Obavijesti

Sport

Komentari 0

Poker ili roker? Schmitt u lovu na ono što mu još fali

Poker ili roker? Schmitt u lovu na ono što mu još fali
5

Emotivno, ovo je moj novi početak, kaže Martin Schmitt, kojemu će najveći suparnici biti pokeraš Gregor Schlierenzauer i roker Simon Ammann

VIDEO

Matty Nykönen (46 pobjeda u Svjetskom kupu), Adam Malysz (38), Janne Ahonen (34), Jens Weissflog (33) i Martin Schmitt (28). Petorica najuspješnijih skijaša skakača u povijesti, ostala su tek dvojica. Poljak Malysz daleko je od najboljih dana, a Nijemac Schmitt... Da, on bi mogao biti prava priča Novogodišnje turneje četiri skakaonice.
- Ne znam jesam li već na razini da se mogu boriti s najboljima, ali puno sam radio, trenirao, nisam se dugo osjećao ovako dobro - rekao je Schmitt, koji nije pobijedio još od 2002. Mučile su ga ozljede, loši treneri, jednom je teško pao, zaradio potres mozga i lom čeljusti. Svi su ga već otpisali, a on na pragu 31. rođendana opet liči na starog Martina.
- Znam da će tih 30.000 ljudi od mene očekivati pobjedu, da sam ove godine za njih prvi favorit. Ali, ne želim puno pričati, dat ću sve od sebe - skroman je Schmitt, koji je u životu osvojio sve osim Novogodišnje turneje. Svjetske i olimpijske medalje te Svjetski kup.
- Emotivno, može se reći da sam sad na novom početku - kaže Schmitt, koji je prvi put u karijeri pobijedio upravo u Oberstdorfu, na prvoj stanici turneje, još 1998. I slavio na njoj triput zaredom...
A protiv sebe imat će Martin dvojicu ove godine najboljih. Austrijanac Gregor Schilerenzauer, 19-godišnjak, strastveni pokeraš, i Švicarac Simon Ammann, roker, veliki obožavatelj Metallice, po svima su glavni favoriti turneje.
Naravno, uvijek netko može iskočiti iz sjene, uostalom, to je Turneja.

AHONEN REKORDER
Janne Ahonen više na skače, na kraju prošle sezone otišao je u mirovinu. Ali, njegov rekord dugo će stajati, lanjskom pobjedom na Turneji postao je prvi u povijesti koji je čak pet puta slavio ukupnu pobjedu. Jens Weisslog pobijedio je četiri puta. Nijemac uz Norvežanina Björna Wirkolu ima najviše pojedinačnih pobjeda (10), a Ahonen je treći s devet.

ZARADA DO 110.000 EURA
Trijumf na svakoj od skakaonica donosi pobjedniku 20.000 eura. A ukupni pobjednik turneje, pak, bit će bogatiji za još 29.900 eura. Dakle, ponovi li netko pothvat Svena Hannawalda iz 2001. i pobijedi na sve četiri, dobit će 109.900 eura. Ukupni pobjednik dobit će i automobil Subaru Forester.

JANS I DIETER UZ MARTINA
Njemački velikani skijaških skokova, Jens Weissflog i Dieter Thoma, danas su TV-komentatori Svjetskog kupa. I oni vjeruju da je Martin Schmitt sposoban vratiti se u sam vrh.
- Bude li sve kako treba, ne bude li nepredviđenih događaja, Martin će sigurno biti na postolju. Možda i na najvišem - slažu se obojica.

POVRATAK JANA BÖKLÖVA
Legendarni Šveđanin, tvorac tada kontroverznog V-stila (skakanje s razdvojenim skijama), danas ima 42 godine. Iz sporta je otišao razočaran što njegov stil suci nisu prihvatili, radio je kao odgajatelj u vrtiću. Njegov je “izum” danas priznat, svi skaču V-stilom. I Böklöv se vraća skokovima, kao trener u švedskoj momčadi.

GREGI INNSBRUCK CRNA RUPA
Gregor Schlierenzauer tek će napuniti 19 godina, ovo mu je treća Turneja. Pobijedio je već na tri skakaonice, na sve tri drži i rekord. Ostao je Innsbruck.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...

Junak Borussije ljeti se zabavlja na Jadranu. Sagradio je i vile...
ODMARA U HRVATSKOJ

Junak Borussije ljeti se zabavlja na Jadranu. Sagradio je i vile...

Mats Hummels zabio je za pobjedu Dortmunda na Parku prinčeva, a inače je redoviti gost na jadranskoj obali. Štoviše, sagradio je vile u Posedarju i jednom je prilikom čak dovodio brojne suigrače
Dinamo dobiva novog sponzora, ali proračun će održati jedino prodaja Martina Baturine...
SPREMA SE TRANSFER

Dinamo dobiva novog sponzora, ali proračun će održati jedino prodaja Martina Baturine...

S Petkovićem je situacija složenija. Već mu je 29 godina, klub na njemu ne može zaraditi ni približno koliko bi izgubio njegovim odlaskom. A ni Bruni se ne odlazi u egzotiku, jedino ako pokuca na vrata klub iz 'liga petice'...