Obavijesti

Sport

Komentari 18

Tomas: Cilj je Europa, dovest ću igrače u red! A ako me Šimić pozove u Dinamo, neću ići...

Tomas: Cilj je Europa, dovest ću igrače u red! A ako me Šimić pozove u Dinamo, neću ići...
5

I grad i klub zaslužuju grupnu fazu europskih natjecanja, pogotovo na novom stadionu. Nisam kao trener nigdje dulje ostao, ali sa Šerifom sam ostvario cilj i imam iskustvo igranja Europske lige

VIDEO

NK Osijek predstavio je čak četvrtog trenera ove sezone, Stjepana Tomasa (47). On će zamijeniti Borimira Perkovića koji je proveo sedam utakmica na klupi 'bijelo-plavih', bez ijedne pobjede.

Uz Tomasa sjedio je sportski direktor Ivica Kulešević. 

Led je probio Kulešević, koji je otkrio zašto je Perković napustio klub i zašto je baš Tomas novi trener.

- Boru smo doveli da napravimo rezultatski iskorak i da pokušamo spasiti sezonu koja je krenula u nespretnom smjeru. Nažalost, nije uspio. Napravio je neke dobre stvari, ali izostao je rezultat. Procijenili smo da više ne možemo nastaviti u tom smjeru, Tomasu smo ponudili posao trenera i želim mu sve najbolje. Dolazi u nezgodnom trenutku, ali poznajem ga kao velikog radnika i borca. 

Osijek i službeno ima novog trenera: Tomas se nigdje nije zadržao dulje od šest mjeseci
Osijek i službeno ima novog trenera: Tomas se nigdje nije zadržao dulje od šest mjeseci

- Pun sam entuzijazma i energije. Znam kakva je situacija i znam kakva su očekivanja. Imam formulu da dovedem naš Osijek tamo gdje pripada - dodao je je Stjepan Tomas.

Osijek: Stjepan Tomas novi je trener NK Osijeka

Koja je vaša formula za Osijek?

- Znamo da smo bez pobjede 11 ligaških utakmica. Bitno je vratiti samopouzdanje igračima i izvući maksimum na svim pozicijama. Imamo kvalitetne pojedince, nadam se da imam formulu za to i nadam se da ćemo sutra osvojiti tri boda i prekinuti taj niz - komentirao je Tomas.

Kakav Osijek možemo očekivati sa Stjepanom Tomasom?

- Ja isto gajim taj napadački nogomet, težim ka igri. Mislim da sad nije na početku vrijeme za takve neke stvari. Sad su bitni bodovi i pobjede. Treba biti pragmatičan. Učinit ćemo sve da osvojimo maksimalan broj bodova u idućih šest utakmica i da ostvarimo uspjeh i plasman u Europu - komentirao je Tomas.

FOTO Posijana trava na Opus Areni, novom stadionu Osijeka
FOTO Posijana trava na Opus Areni, novom stadionu Osijeka

Što možete napraviti u ovom kratkom roku? Već sutra (15 sati) igrate protiv Istre...

- Pratio sam svaku Osijekovu utakmicu u posljednje vrijeme. Igra se dignula na višu razinu, ali spletom okolnosti imali smo dvije nesreće u posljednjim utakmicama (primili dva gola od Slavena u sudačkoj nadoknadi, a protiv Lokomotive promašili penal, nap. a.). Tražit ću igru, izvući ću maksimum iz ovih pojedinaca za koje vjerujem da su kvalitetni i dobri igrači. Samo ih treba pravilno usmjeriti, dovesti u red i mislim da neće biti problema.

Koji su vaši ciljevi s Osijekom?

Cilj je Europa. Želimo kroz kvalifikacije ući u grupnu fazu europskog natjecanja. To zaslužuju grad i klub, pogotovo na novom stadionu. A ja sa Šerifom imam iskustvo igranja Europske lige - jasno je rekao Tomas.

Nigdje se niste predugo zadržali...

