Sport

Komentari 273

Hajduk će se žaliti na kaznu! 'Gospodo iz saveza, pravo očito je zadovoljeno, ali pravda nije'

Hajduk će se žaliti na kaznu! 'Gospodo iz saveza, pravo očito je zadovoljeno, ali pravda nije'

Disciplinski sudac Alen Klakočer kaznio je Hajduka jednom domaćom utakmicom pred praznim tribinama. Izazvalo je to buru negodovanja među navijačima, a žalbu na odluku najavio je i klub.

HNK Hajduk kažnjen je jedinstvenom kaznom od 70.000 kuna i jednom utakmicom bez gledatelja zbog korištenja pirotehničkih sredstava (čl. 67. DP HNS-a) i diskriminirajućeg ponašanja domaćih navijača (čl. 88. DP HNS-a) tijekom utakmice Hajduk - Osijek, odlučila je Disciplinska komisija HNS-a.

No s tom odlukom ne mire se navijači Hajduka, koji je doživljavaju drakonskom, a ni klub, koji će se na nju žaliti.

- Pravo je očito zadovoljeno, pravda nije. Gospodo iz Saveza, mi ćemo se s pravom znati nositi, a hoćete li vi s pravdom?  HNK Hajduk će u predviđenom roku podnijeti žalbu te ćemo tražiti hitno rješavanje postupka - poručili su danas s Poljuda.

Umjesto da odgovorni na sve načine pokušavaju privući što više navijača i tako podići gledanost domaće lige, a time i interes potencijalnih sponzora, oni zabranama, diskriminacijom i kaznama dodatno smanjuju njihov broj!? Kao da se nogomet igra zbog funkcionera i managera, a ne zbog gledatelja na tribinama. I to se uglavnom odnosi na navijače Hajduka, naprosto zbog toga što oni čine čak 60% posjeta na HNL stadionima.  

Split: Hrvatski Telekom Prva liga, 9. kolo, HNK Hajduk - NK Inter Zapresic

Najlakše je opaliti kaznu i opravdati je onim što je napisano u pravilniku, no sankcija ne bi smjela biti sama sebi svrhom. Sankcija bi morala biti razmjerna počinjenom prekršaju, a morala bi i odvratiti počinitelja i sve druge da ih ponavljaju. No hoće li sankcija koju je disciplinski sudac Klakočer izrekao Hajduku, odnosno svim njegovim navijačima, postići išta od navedenog? Sigurno neće! Sankcija definitivno nije razmjerna počinjenom prekršaju, neće spriječiti počinitelje, niti će odvratiti ostale od ponavljanja istog ili sličnog prekršaja. Dapače, proizvest će kontra efekt, i zbog toga bi je svakako trebalo ublažiti.

Neprimjereno skandiranje svakako treba osuditi i pokušati ga na sve načine ukloniti iz javnog prostora, ali to se ne smije raditi selektivno, samo na stadionima, pogotovo ne samo na nekim utakmicama. Ako je nešto neprihvatljivo i podložno sankcijama, onda to mora biti jednako, i na Poljudu, i na Rujevici, Gradskom vrtu, Maksimiru, pa i u Bijelom brdu, bez razlike i iznimke. 

Najčitaniji članci