Obavijesti

Sport

Komentari 0

Otišla Jana u Ontario: Kližem za svjetske prvakinje Kanađanke

Otišla Jana u Ontario: Kližem za svjetske prvakinje Kanađanke
7

Nije teško ovdje naći posao, najprije sam vrtlarila pa se zaposlila u restoranu brze hrane, objašnjava Jana Jambrešić kako si financira sezonu, koja košta desetke tisuća kuna

VIDEO

U klizaljke je stala kad je imala pet godina, a priznaje da je to bila kao ljubav na prvi pogled. Danas, 18 godina kasnije, Jana Jambrešić (23) prva je hrvatska klizačica koja je otputovala na drugi kraj svijeta, točnije u Kanadu, kako bi klizala sa svjetskim prvakinjama u sinkroniziranom klizanju, timom Nexxice. 

- Razgovarala sam s njihovom trenericom Shelley Barnett na zadnjem Svjetskom prvenstvu u Helsinkiju. Tad sam klizala za Hrvatsku, no uvijek sam htjela otići van i klizati za stranu ekipu. Nitko to u Hrvatskoj nije napravio, a realno nisam imala što za izgubiti. Poslala sam video snimke svoje tehnike klizanja i prošla audiciju - priča nam Jana koja je imala priliku surađivati s kanadskim trenerima na brojnim klizačkim kampovima u Europi. 

S klizaljkama u jednoj ruci i vizom u drugoj, Jana se uputila u avanturu života. Dom u Zagrebu zamijenila je domom u Ontariju, a unatoč završenom preddiplomskom studiju na Grafičkom fakultetu, bila je spremna raditi što god samo kako bi financirala sezonu u jednoj od najboljih ekipa na svijetu.

- Planirala sam ostati jednu sezonu i vratiti se nakon ovogodišnjeg svjetskog prvenstva, no korona je poremetila planove. Svjetsko se otkazalo, a ja nisam bila spremna prihvatiti takav kraj - govori nam 23-godišnja Zagrepčanka koja je zbog klizanja 'zaglavila' u Kanadi. 

- Imala sam avionsku kartu za Zagreb u travnju, ali nisam otišla doma jer se ne bih mogla vratiti u Kanadu - priča nam Jana, koja živi zajedno s kapetanicom ekipe Kelly Britten. 

S obzirom na to da je životni standard u Kanadi neusporediv s onim u Hrvatskoj, kako bi pokrila troškove klizačke sezone koji se broje u desecima tisuća kuna, Jana se zaposlila u restoranu brze prehrane. 

- Nije problem naći posao, treba samo imati volje i želje. Bila sam spremna raditi bilo što, jedno sam vrijeme i vrtlarila - govori Jana koja sa svjetskim prvakinjama trenira i do četiri sata dnevno na ledu. Barem je tako bilo dok se korona nije pojavila. 

- Vježbale smo u grupama, ali klizale smo - priča mlada klizačica, koja je izborila svoje mjesto u prvoj postavi kanadske ekipe, odnosno u prvih 16. 

- Dok je trajala sezona klizala sam svako natjecanje. Naravno da sam ponosna, no nemam nemam neki osjećaj da sam u ekipi svjetskih prvakinja. I one su ljudi, u garderobi je ista atmosfera. Nisu roboti, dojam je isti - smije se Jana koja za hrvatsku reprezentaciju sinkroniziranog klizanja ima 144 nastupa.

Ukoliko se održi, Jana će na Svjetskom prvenstvu u Zagrebu 2021. predstavljati kanadske boje, a veliku podršku u tome pružaju joj obitelj - roditelji i sestre Dora i Klara, također klizačice. Tri sestre zajedno su klizale od malih nogu, a nakon što su se Dora i Klara odlučile posvetiti drugim stvarima i prestale trenirati, Jana je odlučila otići u Kanadu. 

Usprkos razlikama u kulturi, Jana nam otkriva kako se u potpunosti privikla na njihov stil života. Ipak, priznaje da joj najviše nedostaje ispijanje kava. 

- Iskreno, najviše mi nedostaje normalna kava. Navikla sam se na ovu 'brzu' kavu, ali nedostaje mi taj običaj - sjedenja i ispijanja kave. Bez tog mi je u početku bilo najteže - iskrena je Jana. Ništa manje njoj nedostaje ni mamina kuhinja, makar se hrvatski specijaliteti često kuhaju u Janinom novom kanadskom domu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening
NEPOZNATO O TRENERU RIJEKE

Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening

Plus+ Željko Sopić, trener Rijeke, prisjetio se dana u lokosima, koji mu stoje na putu do naslova: Taj trening išli smo kao "zemlja - zrak", kao da sutra ne postoji. A nitko ne zna da smo cijelu noć bili vani