- Nadam se da ću u Osijeku ostati duže. Što se tiče mojih epizoda u Turskoj, one nisu otišle u pozitivnom smjeru, ali dolazio sam u neke situacije gdje sam bio vatrogasno rješenje i radio dobre stvari. I odlične! A što se tiče Šerifa, tamo sam ostvario zacrtane ciljeve. Što se mene tiče, nije bitna duljina, nego ciljevi, koje smo ostvarili. To je bila grupna faza u Europi, a u skupini smo objektivno trebali biti treći. I bili smo prvi. U prvenstvu smo bili prvi, a predsjednik je odlučio nakon jedne utakmice razići se, a ja mu ne zamjeram ništa...

Rekli ste da neke igrače već skautirate jer ste planirali biti sportski direktor Dinama.

- Imao sam dovoljno vremena da s prijateljem Darijom Šimićem gledamo utakmice i tražimo nove igrače. Sigurno ćemo u sljedećoj sezoni, ako sve bude u redu, napraviti dobru ekipu. Ja sam sa Šerifom radio novu momčad i napravili smo uspjeh u kratkom periodu.

Kako popraviti odnos s navijačima s obzirom na priču da ćete postati sportski direktor Dinama?

- Ne mogu ništa reći za sportskog direktora. Moje ambicije su trenerske, ne znam što se stvorilo od špekulacija. Želim biti trener.

Ako vas Dario Šimić na ljeto zove da budete sportski direktor Dinama, nećete to prihvatiti?

Ni slučajno - s osmijehom je odgovorio Tomas.

Istanbul: Trening hrvatske nogometne reprezentacije uo?i sutrašnje utakmice

Kulešević se ispričao navijačima

Kulešević je objasnio interakciju s Kohortom nakon utakmice s Lokomotivom. Tada je Osijekov sportski direktor došao ispod tribine i slao poljupce navijačima, koji su zviždali igračima pa njega gađali čašama.

- U medijima se često provlači naš negativni niz. Bio je i prije, kada se klub borio za ostanak svi smo se zajedno borili i ostali u ligi kasnim golom Barišića. Tad smo imali veliku podršku grada, javnosti i navijača. Ovakve stvari se događaju, nitko nije sretan zbog toga, na nama je da skupimo snagu i hrabrost. To krasi sportaše, a navijače još jednom tražim da nam daju podršku. Sigurno su i oni izgubili strpljenje, ali svaka naša sljedeća utakmica je kvalifikacijska za Europu. Zato smo doveli trenera koji je igrao i radio u okolnostima gdje je veliki pritisak navijača i medija.

Kohorta: Od*ebite vi iz uprave! Kuleševiću, ti si odgovoran. Dosta je igranja s NK Osijekom
Kohorta: Od*ebite vi iz uprave! Kuleševiću, ti si odgovoran. Dosta je igranja s NK Osijekom

- Nisam izišao pred navijače da amnestiram sebe. Nitko ne može amnestirati sportskog direktora nakon 11 utakmica bez pobjede. Uobičajeno je da nakon svake utakmice idem u svlačionicu, a zatim sam vidio da su igrači krenuli prema publici. Osjećao sam potrebu da im se i ja pridružim i dam podršku u teškim trenucima. Svi smo bili nesretni, kad sam došao na pola puta, igrači su bili na pola puta prema svlačionici... Ne smatram da je loše da sportski direktor izađe pred navijače. Nikoga nisam htio uvrijediti, mislim da to nisam ni napravio. Jesam li se dobro snašao u trenutku kad sam bio ispred njih? To je jako teško reći. To nisu uobičajene situacije. Ako će netko protumačiti da sam stavio ruke na leđa i da je to znak moje bahatosti, žao mi je. Jesam li slao neke puse kako bih nekoga uvrijedio? To mi nije bila namjera... Sad poručujem da ne bježim od svoje odgovornosti. Imamo šest kola do kraja i nadamo se da ćemo ostvariti osnovne ciljeve. Vjerujemo u momčad koju imamo - rekao je Kulešević.

Osijek: Stjepan Tomas novi je trener NK Osijeka

Zašto ste prodali igrače na zimu?

