Obavijesti

Sport

Komentari 27

Posljednji ples prvaka! Wade i Nowitzki otišli u mirovinu...

Posljednji ples prvaka! Wade i Nowitzki otišli u mirovinu...
2

Kao što ste mogli očekivati, ovo je moja posljednja domaća utakmica. Bila je ovo luda vožnja s puno uspona i padova, a vi ste stalno bili uz mene i podržavali me, rekao je u suzama Dirk Nowitzky...

VIDEO

NBA liga ispratila je dvojicu kraljeva u beskonačnost. Dwayne Wade i Dirk Nowitzki otplesali su posljednje plesove u svojim košarkaškim domovima u jednoj od najemotivnijih noći u njihovim karijerama.

To su igrači zbog koji su se generacije i generacije djece zaljubile u košarku, budili se po noći da gledaju što majstori košarke imaju za ponuditi.

Veliki Dwayne Wade, princ Miamija, karijeru je završio na gospodski način, onako kako je igrao cijeli život. Utrpao je 30 koševa Sixersima i vratio nas nekoliko godina u nazad. Napravio je to kao od šale, kao da ima dvadeset i nešto godina i kao da je velika budućnost pred njim, uopće nije izgledalo na čovjeka koji odlazi u mirovinu.

- Volim vas ljudi. Zahvalan sam na ovom trenutku i ovoj sezoni u kojoj se puno radilo o meni. Cijenim svoje trenere i suigrače. Hvala vam što ste igrali sa mnom i što ste bili strpljivi. Hvala vam na ljubavi i potpori. Navijači Heata, hvala vam, volim vas - rekao je velikan svojim navijačima.

NBA: Miami Heat at Milwaukee Bucks

Flash je definitivno obilježio jednu košarkašku eru, odveo je Miami do tri naslova i bio je dio nevjerojatne momčadi s Boshom i Jamesom u sastavu. Liga ga je upoznala 2003. godine na jednom od najvećih draftova u povijesti, u najjaču košarku svijeta ušao je zajedno s LeBron Jamesom, Carmelom Anthonyjem, Darkom Miličićem...

Prvi koraci su bili malo lakšeg hoda, uigravao se s novim suigračima i pronalazio ravi ritam, sve dok ga liga nije upoznala 2006. godine. Miami, tada predvođen najvećim, ali doslovno, centrom svih vremena Shaquilleom O'Nealom stigao je do finala istočne konferencije. Bila je to bitka na goli život protiv Chicago Bullsa, tko preživi - pričat će.

NBA: Miami Heat at Milwaukee Bucks

Nevjerojatna individualna predstava

A Flash je to itekako preživio unatoč ozljedama koje su ga mučile. Gripa, ozljeda kuka, problemi s koljenom, nema s čime se nije Wade borio u petoj utakmici finala, a onda je pokazao svoju magiju. Utrpao je 15 koševa od posljednjih 28 svoje momčadi i utabao put Miamiju do finala. U sljedećoj utakmici samo je dokrajčio Bullse koji su u čudu gledali eksplozivnog Wadea kako se igra s njima u reketu sa svojim laganim prodorima. To je toliko gospodski i lagano izgledalo kada on napravi da smo svi pomislili da i mi to možemo.

A onda u finalu show program! Miami je igrao upravo protiv Dallasa i Dirka Nowitzkog. Na jednoj strani Dwayne Wade, Alonzo Mourning, Gary Payton, Shaquille O'Neal, a na drugoj Nowitzki, Jason Terry, Josh Howard. Ma finale za sjesti udobno u fotelju i vidjeti što košarkaški mađioničari imaju za ponuditi.

A Wade je u tih šest utakmica itekako pokazao da ima što za ponuditi. Miami je prve dvije utakmice izgubio, a onda je krenuo Flash show. Prodori kao od šale, trice zatvorenih očiju, maltretiranje protivničkih igrača sa svojim fintama, i Miami je preokrenuo seriju i sa 4-2 osvojio naslov! Wade je, naravno, osvojio titulu MVP-a, a imao nevjerojatan prosjek od 34,7 koševa po utakmici! Bila je to jedna od najboljih individualnih izvedbi u povijesti finala i turbulentna sezona puna ozljeda, no upornost i njegova klasa su pokazali da se 'zvijer' stvara na Floridi.

