Obavijesti

Sport

Komentari 11

Pa je li to moguće? Somalija pobijedila nakon deset godina

Pa je li to moguće? Somalija pobijedila nakon deset godina
1

Junak se zove Anwar Sidali Shakunda, a utakmica se igrala u Džibutiju zbog građanskog rata koji se vodi u glavnom gradu Somalije Mogadishuu, pa je ta reprezentacija bila samo formalni domaćin

I Afrikanci, poput Azijaca, već igraju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo koje će tek 2022. ugostiti Katar. Nema tu još uvijek onih najboljih momčadi jer one će se uključiti tek u kasnijoj fazi kvalifikacija, već su tu manje-više liliputanci.

Jedna od takvih ekipa jest Somalija, 202. na FIFA-inu renkingu. U prvoj utakmici za nastavak kvalifikacija pobijedila je Zimbabve s 1-0. Nije "big deal" pomislit ćete na prvu, no ovo je trenutak za povijest u toj zemlji.

Junak Shakunda

Naime, Somalijci nikoga, baš nikoga, ni u kakvoj utakmici nisu pobijedili od - siječnja 2009. godine! Ovo im je, također, prva pobjeda ikad u kvalifikacijskim utakmicama za svjetska prvenstva i prva službenog tipa od 1984. godine. Tada su u borbi za nastup na Afričkom kupu nacija pobijedili Keniju.

Junak se zove Anwar Sidali Shakunda, a da stvar bude još veća, utakmica se igrala u Džibutiju zbog građanskog rata koji se vodi u glavnom gradu Somalije Mogadishuu, pa je ta reprezentacija bila samo formalni domaćin.

Zimbabve je inače 112. reprezentacija svijeta, a, pazite sad, uspio je izgubiti od najlošije afričke reprezentacije. Da, čak su i Sveti Toma i Princip, Komori, Džibuti, Eritreja, Esvatini ispred Somalije.

Pokretanje videa ...

00:28