Obavijesti

Sport

Komentari 29

Kontrolor HNS-a: Nema penala za Hajduk, silina treba biti jača. Dvojica su trebala dobiti crveni

Kontrolor HNS-a: Nema penala za Hajduk, silina treba biti jača. Dvojica su trebala dobiti crveni

Mikanović radi nesportski prekršaj i ponavlja nesportsku radnju, minimalno za drugi žuti karton, kaže HNS-ov kontrolor suđenja Draženko Kovačić, koji je kritizirao i suce na utakmici Osijeka i Dinama

VIDEO

Puno polemika izazvalo je suđenje Đakovčanina Zdenka Lovrića na utakmici Lokomotive i Hajduka (2-2) zbog nekoliko spornih i konfuznih situacija. U emisiji "Studio HNL" na MAXSportu analizirao ih je Draženko Kovačić, HNS-ov kontrolor suđenja, koji je priopćio stav Komisije nogometnih sudaca.

Pokretanje videa...

01:01

Nogometaši Hajduka tražili su u 43. minuti penal zbog starta Justina De Haasa, koji je u skoku s leđa odgurnuo Stefana Simića.

- Vidimo skok obrambenog igrača prema napadaču, Komisija smatra da sudac treba procijeniti intenzitet i donijeti odluku. Stav Komisije je da kod ovakvih situacija treba biti puno jača silina prekršaja da bi se radilo o najstrožoj kazni. Komisija podržava odluku suca u ovoj situaciji - rekao je Kovačić.

Četrdesetak sekundi poslije kod aut-crte na sredini terena hajdukovac Dino Mikanović odgurnuo je Luku Stojkovića iz Lokomotive koji ga je u padu pokušao udariti između nogu, a onda je Mikanović njega primio za vrat s dvije ruke. Izbila je tučnjava i naguravanje, zakačili su se i Emir Sahiti i Ivan Milićević, a žute dobili Milićević, Mikanović i Grgić (koji se zagrijavao).

- Definitivno Mikanović radi nesportski prekršaj i nakon toga ponavlja nesportsku radnju, kreće prema vratu suparničkog igrača i hvata ga, što je ponovljena nesportska radnja, minimalno za drugi žuti karton. Još nekoliko igrača sudjelovalo je u naguravanju, opomenuti su Milićević i Grgić kod gostiju koji je utrčao, imamo Sahitija koji je na nesportski način djelovao prema suparničkom igraču i ostao neopomenut. Sigurno je još koji igrač trebao dobiti žuti karton - rekao je Kovačić.

Mikanović?

- Trebao je dobiti dva žuta kartona zbog dva nesportska prekršaja. Da ga je malo jače primio za vrat, mogao je dobiti i izravan crveni karton.

Sporna je bila situacija i u 58. minuti, Milićević je rukom po licu zahvatio Sahitija, a Lovrić nije sudio ni faul. Igrač Lokomotive već je imao žuti karton...

- Sudac je bio pokriven i nije dobro vidio. Radi se o upotrebi ruke prema licu suparnika, definitivno za opomenu. Izostao je timski rad, prvi pomoćni i četvrti sudac morali su se uključiti i pomoći sucu u donošenju ispravne odluke - rekao je Kovačić.

Utakmica Osijeka i Dinama (1-0) odigrana je do kraja iako je magla u drugom poluvremenu bila gusta, a Gorica i Slaven nisu ni počeli svoju utakmicu, prebačena je za ponedjeljak u 14 sati.

- Sudac je taj koji odlučuje o sposobnosti ili nesposobnosti koji odlučuju hoće li se utakmica moći igrati ili ne. U vrijeme koje je zakazano za početak sudac izlazi u prisustvu oba kapetana i donosi odluku postoje li uvjeti za odigravanje utakmice ili ne - podsjetio je Kovačić i nastavio:

- Nepisano pravilo je da sudac s centra gleda vidi li jedan i drugi gol i procjenjuje. U Pravilniku je propisano što se događa ako tijekom utakmice sudac mora prekinuti zbog jačanja magle. Ako je odigrano manje od 80 posto utakmice, ona se nastavlja idući dan. Ako je odigrano više od 80 posto, ona se registrira tim rezultatom.

Slavlje igrača Osijeka nakon što je Mierez zabio gol

A što je s gledateljima koji s tribina i preko televizije ne vide što se događa, koliko su oni bitni?

- Uskraćen im je bio doživljaj, ali dok uvjeti na terenu to zadovoljavaju, sudac će dozvoliti da se igra - kaže Kovačić.

VAR je djelomično bio izvan funkcije u Gradskom vrtu zbog magle, a Kovačić analizirao dosuđeno zaleđe Brune Petkovića u 44. minuti nakon kojega je Dario Špikić jurnuo u kontru.

- Igrač Dinama gazio je crtu, a teško je reći je li bio u suparničkoj polovici. Pomoćnik nije poštovao uputu o odgodi pa bi VAR imao mogućnost naknadno to pregledati, trebao je pričekati i vidjeti kako će se razviti akcija - smatra Kovačić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka