Obavijesti

Sport

Komentari 0

Počelo od nogometa: Danas je rukomet naš nacionalni sport

Počelo od nogometa: Danas je rukomet naš nacionalni sport
4

Rukomet se spominje još u Antici i Rimu, a veliku preobrazbu doživio je kad se sredinom 20. stoljeća s velikog nogometnog igrališta prešlo na manje, te u dvorane

VIDEO

Nevjerojatno za današnji pojam ovog sporta, no rukomet se u svojim povojima igrao na nogometnom terenu. Tada nazivan i 'veliki rukomet', u potpunosti se do sredine 20. stoljeća već preselio na manja igrališta (dimenzijama odgovara današnjim 40x20m) kako bi se igra ubrzala i radi zanimljivosti postizalo više golova, dok je otvoren, nestalan i često blatnjav teren bio vrlo težak za igru. Zbog toga je danas rukomet dvoranski sport. 

Dok su se u Engleskoj sredinom 19. stoljeća natezali oko nogometa i njegovih pravila, hoće li se igrati rukom ili nogom, rukometni fanatici 50-ak godina kasnije relativno su brzo pronašli zajednički jezik. Iako se rukomet spominje u drevnoj Antici, kada čak i Homer u Odiseji opisuje igru pod imenom 'uranija', te srednjovjekovnoj Njemačkoj, svoje pravo rođenje doživljava krajem 19. stoljeća. Moderni rukomet počeo se istovremeno razvijati u nekoliko zemalja, ponajprije je tu Njemačka i Austrija, te pojedine skandinavske zemlje.

Danski gimnastički trener Holger Nielsen u svoje vježbe uvrstio je igru loptom i svoj je program nazvao 'haandbool', a sve je bilo vrlo slično današnjem dvoranskom rukometu s igralištem veličine 45 na 30 metara. Dimenzije gola bile su 3 puta 2 metara. U Češkoj se razvija 'hazena' (haziti na češkom znači bacati) , u Ukrajini 'gandbol', u Njemačkoj 'torbol', a u Švedskoj i Irskoj, te Urugvaju njegove inačice. 

Definiranje pravila 'velikog rukometa'

Postupno su se počela definirati pravila 'field handballa', a Nijemci Karl Schelenz i Erich Konig odredili su 1917. godine pravila koja su kasnije prihvaćena i kao međunarodna pravila 'velikog rukometa'. Od samog početka ovaj sport igrao se na velikom nogometnom terenu. Svaka je momčad, odnosno ekipa imala 11 igrača, 10 u terenu i jednog na golu, a na klupi su sjedili jedan rezervni igrač i golman. Veliki rukomet još se nazivao i rukomet na travi, a igrao se na terenu duljine 90 do 110 metara, a širine između 55 i 60 metara. No i takav, ponešto nezanimljiv gledateljima zbog smanjene preglednosti osigurao je svoje postojanje desetljećima. Prva međunarodna utakmica odigrale su Austrija i Njemačka 1925. godine. Jedanaest godina kasnije Međunarodna amaterska rukometna federacija (IAHF) u kratko je vrijeme uspjela popularizirati rukomet, pa je u Berlinu prvi i jedini put veliki rukomet uvršten na program Olimpijskih igara.

Prelazak u sportske dvorane

Dvoranski rukomet u Švedskoj se igra od 1919. godine uz ponešto promijenjena pravila, a već 1935. odigrana je prva dvoranska utakmica izmedu Švedske i Danske. Svjetsko prvenstvo u dvoranskom rukometu odigrano je u zimi 1938. Jedno se vrijeme održavaju posebna prvenstva jer se 'veliki' i 'mali' rukomet smatraju odvojenim sportovima, no od 1966. godine svjetska prvenstva održavaju se samo za dvoranski rukomet. Rukomet kakav danas gledamo postao je 'pravi' olimpijski sport 1972. godine u Münchenu, dok je četiri godine kasnije u Montrealu uvršten na program i ženski rukomet i na taj se način ubrzao razvoj.

Pravila današnjeg rukometa

Današnji rukomet igra se na malim terenima dužine 40 i širine 20 metara. Jedna ekipa ima sedam igraca, šest u terenu, te golmana na vratima, a još je sedam rezervi koje sjede na klupi. 

Rukomet u Hrvatskoj

Prvu rukometnu utakmicu odigrali su učenici Državne realne gimnazije u Varaždinu 1930. godine, a nastavili su ga razvijati srednjoškolci iz cijele zemlje koji su svoji fanatizmom oživjeli ovaj sport sve do kraja Drugog svjetskog rata. Godine 1945. održano je prvo prvenstvo Hrvatske u velikom rukometu, a titulu je ponio zagrebački Metalac. Nakon sezone 1957./1958. rukomet se seli na male terene. Prva utakmica na smanjenim terenima u Hrvatskoj se odigrala 1950. godine izmedu Metalca i Maksimira.

Zašto promjene?

Jedan od razloga prelaska na manje terene bila je zahtjevnost igre. Mnogi atletičari su se uključivali u tu dinamičnu igru koja je tražila mnogo trčanja, skokova i bacanja lopte pri velikim brzinama. Manji teren je omogućio još veću dinamičnost igre uz čestu promjenu umornih igrača. U tom se razdoblju u nas grade nova igrališta prekrivena crvenom šljakom, a kasnije su asfaltirana jer za velike dvorane nije bilo dovoljno sredstava, ali i to je intenziviralo bavljenje rukometom na ovim prostorima.

Hrvatski rukometni uspjesi

Iako se rukomet danas ozbiljno igra u 15-ak europskih zemalja, Hrvatska se svakako može svrstati u rukometnu velesilu. Tome su pridonijeli uspjesi kao što su osvajanje zlata na Olimpijskim igrama u Atlanti, a brojne svjetske i europske titule popularizirale su ovaj sport i uzdigle ga do statusa nacionalnog sporta koji egzistira odmah do nogometa. 

Hrvatski rukometaši bili su sastavni dio velikih uspjeha jugoslavenske rukometne reprezentacije, a pamte se zlatne medalje s olimpijskih igara u Münchenu, kao i Los Angelesu, gdje su i rukometašice postigle jednak uspjeh.

I u samostalnoj Hrvatskoj rukometni savez nastavlja s razvojem ovog sporta, a pametno vodstvo bez padova i afera omogućuje slaganje snažne reprezentacije koja 1996. u SAD-u uzima zlatnu olimpijsku medalju na krilima Patrika Ćavara, Slavka Goluže, Božidara Jovića, Nenada Kljaića, Venia Loserta, Valtera Matoševića, Zlatka Saračevića, Irfana Smajlagića, te trenerske veličine Velimira Kljaića. Kauboji su u Ateni 2004. godine pod palicom Line Červara i u sastavu još i danas aktivnih igrača osvojili još jedno olimpijsko zlato. A svemu treba dodati i zlato sa Svjetskog prvenstva 2003. u Tunisu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'
SRAMOTNO

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'

Rekao mi je i da mrzi Hrvate i da se nada da će biti novi građanski rat kod nas, da će pljunuti moj grob, rekao mi je da sam Arapin, rekao je potreseni Kolinger
Evo kako Dinamo planira slaviti ako pobijedi Rijeku na Rujevici
NOVI PLAN

Evo kako Dinamo planira slaviti ako pobijedi Rijeku na Rujevici

Plus+ Nogometaši Dinama posljednje su titule slavili s navijačima na Macoli. To se 2022. godine dogodilo poslije slavlja u Šibeniku, godinu dana kasnije poslije remija u Splitu. Sad se priprema fešta, ali na drugoj lokaciji...