjem nagomilanih dugova i svih onih drugih obveza koje ni u kojem slučaju nisu (bile) male.

Dugi niz godina Klub je grcao u dugovima, borio se s arbitražama i stalnom prijetnjom raznih suspenzija zbog potraživanja bivših igrača, trenera, radne zajednice, dobavljača. Dalje jednostavno nije išlo, posebice jer ni privredni subjekti tada nisu pokazivali ozbiljnije zanimanje za partnerskim odnosom u kojem bi značajnije pomogli prvoligašu s Drave, a neki su se pokušaji po pitanju privatizacije pokazali neozbiljnima i nekonkretnima.  

I onda se dogodio potpuni zaokret.

Osijek je, prvi puta u svojoj povijesti, dobio privatne vlasnike. Mađarski poduzetnik Lorinc Meszaros i naš sugrađanin Ivan Meštrović, koji je poslovne uspjehe ostvario i daleko izvan hrvatskih granica, otkupili su većinski paket dionica i preuzeli brigu i skrb o sportskom ponosu našeg grada i učinili ga stabilnim, igrački jačim i puno ambicioznijim, ali i dostupnijim navijačima i simpatizerima.

U vrlo kratkom vremenu podmiren je najveći dio dugovanja, pa NK Osijek može funkcionirati bez donedavnog, gotovo svakodnevnog opterećenja. Uloženo je puno novca u svakom segmentu uspješnijeg djelovanja, što je danas jasno svakom našem sugrađaninu koji prati zbivanja u Gradskom vrtu.

Planovi za blisku budućnost su vrlo ozbiljni i ambiciozni, ne samo u smislu plasmana u gornji dom hrvatskog nogometa, nego i brendiranja Kluba, izgradnje novog stadiona, svega onoga što će pozdraviti svaki pravi ljubitelj najvažnije sporedne stvari u slavonskoj metropoli.

*preuzeto sa službene stranice NK Osijeka

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...
ŽIVOTNA BORBA

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...

Georg Koch boluje od raka, dijagnosticirali su mu ga u travnju 2023. i dali mu šest mjeseci života. 'Hej, doktore, još sam ovdje!', poručio je

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...
TRENER I KAPETAN 'MODRIH'

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...

Ne gledam na Sopićeve komentare kao nekakvo 'bockanje'. Osebujan je, malo je drugačiji, iskren je u izjavama, nekima se možda to sviđa, nekima ne, rekao je Bruno Petković
VIDEO Pogledajte kako je Bruno Petković ispravio Jakirovića i otkrio dio taktike za Rijeku!
EVO TKO ĆE IGRATI!

VIDEO Pogledajte kako je Bruno Petković ispravio Jakirovića i otkrio dio taktike za Rijeku!

ZAGREB - Dinamov trener Sergej Jakirović i kapetan Bruno Petković najavili su derbi u Rijeci, a napadač 'modrih' otkrio je strategiju tijekom konferencije za medije: 'Njihova obrana je dobra, vidjet ćemo kako će reagirati na moje kretnje i tako ću se kretati i ja i Sandro," rekao je Petković, na što je Jakirović odgovorio: 'Ili Brodić?'...A Petković je dodao: 'Ne, pa Kule će igrati!'