Obavijesti

Sport

Komentari 42

Pad Dinama očekivan, ali nije opravdanje za takvo ponašanje

Pad Dinama očekivan, ali nije opravdanje za takvo ponašanje
1

Bjelica je prvi put izgubio dvaput u tri utakmice, Dinamo je u krizi i u tjedan dana dvaput je žestoko opleo po sucima. A taj VAR, kojemu se toliko protivi, pomogao je HNL-u

VIDEO

Prije godinu dana u ovo vrijeme Dinamo je zbrajao dojmove nakon prve utakmice na proljeće u Europi poslije 49 godina čekanja, poraza od Viktorije u Plzenu u šesnaestini finala Europske lige (2-1) koji je u uzvratu okrenuo i fantastičnom predstavom izborio Benficu od koje je je kasnije ispao.

Danas... Dinama u Europi nema, situacija na ljestvici HNL-a krajnje je komforna (12 bodova više u odnosu na Hajduk), ali Nenad Bjelica muku muči s formom svoje momčadi koja je kod Osijeka pretrpjela drugi poraz u tri utakmice. Pa na površinu izlaze i neke druge stvari...

Pokretanje videa...

01:01

Takav učinak Bjelici se još nije dogodio u Dinamu, a "modri" su zadnji put gubili dvaput u tako kratkom razdoblju, zanimljivo, tek prije nego što je Osječanin došao na klupu. U svibnju 2018., kad je Nikola Jurčević nanizao tri poraza u četiri utakmice i odletio s klupe prije zadnje dvije utakmice sezone, finala Kupa u Vinkovcima i zadnjeg kola HNL-a protiv Intera.

S Dinamom je Bjelica, u to nema sumnje, napravio velike stvari, osvojio je duplu krunu i igrao dvije sjajne europske sezone, vratio publiku na tribine, podigao vrijednost igračima i dao Zlatku Daliću nekoliko novih reprezentativaca (Bruno Petković, Mislav Oršić, Dino Perić...), najzaslužniji je za rast Danija Olma i, moguće, rekordni transfer u povijesti kluba.

 

Njegov goropadni Dinamo, međutim, upao je u mini-krizu pa je, osim bez europskog proljeća u krajnje dramatičnim okolnostima (sjetite se Šahtara), ostao i bez Kupa već u četvrtfinalu, a na posljednja tri gostovanja kod glavnih konkurenata, Hajduka na Poljudu, Rijeke na Rujevici i Osijeka u Gradskom vrtu "modri" nisu zabili ni gol!

Kako je dinamovcima pala forma, tako je kod Bjelice rasla nervoza s osobitim fokusom na suce.

- VAR je obično s*anje! Što se mene tiče, ne treba ga ni biti. To je postao cirkus! Apsolutno sam protiv toga. Ubija emocije, ubija nogomet. Zauvijek ću biti protiv njega - grmio je Bjelica nakon propuštenog vodstva 3-1 protiv Ukrajinaca u sudačkoj nadoknadi.

Dinamo u 4. kolu Lige prvaka ugostio Šahtar

Nakon ispadanja od Rijeke iz Kupa bio je nešto mirniji, osvrnuvši se tek (opravdano) na nemoguće uvjete i jak vjetar rekavši kako su "rekli da su uvjeti regularni, ali ovo je bilo sve samo ne nogomet".

Kritizirao je i psovao suce Bjelica i kad je Dinamo isti tjedan dobio Goricu u Maksimiru. Nije se mirio s kriterijem glavnog suca Darija Bela i pomoćnika Duju Strukana.

- Što je ovo?! Zašto? Ili je prednost ili faul. Je*em ti ova vaša pravila. Objasni mi! Ne možeš objasniti zato što ne znate! Je*em vam sunce da vam je*em - govorio je Bjelica tako da se čulo i u izravnom prijenosu, ali to suci nekim čudom nisu unijeli u zapisnik.

Uoči Osijeka primirio se i znakovito poručio na temu prepiranja klubova oko suđenja objavama videoisječaka:

- Svatko treba gledati sebe i svoje postupke, a ne tražiti krivnju u nekom drugom.

Ali toga se nije držao. Pa je prošli vikend sve kulminiralo u njegovu Gradskom vrtu gdje je najprije Emir Dilaver (lakat u glavu Erosa Grezdi), a onda i Petar Stojanović (srušio Josipa Špoljarića dok se otvarala kontra Osijeka) dobio drugi žuti karton. Osijek je slavio 1-0, a još se teško ozlijedio i Dino Perić i neće ga biti do kraja sezone, ali ni na Euru zbog kidanja križnog ligamenta. 

Osijek: NK Osijek i GNK Dinamo u 22. kolu Prve HNL na stadionu Gradski vrt

- Pi*ka vam materina, je*em vam mater na vašem suđenju! Prepali ste se domaćina, zato tako i sudite - vikao je trener Dinama prema Mariju Zebecu koji mu nije ostao dužan, a potom ga je i prijavio u zapisnik pa mu se vjerojatno sprema i ozbiljna kazna.

Da, VAR nije gledao žute kartone za njegove igrače, na čemu je prigovorio i Dilaver, ali - gledajući objektivno - na te sudačke odluke dinamovci se doista nemaju pravo buniti jer sigurno ne pripadaju u domenu očitih pogrešaka ako uopće i jesu pogreške.

- Nemam komentara na vaše pitanje. Nemam komentara ni na vaše pitanje. Nemam komentara. Što da vam kažem kad sve znate? Ajde, brate mili - rezignirano je govorio Bjelica novinarima nakon utakmice.

U redu, nakon onakve prošle sezone i naporne jeseni u Ligi prvaka pad forme Dinama je očekivan, i veći europski klubovi prolaze kroz krize, realizacija šteka... Zar je problem izgubiti od Rijeke i Osijeka? Svejedno, ponašanje Bjelice sigurno mu ne ide na čast.

VAR je u HNL došao kako bi umanjio sudačke pogreške i dosad je bio velika korist sucima, a Bjelica bi i tu tehnologiju i suce kao autoritet na terenu trebao više poštovati. Nije problem u jednoj izgubljenoj utakmici ili više njih, Dinamo će vrlo vjerojatno obraniti naslov prvaka i to bez puno stresa, problem je kad se u javnosti šire tako vulgarne i nepristojne poruke koje samo štete nogometu. Pogotovo kad ih govori trener najuspješnijega hrvatskog kluba.

Stoga je i dobro što se jutro nakon utakmice ispričao u razgovoru za 24sata.

- Ispričavam se sucu Zebecu, javnosti i novinarima u Osijeku. Nisam reagirao onako kako sam trebao, nisam se ponio gospodski kako to treba napraviti trener Dinama. Pogriješio sam na travnjaku i poslije utakmice.

Pokretanje videa...

Dinamo na pripremama u Rovinju 2020. 00:40
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije

Petar Sučić razvselio je skupinu dječaka koji su igrali nogomet na zagrebačkoj Trešnjevci. Primijetili su ga dok je išao u trgovinu i pozvali ga na partiju nogometa, a on ih nije razočarao