Obavijesti

Sport

Komentari 37

Plakao je zbog 'glupih pravila', a sad je srušio velikog Bubku...

Plakao je zbog 'glupih pravila', a sad je srušio velikog Bubku...
9

Renaud Lavillenie (27) ušao je u povijest preskočivši 6,16 metara u skoku s motkom na mitingu u Donjecku. Srušio je Bubkin rekord star čak 21 godinu (6,15 metara)...

VIDEO

Mobitel mi zvoni svakih 15 sekundi, evo ga opet, samo malo, rekao je francuski atletičar Renaud Lavillenie (27) koji je srušio 21 godinu star rekord Ukrajinca Sergeja Bubke preskočivši 6,16 metara.

Lavillenie je na mitingu u Donjecku srušio dugovječni rekord pred očima Bubke koji je osnovao miting 1990. godine i na njemu postavio rekord 1993. godine (6,15 metara).

- Čestitam Renaudu, zaslužio je. Ovo je povijesni trenutak. Ponosan sam što je rekord oborio sjajan sportaš, uzor mnogima. Osjećao sam se da se trenutak rušenja mog rekorda bliži. Ovo je sjajno za atletiku i sport - rekao je Sergej Bubka koji je zagrlio presretnog Renauda nakon skoka života.

Lavillenie je pobjednik Olimpijskih igara u Londonu, a 6,16 metara preskočio je iz prve. Nevjerojatno jer se mučio s visinom 6,01 koju je preskočio iz 3. pokušaja. 

- Dosad sam samo sanjao 6,16 metara, a sad sam to preskočio. I to u Ukrajini, u mjestu mog idola, 21 godinu nakon njegova fantastičnog skoka - rekao je Lavillenie.

- Trebat će mi neko vrijeme da se vratim na zemlju. Za mene je Bubka jedan od najvećih sportaša svih vremena. Kad pomislim da sam skočio više od njega... Nekoliko godina unazad ovo mi se činilo kao san. Kad sam preskočio 6,16 čuo sam buku, svi su me grlili i čestitali mi. Ma pravo ludilo - kazao je Francuz.

I mlađi brat skače s motkom

Lavillenie se rodio 18. rujna 1986. godine u pokrajini Barbezieux-Saint-Hilaireu na jugozapadu Francuske. Barbezieux je utvrđeno brdo s 5000 stanovnika, a pokrajina je među vodećima po uzgoju grožđa za proizvodnju konjaka. 

I njegov mlađi brat, Valentin, također skače s motkom.

Plakao u Göteborgu

Prošle godine Lavillenie je nastupao na dvoranskom mitingu u Göteborgu. Preskočio je 6,07 metara što je bio drugi najbolji rezultat u povijesti, odmah iza Sergeja Bubke. Ali ubrzo je veselje zamijenila tuga i šok. 

Suci su podigli crvenu zastavicu. Skok je nevažeći. Iako letvica nije pala, izašla je iz sjedišta i suci su odlučili kako skok ne vrijedi.

- Glupo pravilo. Svi to znaju. Imamo toliko prepreka, smanjili su vrijeme do izvođenja skoka, smanjili su nam dužinu motki... Nije isto kao prije 20 godina kad je Bubka obarao rekorde - rekao je tužni Lavillenie tada.

No sad mu se sve vratilo. S kamatama...

Renaud Lavillenie: 

  • godine: 27
  • visina: 1,76
  • težina 69 kilograma

Tetovirao simbol olimpijskih igara na ruku

  • 2011. slomio lijevu ruku nakon što mu je pukla motka 
  • 2012. u Londonu postao prvi Francuz pobjednik Ljetnih olimpijskih igara od '96. 
  • 2012. istetovirao simbol olimpijskih igara na desnu ruku

Rezultati:

Olimpijske igre

  • London 2012. zlato

Svjetska prvenstva

  • Moskva 2013. srebro
  • Daegu 2011. bronca
  • Berlin 2009. bronca

Dvoranska svjetska prvenstva

  • Istanbul 2012. zlato

Dvoranska europska prvenstva

  • Göteborg 2013. zlato
  • Pariz 2011. zlato
  • Torino 2009. zlato

Kontinentalni kup

  • Split 2010. srebro
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...
TRENER I KAPETAN 'MODRIH'

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...

Ne gledam na Sopićeve komentare kao nekakvo 'bockanje'. Osebujan je, malo je drugačiji, iskren je u izjavama, nekima se možda to sviđa, nekima ne, rekao je Bruno Petković

VIDEO Pogledajte kako je Bruno Petković ispravio Jakirovića i otkrio dio taktike za Rijeku!
EVO TKO ĆE IGRATI!

VIDEO Pogledajte kako je Bruno Petković ispravio Jakirovića i otkrio dio taktike za Rijeku!

ZAGREB - Dinamov trener Sergej Jakirović i kapetan Bruno Petković najavili su derbi u Rijeci, a napadač 'modrih' otkrio je strategiju tijekom konferencije za medije: 'Njihova obrana je dobra, vidjet ćemo kako će reagirati na moje kretnje i tako ću se kretati i ja i Sandro," rekao je Petković, na što je Jakirović odgovorio: 'Ili Brodić?'...A Petković je dodao: 'Ne, pa Kule će igrati!'
Olićev i Mandžukićev klub u problemima: Igrači ne dolaze na treninge, račun je blokiran...
TEŠKI DANI

Olićev i Mandžukićev klub u problemima: Igrači ne dolaze na treninge, račun je blokiran...

Igrači dva mjeseca nisu dobili u plaću pa su odlučili štrajkati i ne dolaziti na treninge. Takva odluka će biti na snazi dok klub riješi dug prema njima, ali pitanje kako će to napraviti obzirom da je račun u blokadi