Obavijesti

Sport

Komentari 5

POI: Zlato, svjetski rekord i srebro za naše sportaše

POI: Zlato, svjetski rekord i srebro za naše sportaše
3

Darko Kralj je bio zlatni u bacanju kugle na Paraolimpijskim igrama u Pekingu, dok je Branimir Budetić szavršio kao rebrni u bacanju koplja

VIDEO

Po prvi puta u povijesti Hrvatska ima paraolimpijskog prvaka. Darko Kralj je osvojio zlatnu medalju u bacanju kugle u kategoriji F42 s novim svjetskim rekordom (14.43.)
Sjajan dan hrvatske atletike u Pekingu upotpunio je Branimir Budetić koji je u bacanju koplja za slabovidne osvojio srebrnu medalju s rezultatom 57.11.
Kralj je u Peking stigao kao vlasnik svjetskog rekorda (14.04), međutim već u prvoj seriji je nadmašio taj rezultat bacivši kuglu na 14.10 metara. Još četiri puta je rušio rekord (14.12, 14.23, 14,32, 14.43) i na koncu slavio s rezultatom 14.43, ostavivši najvećeg konkurenta Rusa Maksima Narožnija za 51 centimetara. Treći je bio Južnoafrikanac Fanie Lombard (13.87), dok je naš drugi predstavnik u kugli Mladen Tomić zauzeo odlično šesto mjesto sa novim osobnim rekordom 12.78.
- Presretan sam, ostvario mi se san. Još uvijek ne vjerujem da sam osvojio zlatnu medalju - kazao je 38-godišnjak iz Grubišnog Polja koji ima natkoljeničnu amputacijom.
Kralj je stradao u srpnju 1991. godine u raketnom napadu JNA na Dalj i život mu je visio o koncu. No uspio se izvući i 17 godina kasnije postao je paraolimpijski pobjednik. Oduševljen pobjedom izborenom pred 85.000 gledatelja u Ptičjem gnijezdu, Kralj je pobjedu poklonio svojoj supruzi Terezi i sinovima Marku, Ivanu i Josipu, te stanovnicima Grubišnog Polja. Supruga je njegov nastup pratila na stadionu, dok su sinovi dežurali uz mobitele kod kuće.
Emocije nije skrivao niti trener Ivan Ivančić.
- Nadao sam se prvom mjestu, čak i novom svjetskom rekordu, ali da će pet puta popravljati svjetski rekord nisam niti pomišljao - kazao je iskusni Ivan Ivančić.
I dok se Kraljeva medalja priželjkivala nitko nije niti pomišljao kako bi 18-godišnji Branimir Budetić mogao do odličja u bacanju koplja u kategoriji slabovidnih F11/12.
U Peking je stigao bez velikih očekivanja, a kući se vraća sa srebrnom medaljom, a još ga očekuje nastup u petoboju koji je njegovac jača disciplina.
Budetić je već u prvoj seriji popravio svoj osobni rekord za 75 centimetara bacivši koplje na 50.04 metara. U petoj seriji je bio još bolji, 55.08 što je u tom trenutku bilo dovoljno za treće mjesto, no zadnjem pokušaju je bacio koplje na 57.11 čime je preskočio Poljaka Miroslawa Pycha i osvojio srebro. Prvo mjesto je bilo nedostižno jer je Kinez Pengkai Zhu slavio s novim svjetskim rekordom (63.07).
- Osjećaji se ne mogu opisati. Ovo srebro je za mene zlatnog sjaja - kazao je Budetić, bivši rukometaš, koji zbog bolesti je izgubio vid.
- U zadnjem hicu sam išao na sve ili ništa. Želio sam ih prestići i uspio sam. Ovaj uspjeh je plod našeg napornog rada i zbog toga sam još ponosniji i sretniji.
- Mislili smo kako će nam ovo natjecanje biti tonus za petoboj i da ćemo bacati samo tri serije, no iznenadili smo najviše sami sebe - kazao je Branimirov trener i asistent trkač Ivan Desić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Dinamov zaokret: Najboljima još veće plaće, a sa strancima nikad nismo napravili razliku
'OKREĆEMO SE MLADIMA'

Dinamov zaokret: Najboljima još veće plaće, a sa strancima nikad nismo napravili razliku

Marko Marić kaže: Teško profiliramo krilne igrače, a razvijamo sjajne vezne pa takve ne treba tražiti u inozemstvu. Davanje velikih i dugoročnih ugovora djeci od 18 godina je loše. Svi koji su otišli iz Dinama sa 16 godina, do 19. su bili u puno slabijem klubu