- Prodali smo i riješili se dosta igrača. To je bilo zadano i zacrtano. Nisam prodao igrače zato što mi se prodavalo. To je bila obaveza i zadana tema. Najavio sam po dolasku da ćemo ići u prestrukturiranje kluba. U posljednje tri godine napravili smo puno toga kako bismo ostvarili naše želje: titula, kup i grupna faza Europe. Nažalost, nismo to ostvarili...

Bjelica ne želi stati samo na Ivanušecu, želi i igrača Osijeka
Bjelica ne želi stati samo na Ivanušecu, želi i igrača Osijeka

- Sustav je bio neodrživ, u trenutku kad smo shvatili da tako ne može dalje. napravili smo zaokret i novu strategiju. Apelirao sam da će za to trebati puno strpljenja. Naravno da je teško navijače tražiti toliko strpljenja, posebno nakon deset tjedana bez pobjede. To je teško i meni kao predvodniku ovog projekta. Međutim, i dalje tvrdim da imamo dovoljno dobru momčad. Nitko mi ne može reći da napad s Mierezom, Lovrićem i Caktašem, veznim redom s Jugovićem, Nejašmićem... nije dovoljno dobra momčad. Nažalost, imali smo sportske nesreće. Sad je na nama da izvučemo sezonu  - pričao je Kulešević.

Osijek: Stjepan Tomas novi je trener NK Osijeka

Kojim ste se kriterijima vodili pri odabiru trenera?

- Stjepana poznajem jako dugo. Veliki je borac i radnik. Funkcionirao je u drugim sustavima, ima puno trenerskog iskustva. Zna raditi pod pritiskom, a mi smo u toj situaciji. Baš mislimo da je on osoba koja će nas odvesti u vedrije dane...

 Dovođenje Perkovića onda je bila pogreška?

- Boru Perkovića smo doveli zajedno, sportski direktor nema totalnu autonomiju. Boru smo doveli zato što je trener koji puno radi na igri, traži igru, građenje iz zadnje linije. Ima hrabrosti staviti mlade igrače, ali uz sve to klub je tražio rezultate, koji su nedostajali. Dva promašena penala, poraz u Koprivnici golovima u 93. i 97. minuti...

Osijek smijenio trećeg trenera u sezoni, Boro Perković odlazi bez pobjede: 'Ma nema tu ljutnje...'
Osijek smijenio trećeg trenera u sezoni, Boro Perković odlazi bez pobjede: 'Ma nema tu ljutnje...'

- Ne bježim od odgovornosti da sam podržavao Perkovića. Poslije sedam utakmica, od kojih smo trebali pobijediti tri ili četiri, da se vratim nazad, bih li doveo Boru? Pa, ne bih ga doveo! To je ludost. Međutim, u dobroj namjeri je ispalo kako je ispalo - komentirao je Kulešević.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Olićev i Mandžukićev klub u problemima: Igrači ne dolaze na treninge, račun je blokiran...
TEŠKI DANI

Olićev i Mandžukićev klub u problemima: Igrači ne dolaze na treninge, račun je blokiran...

Igrači dva mjeseca nisu dobili u plaću pa su odlučili štrajkati i ne dolaziti na treninge. Takva odluka će biti na snazi dok klub riješi dug prema njima, ali pitanje kako će to napraviti obzirom da je račun u blokadi

VIDEO Cirkus u Turskoj: Monaco slavio protiv Fenera, huligani utrčali na parket i napali ih!
NOVI PROBLEMI

VIDEO Cirkus u Turskoj: Monaco slavio protiv Fenera, huligani utrčali na parket i napali ih!

Gosti su burno proslavili pobjedu, neki igrači su i pretjerali, a to je razbjesnilo pristaše Fenerbahčea koji su utrčali na parket i htjeli ih pretući
VIDEO Užasne scene: Golman Rudeša pao u nesvijest nakon teškog sudara s igračem Istre
UZNEMIRUJUĆE

VIDEO Užasne scene: Golman Rudeša pao u nesvijest nakon teškog sudara s igračem Istre

Matej Marković nastradao je u sudaru s igračem Istre Mladenom Devetkom. Izgledao je dezorijentirano, a kako se ništa ne smije riskirati kada je u pitanju udarac u glavu, trener Rudeša ga je izvadio iz igre. Istra je na kraju slavila 3-1