Obavijesti

Sport

Komentari 16

Osim: Kad su iz Dinama došli po mene, skoro sam se srušio

Osim: Kad su iz Dinama došli po mene, skoro sam se srušio
1

Na današnji dan Dinamo je u Srednjeeuropskom kupu pobijedio Juventus 2-1. Inače, malo se zna, da je na utakmici protiv Juventusa za Dinamo igrao Ivica Osim, jer su 'modri' mogli registrirati i jednog gosta

VIDEO

Loptu je dobio Ivica Osim, a sad, cijenjeni slušatelji, poslušajte muziku iz našeg studija, dok je ne izgubi, legendarna je izjava radijskog komentatora.

Ivica Osim (79) bio je jedan od najboljih nogometaša ovih prostora, virtuoz kojemu je nogometna publika pljeskala na svim stadionima na kojima je igrao. Zbog raskošnog umijeća, vještih driblinga, koji su podsjećali na valcer, navijači su ga prozvali Straussom. Osim, kojega su od malena zvali Švabo, bio je legenda Željezničara i dugogodišnja želja Dinama. Kad s njim razgovarate o nogometu, užitak je i privilegij.

- Dinamo je imao Ottu Hoffmana, on je bio nešto kao sportski direktor, čovjek zadužen za dovođenje igrača. Kad bi se pojavio, to je bio znak da je netko igrač. Jedno jutro mi je pokucao na vrata, skoro sam pao u nesvijest. Da se tako nešto dogodi danas, pisalo bi se četiri dana. Bio sam počašćen, stvarno mi je bilo drago, ali ostao sam u Željezničaru. Malo se pohvališ sam sa sobom, malo digneš nos i dovoljno je da ne odeš iz Sarajeva. Odigraš malo slabije i odmah raja kaže da te zovu veliki i da ne možeš igrati - rekao je Ivica Osim.

Dinamo je na današnji dan 1962. u Srednjoeuropskom kupu igrao protiv Juventusa. Kako su tri najbolja igrača Dinama, Dražan Jerković, Željko Matuš i Vlatko Marković, otišli na SP u Čile, Dinamo je mogao pojačati momčad s tri gosta. Jedan je bio Ivica Osim. Druga dva, ako vas baš zanima, Zlatko Papec i Pavle Garov. Dinamo je u Maksimiru pobijedio 2-1 i završio kao prvi u skupini.

- Juventus je bio prava momčad, u napadu im je bio Omar Sivori - rekao je Osim.

Da, ali je Dinamo bio moćan, tih godina mogao se nositi s bilo kojom europskom momčadi. No njihova želja je i dalje bio Osim, no “Strauss s Grbavice” nije se mogao odvojiti od Želje.

- Bio sam mlad, a u Želji sam imao plaću veću nego otac, koji je radio. Iako, teško smo živjeli, cipele smo dijelili otac i ja, on bi ih nosio poslijepodne, ja ujutro. Ali bio sam skroman, bilo mi je dosta što imam tri obroka na dan. I što sam doma. No naravno da sam razmišljao o Dinamu, pa ‘modri’ su tad bili velika europska momčad, pobjeđivali su najbolje u Europi - rekao je Osim.

Danas legendarni Švabo živi u Grazu sa suprugom Asimom, s kojom je u braku 56 godina. Dok je bio izbornik Japana 2007., imao je moždani udar, borio se za život. Poslije je bio u sarajevskoj bolnici zbog bolova u prsima, stanje je bilo zaista loše. Nasreću, sad je, kažu prijatelji, bolje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije

Petar Sučić razvselio je skupinu dječaka koji su igrali nogomet na zagrebačkoj Trešnjevci. Primijetili su ga dok je išao u trgovinu i pozvali ga na partiju nogometa, a on ih nije razočarao