'Big three'

Nakon te sezone, raspala se momčad Miamija, neki su se umirovili, a neki otišli u druge klubove. Čekao se novi Dream Team, i dočekao se. LeBron James, kao najbolji igrač svijeta, stigao je 2010. godine u Miami s ciljem stvaranja mega momčadi uz Chrisa Bosha i velikog Dwaynea. To su i uspjeli, igrali su četiri finala zaredom.

Prvo finale stiglo je 2011. godine protiv Dallasa, no udarili su glavom od zid. Mavericksi su predvođeni najvećim Europljaninom svih vremena Dirkom Nowitzkim demonstrirali momčadsku košarku i potpuno uništili obranom velikog kralja. Wade i James bili su nemoćni, a na kraju je Nowitzki stigao i do jedinog naslova pobijedivši u ukupnoj seriji sa 4-2. Dirk je bio proglašen najboljim igračem finala s prosjekom od 26 koševa po utakmici.

Bilo je to jedno od najluđih finala u povijesti, a Mavericksi su u sastavu s Kiddom, Stojakovićem, Terryjem, Chandlerom stigli do velikog iznenađenja. Kvaliteta je apsolutno bila na strani Miamija koji je stvorio mega momčad, ali kemija i sjajna obrana su ovaj put presudile. Wade je tada dao sve od sebe, no James je bio potpuno ugašen i imao je prosjek od 17 poena u toj seriji.

No ta godina bila je samo uvod u ono što slijedi. Miami je 2012. protutnjao do finala gdje su igrali protiv Oklahome, a tamo su demonstrirali svoju silu i razbili mlade Thundere predvođene Durantom, Westbrookom, Hardenom. James i Wade igrali su se s novim klincima i pokazali što je klasa te da moraju još puno pahuljica pojesti. Pomeli su ih sa 4-1 i Dwayne je stigao do drugog naslova. Prosječno je zabijao 22 koša po utakmici te potvrdio da su on i LeBron najbolji tandem lige.

To su potvrdili i 2012. kada je Heat stigao i do drugog finala zaredom, jednog od najboljih u povijesti. Spursi su vodili 3-2 u seriji i imali tri poena prednosti pet sekundi prije kraja u šestoj utakmici. No, Ray Allen spakovao im je takvu tricu, koja sigurno i dan danas izbaci iz takta Grega Popovića kada mu je netko spomene. U sljedećoj utakmici u Texasu, Miami je opet u završnici stisnuo i pobijedio za drugi naslov zaredom, i posljednji, ispostavit će se, u Jamesovoj vladavini Floridom. Wade je seriju završio s prosjekom od 19 koševa po utakmici.

NBA: Miami Heat at Milwaukee Bucks

Posljednji ples

Miami je i 2014. godine došao do finala, no Spursi su ovaj put ipak bili jači. Pomeli su prvake s 4-1 i zasluženo stigli do naslova. Bilo je to Wadeovo posljednje finale, a danas je imao posljednji ples u cijeloj karijeri.

Trinaest puta All Star igra, jednom MVP finala, tri NBA naslova, jednom najbolji strijelac, 23 tisuće poena. Sva ta postignuća govore sama za sebe i potvrđuju da je Dwayne jedan od najvećih ikada koji je zaigrao košarku. Njegovi potezi ostat će upamćeni zauvijek, a posljednji ples natjerao je mnogima suze niz lice.

Legendo, uživaj u mirovini!

Još jedan kralj se oprostio

Ova večer u NBA ligi pamtit će se godinama, jer je liga ostala bez dva igrača koji će sigurno ostati upamćeni kao jedni od najvećih ikona. Dirk Nowitzki premišljao se cijelu sezonu hoće li u mirovinu, ljubav prema košarci jednostavno je prejaka, no shvatio je da je njegovo najbolje vrijeme ipak prošlo te je to u posljednjoj utakmici Dallasa ove sezone u svojoj dvorani, to i priopćio navijačima.

- Kao što ste mogli očekivati, ovo je moja posljednja domaća utakmica. Bila je ovo luda vožnja s puno uspona i padova, a vi ste stalno bili uz mene i podržavali me. Cijenim to - rekao je veliki Nijemac koji je utrpao 30 poena Sunsima.

Zadivio Barkleyja

Te 1997. godine, pročulo se preko bare da se u Njemačkoj košarkom igra neko čudo od djeteta. Nike je organizirao košarkaški kap gdje su glavne zvijezde bile tadašnji NBA prvak Scottie Pippen i Charles Barkley. Mlađahni Dirk, nije imao nimalo respekta prema njima te je nemilosrdno zakucavao nad njima. Scottie i Charles su se u čudu pogledali i rekli, 'pa tko je sad ovaj?'

Dirk Nowitzki in Frankfurt Main

- Mali je genij. Ako želi zaigrati u NBA ligi neka me slobodno nazove - rekao je Barkley i imao pravo.

Nowitzki je u ligu stigao kao deveti izbor Bucksa na Draftu i proslijedili ga u Dallas, ne znajući da su u rukama imali budućeg najboljeg europskog igrača svih vremena.  

Ligi se predstavio već 1999. fantastičnim predstavama te bio član velike trojke uz Stevea Nasha i Michaela Finleya. Nisu uspjeli doći do finala, a sezona 2004. bila je puna uspona i padova. Mavericksi su sjajno krenuli, no Don Nelson imao je neke fiks ideje i stavio ga na centra. Nijemac se teško snalazio na toj poziciji, čak je i dobio devet kila te postao puno bolji u obrani, no opale su statistike u napadu. 

Finley i Nash su polako napustili Dallas, a Nowitzki je ostao i bio je predodređen kao vođa momčadi. A 2006. godine ta su se vjerovanja konačno isplatila. Dirk je prosječno zabijao 24 koša po utakmici uz devet skokova i odveo je Maverickse do prvog finala u povijesti franšize. Tamo su igrali protiv Miamija i imali su prednost od 2-0 i 15 poena prednosti u trećoj četvrtini treće utakmice, no fantastični Dwayne Wade odigrao je najbolju utakmicu finala u povijesti i sa četiri pobjede zaredom to preokrenuo u korist Heata.

MVP

Prosječno je Nijemac u finalu zabijao 22 poena po utakmici, no protiv Flasha se jednostavno nije moglo. Godinu poslije Dirk je odigrao nadrealnu sezonu i osvojio nagradu MVP s prosjekom od 24,6 koševa po utakmici.

NBA: Phoenix Suns at Dallas Mavericks

Godinama su Mavericksi tapkali u mraku, smišljali savršenu formulu za NBA naslov, a recept su konačno smislili 2011. godine. Oformljena je iskusna ekipa s Stojakovićem, Kiddom, Terryjem i Nowitzkim te je cilj bilo finale. Tamo su Mavericksi stigli bez problema i zaigrali protiv ultra jakog Miamija. Pokazali su kako se igra kao momčad, nevjerojatnu kemiju i razbili silu iz Miamija sa 4-2 u seriji i došli do prvog naslova u povijesti!

Veliki Nijemac imao je prosjek od 26 koševa, a uopće ni ne treba spominjati da je osvojio nagradu za najboljeg igrača finala. Bila je to sezona za pamćenje u kojoj je David pobijedio Golijata. Poslije toga Dirk je pomalo padao u formi, a ozljede su ga natjerale da se na kraju ove sezone oprosti od košarke. 

Basketball international match - Germany vs. Macedonia

Najbolji Europljanin u povijesti

Bilo ga je predivno gledati, mnoge su generacije odrasle uz njega, a ostat će zauvijek upisan u NBA povijest kao šesti najbolji strijelac svih vremena s nevjerojatnim prosjekom od 20,7 poena po utakmici u cijeloj karijeri. Došao je u ligu kao nepoznanica, a iz nje odlazi kao najbolji Europljanin svih vremena. Toni Kukoč, Dražen Petrović, Sabonis, Nikos Galis, sve su to bili nevjerojatni igrači, ali Dirk je ipak bio za nijansu bolji. Legendarni Dražen otvorio je put ostalim Europljanima u NBA ligu, a Nijemac je to itekako iskoristio.

Kao šlag na kraju svega, dokazao se i na reprezentativnoj razini. Na do medalje na Svjetskom prvenstvu Njemačku je odveo 2002. u Indianapolisu kada su osvojili broncu pobijedivši Novi Zeland, a tri godine poslije na Euru u Srbiji i Crnoj Gori progurao je svoju momčad sve do finala, no tamo je Grčka ipak bila jača.

NBA: Phoenix Suns at Dallas Mavericks

MVP, 13 puta All Star, MVP finala, naslov NBA lige. Dirk, bilo te je divno gledati svih ovih godina.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica