Obavijesti

Sport

Komentari 5

Pa je li moguće da se Zadar ugasio zbog dva milijuna kn?!

Pa je li moguće da se Zadar ugasio zbog dva milijuna kn?!
1

HNK Zadar osnovan je zbog teške financijske situacije NK Zadra, da bi se zaštitila Škola nogometa jer je ona najvažnija. Kako sredstva od članarina ne bi bila ovršena..., objasnio je Knežević

VIDEO

Ovo je doživljeni san, ne mogu pronaći riječi. Živim nešto najbolje u životu, Zadar je jedinstven u mnogo čemu, ovo je šlag na torti, biti dočekan u svom gradu sanjamo svi mi kao djeca. Hvala, najbolji ste - govorio je emotivno Luka Modrić, pa poveo pjesmu: "Zadar je najbolji, Zadar je slavan, nitko u Europi njemu nije ravan!"

Pokretanje videa...

01:14

- Zadar živi vječno -  nadovezao se Šime Vrsaljko.

Priča druga, godinu i pol kasnije:

- Jesi čuo, gasi se NK Zadar?!

Mandžukićeva matična Marsonija je na aparatima i skuplja donacije kako bi imali za nastup u Drugoj HNL, Karlovac koji je odgajao Lovrena je ugašen, Rebićev RNK Split sasvim potonuo, Inter koji je bio važan dio karijere Modrića, Ćorluke i Lovrena dugo je čekao spasonosnu injekciju stranog ulagača..., ali govoreći o "vatrenima" iz Rusije posebne emocije idu prema Zadru. Koji je hrvatskom nogometu podario Luku Modrića, Danijela Subašića, Šimu Vrsaljka i Dominika Livakovića.

Godinu i pol dana nakon što su deseci tisuća u Zadru dočekali junake iz Rusije, klub u kojem su ponikli ugašen je. NK Zadru pet je mjeseca blokiran račun i Grad i uprava kluba odlučili su osnovati novi klub, HNK Zadar, sa sjedištem na istoj adresi, Ulici Hrvoja Ćustića 2.

Modrićev i Subin klub se gasi: Na Stanovima s novim imenom
Modrićev i Subin klub se gasi: Na Stanovima s novim imenom

- Udruga HNK Zadar osnovana je zbog teške financijske situacije u kojoj se nalazi NK Zadar s.d.d., prije svega, da bi se zaštitila Škola nogometa NK Zadar jer je ona najvažnija. S obzirom na blokade koje su nastupile u prosincu i siječnju, morali smo zaštiti Školu nogometa kako sredstva od članarina ne bi bila ovršena, čime bi se dovelo u pitanje njeno funkcioniranje - rekao je Damir Knežević, predsjednik novoga kluba.

Dakle, uprava je očekivala blokadu klupskih računa (koja se i dogodila) i pribjegla je osnutku novog kluba kako bi spasila novac za treniranje mlađih kategorija.

 

- U prosincu nam se upravo to i dogodilo kad su značajna sredstva od članarina ovršena. Odluku o osnivanju Udruge donijeli su ljudi koji trenutačno djeluju u klubu - govorio je Knežević.

Ovih, post-korona dana, Knežević je potvrdio očekivan kraj:

- Napravili smo sve da prvenstveno našim mladim uzrastima, a potom i seniorima, omogućimo natjecanje u sljedećoj sezoni. U razgovorima smo s predstavnicima županijskog i regionalnog saveza i radimo na tome da osiguramo mjesto za HNK Zadar u slučaju da ne pronađe rješenje za sanaciju sportskog dioničkog društva. Prema našim kontaktima s većinskim vlasnikom i eventualnim sponzorima to je realna opcija - rekao je Damir Knežević, direktor NK Zadra, a predsjednik HNK Zadra.

- Naša jedina mogućnost jest imati stabilan klub, koji će moći podmirivati obveze za putovanja, zaposlenike i službene osobe. To možemo samo ako krenemo na zdravim osnovama, odnosno s HNK Zadar.

Novac koji je Grad trebao dati klubu za funkcioniranje u ovoj godini otišao je na kredit koji je klub podigao prošlo ljeto upravo uz jamstvo Grada pa u blagajni nije ostalo ništa. Klub je očekivao priljev novca od transfera Ivana Santinija iz Anderlechta u Kinu, ali on je otišao vjerovnicima duga.

Zadar se ove sezone trebao vratiti u 2. HNL, ali nije dobio licenciju. 

Grad je većinski dioničar s više od 40 posto. Reno Sinovčić ima 35 posto dionica, koje su blokirane zbog sudskih procesa protiv njega, pet posto ima gradski vodovod i ostalo mali dioničari, među kojima su i bivši igrači kojima je klub dugovao novac.

- Dug je nastao zbog ugovora igrača dok je klub bio u 1. ligi, i on je između milijun i pol i dva milijuna kuna - rekao nam je bivši direktor Svetko Ćustić prije tri i pol mjeseca, kad je osnovan novi klub.

Jesu li otad išta dobili?

- Nisu... Odgađali smo, čekali neki novac, nekima se duguje kompletan iznos, ali riječ je o sedam-osam igrača po 200.000 do 300.000 kuna. Ukupan iznos, kažem, sigurno ne prelazi dva milijuna kuna. A ako žele u stečaj, trebalo je to napraviti ranije.

Još se, dakle, ne zna što taj novi klub znači, u kojem će se rangu natjecati, ali cilj ovog manevra je jedino spasiti novac škole nogometa, da ne odlazi na dugovanja vjerovnicima.

- Dok sam ja bio u klubu imali smo 450 djece. Sad je taj broj možda manji jer djeca i roditelji odlaze, konkurencija je velika, puno škola... Možemo igrati u 2. ligi, sigurno, talente imamo, a ako Grad želi, može lako riješiti ovu situaciju - uvjeren je Ćustić.

Jednu je veliku krizu klub prošao. Nakon teških vremena 70-ih godina, zbog minusa većeg od milijardu dinara, 1983. su, kako stoji na stranicama NK Zadra, "klub utemeljili na novim osnovama". Takav je Zadar 1985. zadnji put ušao u 2. ligu, izbacivši u kvalifikacijama Zagreb nakon jedanaesteraca, pred 12.000 gledatelja na Stanovima. Igrao je Mladen Vrsaljko, Šimin otac.

I u zadnjoj sezoni jugo-lige Zadar je izborio 2. ligu, pod vodstvom Ante Čačića, a prve domaće utakmice u HNL-u zbog rata je igrao na Poljudu. Stadion je bio granatiran, igrači su iz skloništa odlazili na treninge i na utakmice, bila je to generacija Mladena Vrsaljka, Fahrudina Šehića, Stipe Balajića, Damira Desnice...

Ponajveći dan u povijesti bila je pobjeda u Maksimiru nad Dinamom 3-2 nakon produžetaka u osmini finala Kupa 2012., a najcrnji dan bila je pogibija Hrvoja Ćustića, koji je na utakmici s Cibalijom glavom udario u betonski zid i preminuo koji dan kasnije, 3. travnja 2008.

Imao je Zadar i prvog strijelca lige (Želimir Terkeš 2008.), najboljeg igrača lige u izboru kapetana klubova (Ivan Santini 2011.), ali nikad nije završio bolje od šestog mjesta i dalje od polufinala Kupa.

Zadnji su problemi počeli 2015. i klub koji je dao Zlatnu loptu Luku Modrića, Zlatnu kopačku Europe Joška Skoblara, svjetske doprvake Danijela Subašića, Šimu Vrsaljka i Diminika Livakovića, u kojem su igrali i Zvonimir Soldo, Đovani Roso, Saša Bjelanović, Ivan Krstanović, Ivan Santini..., a trenirali su ga Ćiro Blažević, Ante Čačić, Igor Štimac, Joško Skoblar, Ivan Gudelj, Luka Bonačić, Stanko Mršić, Ivan Katalinić... ispao je u drugu, a potom i u treću ligu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka