Obavijesti

Sport

Komentari 8

Osumnjičeni u akciji Ofsajd kladili se na čudne stvari...

Osumnjičeni u akciji Ofsajd kladili se na čudne stvari...
1

Ovdje se ne radi o klasičnom namještanju ishoda utakmica. Osumnjičeni su se kladili na specifične oklade, poput broja kornera pojedine momčadi...

VIDEO

O imenima osumnjičenih i klubova, koji su upleteni u aferu o namještanju utakmica ne možemo ići u javnost sve dok se ne potvrdi optužnica, koja je protiv njih podignuta. No svi sudionici su do daljnjega suspendirani od strane HNS-a, rekao je dopredsjednik HNS-a Ivan Brleković nakon akcije 'Offside' i dodao:
- To je hobotnica čiji jedan krak je djelovao na ovim prostorima. Glava se nalazi na dalekom istoku.
Inače, uz Njemačku, Hrvatska je jedina zemlja, koja se ozbijno uhvatila u 'klinč' s namještanjem utakmica, a rezultat akcije je 25 privedenih osoba, od kojih je 22 zadržano u pritvoru.
U ovom slučaju ne radi se o klasičnom namještanju konačnih ishoda ili rezultata utakmica, već su se osumnjičeni kladili na specifične oklade, poput broja kornera pojedine momčadi, minuta prvog žutog kartona i slično.
HNS je u cijeloj priči praktički potpuno nemoćan. Da, akcijom 'Offside' privela se nekolicina umješanih ljudi, ali dugoročno se vjerojatno nije puno napravilo. HNS ne može utjecati na domaće, a kamoli na azijske ili internetske kladionice. Hrvatski nogometni savez zatražio je od Trgovačkog suda da se hrvatska liga izbaci iz kladioničarskih ponuda, no kladionice su dobile spor iz vrlo jednostavnog razloga. Klađenje u Hrvatskoj legalna je djelatnost i izbacivanjem HNL-a iz ponuda prekršile bi se tržišne slobode kladionica što je protuustavno. Svaki se pojedinac, pa tako i nogometaš ima pravo kladiti, osim ako mu drukčije nije navedeno u profesionalnom ugovoru s klubom.
- Jedino što smo uspjeli isposlovati jest da se u ugovorima klubova i igrača unese klauzula po kojoj je igraču zabranjeno klađenje na utakmica njegove momčadi. Ukoliko je takva klauzula prekršena, mogu se poduzeti određene mjere. No, to je u praksi teško izvedivo. Jer svatko može u kladionicu poslati nekoga kako ne bi bio uhvaćen - rekao je Brleković.
No prošle sezone jedan nogometaš je uhvaćen u 'nečasnom činu'. Osijekov branič Domagoj Vida uslikan je kako izlazi iz kladionice s listićem. Da stvar bude bolja, priznao je da se kladio na pobjedu Osijeka protiv Rijeke i da je u ime cijele svlačionice uplatio na pobjedu svojega klub (!!!). Prekršio je pravilnik i ugovor s klubom, trebao je biti strogo kažnjen, no ništa se nije dogodilo.
- Klub jednostavno nije smatrao da je Vida tim činom utjecao na ishod utakmice - rekao je Brleković. Istina je vjerojatno drukčija.
U Osijeku su 'pregrizli g...o' i odilučili ne protjerati igrača, jer bi tako ostali bez 2,5 milijuna eura, koliko im je Bayer platio za talentiranog braniča. Tako je Vida neometano prekršio ugovor koji je potpisao, 'nanjušio' pobjedu Osijeka protiv Rijeke i zaradio još koju kunu. I vjerojatno nije bio jedini.
Utakmica? Osijek je pobijedio 1-0 sumnjivim golom u sudačkoj nadoknadi. Lopta se odbila od prečke u tlo, a linijski sudac je na opće iznenađenje signalizirao da je prešla gol liniju. Čak i na iznenađenje Barišića, koji je, ni kriv ni dužan, postao strijelac.
I baš nikome nije bilo čudno što su se svi igrači Osijeka kladili na pobjedu, a dobitni listić u kladionici im je potpuno nekažnjeno uplatio njihov kapetan. Dobrodošli u Hrvatsku...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Velika tuga uoči derbija sezone: Sergeju Jakiroviću umrla majka
POČIVALA U MIRU

Velika tuga uoči derbija sezone: Sergeju Jakiroviću umrla majka

Sergej Jakirović uoči supervažne utakmice protiv Rijeke izgubio je majku Jelenu, doznaju 24sata. Njen će sprovod biti u utorak u Metkoviću kako bi se maksimalno mogao posvetiti utakmici na Rujevici

Zlatan otkrio detalje privatnog života: Moja žena kuha i pere suđe, naša djeca nisu kao druga
SKROMNA OBITELJ

Zlatan otkrio detalje privatnog života: Moja žena kuha i pere suđe, naša djeca nisu kao druga

I kada je u pitanju odgoj sinova Maximiliana (18) i Vincenta (16), Ibrahimović ih je učinio poniznima i skromnima, nije im od početka pružao luksuz
Dinamo se oglasio nakon smrti Jakirovićeve majke: 'Stojim uz tebe i kad ne ide i kad je teško'
EMOTIVNA OBJAVA

Dinamo se oglasio nakon smrti Jakirovićeve majke: 'Stojim uz tebe i kad ne ide i kad je teško'

Treneru Dinama preminula je majka, a iz kluba su se oglasili emotivnom objavom pjesme koju često pjevaju Bad Blue Boysi i tako pružili podršku