Sport

Komentari 0

Pokidao ligament pa uzeo dva odličja na prvenstvu Švicarske

Pokidao ligament pa uzeo dva odličja na prvenstvu Švicarske

Nije baš najljepše voziti se na glavi pri brzinama od 130-140 kilometara na sat, a zrak je rijedak, temperatura -13 stupnjeva, rekao nam je Zadranin Benedikt Nikpalj koji je nastupio na ZOI 2018.

Hrvatski olimpijac, bobist Benedikt Nikpalj (26), dvaput je bio na pobjedničkom postolju na prvenstvu Švicarske održanome prošli vikend u Sankt Moritzu. Zadranin je u dvojcu osvojio drugo mjesto, a u četvercu treće.

S pilotom Cedricom Folladorom za momčad Svizzera italiana u dvojcu je završio iza olimpijskog prvaka iz Sočija, Beata Heftija, u konkurenciji 16 posada. U četvercu je nastupao za Team Follador.

- Nije bilo najtoplije, ovdje gore je -13 stupnjeva, a kad se uzme rijedak zrak radi nadmorske visine, bio je pravi tulum, haha. Jako sam zadovoljan - rekao nam je Benedikt.

- Bilo je blažih potresa mozga, puknuća ligamenta i nekoliko hematoma i modrica kod vozača. Nije baš naljepše voziti se na glavi pri brzinama od 130-140 kilometara na sat, ali to je dio ovog sporta - dodao je.

I on sam pretrpio je tešku ozljedu na zadnjoj utrci prije Božića, puknuo mu je ligament, pa je uspjeh tim veći na povratničkom natjecanju.

- Nisam nastupao na Svjetskom kupu zbog te ozljede, ali nisam htio da mi sezona propadne do kraja. Moram dalje trenirati i vratiti se jači nego prije ozljede. Vratit ću se u Zagreb trenirati i okušati se malo u atletici izvan sezone, u atletskom klubu Zrinjevac kod trenera Damjana Sedića koji mi puno pomaže - kaže Benedikt.

Nikpalj je nastupio za Hrvatsku na Zimskim olimpijskim igrama u Pyeongchangu, a 2018. prihvatio je poziv švicarskog pilota Piusa Meyerhansa i prešao pod zastavu Švicarske, zemlje u kojoj je ponikao bob.

U listopadu prošle godine na testiranju osvojio je prvo mjesto na testiranju bobista pobijedivši, između ostalih, i trećega najbržeg Britanca svih vremena Joela Fearona (30), koji je 100 metara istrčao za 9,96 sekundi.

Kroz švicarski dres sjecat će iskustvo u ovom kompleksnom sportu, ali na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022. vidi se samo u jednom dresu...

- U Švicarskoj imam radnu vizu s kojom mogu nastupiti na svim natjecanjima osim Zimskim olimpijskim igrama, za koje mi treba putovnica. Planiram se vratiti u Hrvatsku, ipak je to moja zemlja. S iskustvom i znanjem napredujem kao sportaš i učim što se tiče materijala i svega - rekao nam je ovaj multitalentirani Zadranin koji je počeo u MMA-u, a bavio se i američkim nogometom.

Najčitaniji članci