Obavijesti

Sport

Komentari 1

Pariz: Pijte s nogu, danju se vozite biciklom, noću Uberom

Pariz: Pijte s nogu, danju se vozite biciklom, noću Uberom
5

Šteta bi bila otići u Pariz i svo vrijeme potrošiti na nogomet i pivo, koje je ionako bezobrazno skupo. I uz ograničeni budžet može se odlično provesti u francuskoj metropoli

VIDEO

Hrvatska avantura na Europskom prvenstvu počinje u jednom od najspektakularnijih gradova svijeta - u Parizu. Ako ste se već odlučili pratiti “kockaste” po Francuskoj, vjerojatno ste već riješili problematiku putovanja i smještaja, a mi ćemo vam pokušati što više olakšati boravak u metropoli i ostalim gradovima koji će ugostiti našu reprezentaciju.

Pariz je vjerojatno na svačijem popisu gradova koje treba posjetiti u životu, a utakmica Hrvatske i Turske 12. lipnja na Parku prinčeva najbolji je povod za to ove godine. Uz pretpostavku da ćete činjenicu da ste u Parizu iskoristiti i za nenogometne aktivnosti, najisplativije je kupiti neku od turističkih kartica.

Uz Paris Pass, koji za dva dana košta 129 eura, otvorena su vam vrata praktički svih znamenitosti koje možete zamisliti, ali i gradskog prijevoza. Dvodnevna karta za prijevoz košta 18,15 eura, a propusnica za muzeje 42 eura. Međutim, za glavnu parišku atrakciju, Eiffelov toranj, treba kupiti posebnu kartu. Želite li izbjeći dugo čekanje u redu, najbolje ju je kupiti još dok ste u Hrvatskoj, ali isključivo putem službene stranice jer ona garantira najniže cijene. Odlazak do samog vrha košta 17 eura (14,50 za mlađe od 24 godine), a do druge razine 11 eura (8,50 za U-24 posjetitelje).

Ako ste pak mlađi od 26 godina, državljani zemalja Europske Unije imaju slobodan ulaz u mnoge muzeje, pa tako i u čuveni Louvre. Inače ulaznica za dom Mona Lise košta 15 eura.

No budući da ste iz Hrvatske, vjerojatno na put idete s ograničenim budžetom koji ne podržava financijske ekshibicije poput posjeta muzejima ili taksija, koji je u Parizu vrlo skup. Zato je za prijevoz najbolje koristiti - bicikl.

Sustav Velib za unajmljivanje bicikla izuzetno je povoljan ako ga znate koristiti. Doduše, za aktivaciju je potrebno imati kreditnu karticu s koje će vam skinuti polog od 150 eura, no dobit ćete ga natrag u roku od dva tjedna ne napravite li s biciklima ništa protuzakonito. Punktove s biciklima naći ćete svakih tristotinjak metara, a pametnom upotrebom cjelodnevno korištenje koštat će vas samo jedan euro, no ključ je u tome da ih vratite nakon manje od pola sata korištenja, nakon čega možete preuzeti drugi. Ne vratite li ga za 30 minuta, sljedećih pola sata koštat će vas četiri eura, što znači da biste, ne vratite li isti bicikl cijeli dan, korištenje moglo koštati više od 100 eura.

Cycling - 2015 Tour de France - Stage Twenty One - Sevres to Paris Champs-Elysees

Mnoge znamenitosti Pariza možete vidjeti potpuno besplatno, poput Slavoluka pobjede, a nitko vam ne može naplatiti ni šetnju Champs Elyseesom, najpoznatijom ulicom na svijetu. Ako pak u Pariz ne idete s prijateljima, nego s boljom/lošijom polovicom, možete navratiti do Montmartrea i vidjeti Zid ljubavi, na čijoj je površini od 40 kvadratnih metara “Volim te” napisano na čak 250 jezika. Želite li malo zabave za odrasle, odlazak na neki od svjetski poznatih cabareta u Crazy Horse ili Moulin Rouge koštat će vas, s pola boce šampanjca uključene u cijenu, više od 100 eura, i to ako rezervirate mjesto na vrijeme.

Hrana je u Parizu poprilično skupa. Obrok u restoranu teško ćete naći za manje od 20 eura, no u nekim muslimanskim četvrtima, koje nisu ni izbliza tako opasne kako javljaju američki mediji, možete pronaći pravi “jackpot”, poput kurdskog restorana Urfa Durum ili marokanskog Le Traiteur Marocain, u kojima možete dobro jesti za manje od deset eura. Vijetnamski Le Kok nudi vrhunski pho za 8,50 eura, uz koji ćete dobiti besplatan tanjur govedine ako ga zatražite.

No odlučite li se na ručak u restoranu, pripazite na vrijeme. U mnogim restoranima posložuju ga između 12 i 14 ili 14:30 sati, a dođete li kasnije, vjerojatno ćete upasti u sukob s kuharom.

U fast foodovima može se jesti za osam eura, sendviči koštaju između 3,50 i šest, a croissant je 1,10 eura. Kao i u ostatku Francuske, pivo je vrlo skupo, u kafićima i pubovima pola litre je šest eura, a čašu odličnog crnog vina možete dobiti za dva.
Uštedjeti možete i ako žrtvujete komfor, pogotovo navečer. Piće će vas koštati manje ako ga popijete s nogu, neko ako vas konobar mora doći poslužiti za stolom.

Moulin Rouge Press conference - Moscow

Što se noćnog provoda tiče, opcija je u takvom velegradu mnogo, no najpopularnije “normalno” mjesto za izlazak u Parizu je Le 6b u Saint-Denisu. U centru, u blizini Champs-Elyseesa nekoliko je otmjenih klubova, kao što su Six-Seven, VIP club ili Baron, u kojima možete sresti i poneku slavnu osobu, ulaz se ne plaća, a klijentela je uglavnom u tridesetim godinama. No skoro u svakom kvartu, osim na krajnjem jugozapadu grada, može se pronaći dobro mjesto za izlazak.

Pariz svakodnevno nudi i klupske koncerte, a ljubitelji teških zvukova mogu navratiti na Download festival, na kojem od 10. do 12. lipnja nastupaju ponajveća imena svjetske metal glazbe poput Iron Maidena, Rammsteina, Megadetha, Korna... Dnevna ulaznica je 65 eura, a za sva tri dana 180 eura. Na posljednji dan festivala igraju Hrvatska i Turska, no utakmica je ionako već u 15 sati, pa stignete i na jedno i na drugo, ako je u skladu s vašim budžetom, vremenom i glazbenim sklonostima.

Povratak kući iz noćnog izlaska često može biti posebna avantura, pogotovo u metropoli poput Pariza. Metro je najjeftinija opcija, ali u to doba ne i najsigurnija. Taksi je skup, najniža moguća cijena je 5,80 eura, no odlučite li se za taj način prijevoza, uđite u neki na stajalištu ili ga zaustavite u vožnji jer u slučaju narudžbe telefonom taksimetar radi od trenutka primanja poziva, a ne vašeg ulaska u automobil. U svakom slučaju, taksi je bolje izbjegavati, pogotovo zato što je u Parizu izvrsno organizirana Uberova mreža.

Aftermath of Paris attacks

Telefoniranje vam neće stvarati probleme, od 1. svibnja roaming u Europskoj uniji je jeftiniji, a ionako se možete služiti aplikacijama poput Vibera ili Whatsappa. Besplatni Wi-Fi dostupan je na više od 400 mjesta diljem grada, možete ga nesmetano koristiti dva sata u komadu, a i nakon toga, samo je potrebno ponovno se ulogirati.

Kad dođe vrijeme za odlazak u sljedeći grad u kojem igra hrvatska reprezentacija, Saint-Etienne, opcije su razne. Autobus je jeftiniji, karta je 19 eura, ali put traje sedam sati. Vlakom ćete stići za tri sata, ali i platiti kartu oko 80 eura.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...
TRENER I KAPETAN 'MODRIH'

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...

Ne gledam na Sopićeve komentare kao nekakvo 'bockanje'. Osebujan je, malo je drugačiji, iskren je u izjavama, nekima se možda to sviđa, nekima ne, rekao je Bruno Petković

VIDEO Pogledajte kako je Bruno Petković ispravio Jakirovića i otkrio dio taktike za Rijeku!
EVO TKO ĆE IGRATI!

VIDEO Pogledajte kako je Bruno Petković ispravio Jakirovića i otkrio dio taktike za Rijeku!

ZAGREB - Dinamov trener Sergej Jakirović i kapetan Bruno Petković najavili su derbi u Rijeci, a napadač 'modrih' otkrio je strategiju tijekom konferencije za medije: 'Njihova obrana je dobra, vidjet ćemo kako će reagirati na moje kretnje i tako ću se kretati i ja i Sandro," rekao je Petković, na što je Jakirović odgovorio: 'Ili Brodić?'...A Petković je dodao: 'Ne, pa Kule će igrati!'
Olićev i Mandžukićev klub u problemima: Igrači ne dolaze na treninge, račun je blokiran...
TEŠKI DANI

Olićev i Mandžukićev klub u problemima: Igrači ne dolaze na treninge, račun je blokiran...

Igrači dva mjeseca nisu dobili u plaću pa su odlučili štrajkati i ne dolaziti na treninge. Takva odluka će biti na snazi dok klub riješi dug prema njima, ali pitanje kako će to napraviti obzirom da je račun u blokadi