Sport

Komentari 70

Predsjednik Hajduka poklonio dres Macronu: Neraskidiva veza je između Hajduka i Francuske

Predsjednik Hajduka poklonio dres Macronu: Neraskidiva veza je između Hajduka i Francuske

Predsjednik Hajduka Jakobušić poklonio francuskom predsjedniku Macronu dres Hajduka i uokvirenu repliku povelje kojom se Hajduk proglašava "Počasnom sportskom momčadi slobodne Francuske".

Predsjednik Hajduka Lukša Jakobušić sastao se u četvrtak na svečanom ručku u Zagrebu s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom. Hajduk je jedini sportski klub koji je pozvan na svečani prijem koji je upriličen za uzvanike u prigodi posjete francuskog predsjednika Hrvatskoj.

Ovom prilikom francuski predsjednik Macron i predsjednik Hajduka Jakobušić zadržali su se u kratkom razgovoru te je predsjednik Jakobušić prvom čovjeku Francuske darovao bijeli dres s otisnutim prezimenom Macron i brojem 1,  te uokvirenu repliku povelje kojoj se HNK Hajduk proglašava "Počasnom sportskom momčadi slobodne Francuske".

- Neraskidiva veza Hajduka i francuske države traje već 76 godina, a danas je samo dodatno učvršćena i produbljena. Kao klub smo iznimno počašćeni i zahvalni na pozivu predsjednika Emmanuella Macrona na ovu svečanost, a posebno me iznenadio svojom neposrednošću i osobnošću - kazao je o susretu predsjednik Jakobušić.

Povelja Hajduk počasni klub Francuske

U svibnju 1945. godine, tadašnji francuski premijer, a kasnije predsjednik Charles de Gaulle zbog sudjelovanja u antifašističkom pokretu Hrvatski nogometni klub Hajduk proglasio je "Počasnom sportskom momčadi slobodne Francuske". Povelju Hajduku  u svibnju 1945.godine , prilikom gostovanja u Libanonu uručio je komandant francuskih vojnih snaga na Levantu armijski general Humboldt, kao izaslanik francuskog premijera.

Hajduk je u ratno vrijeme bio daleko više od kluba. Nakon što je obnovljen 7. svibnja 1944., na dan Svetog Duje, zaštitnika grada Splita, Hajduk je s Visa krenuo na turneju koja je potrajala do kraja rata. Najviše se pamti utakmica koju je Hajduk odigrao 23. rujna 1944. pred 40 tisuća gledatelja na stadionu San Nicola u Bariju protiv reprezentacije Britanske vojske koju su činili profesionalni igrači engleskih i škotskih klubova pod vodstvom Stana Cullisa, predratnog kapetana engleske reprezentacije.

Potom je Hajduk igrao utakmice na turneji po Africi i Aziji, a utakmicom u glavnom gradu Libanona Bejrutu 27. svibnja 1945. s državnom reprezentacijom završena je ta stodnevna Hajdukova turneja. Neposredno prije odlaska iz Libanona rukovodstvo Hajduka bilo je primljeno u svečanu audijenciju kod glavnog komandanta francuskih vojnih snaga na Levantu, armijskog generala Humbolta.

Tom prigodom visoki francuski vojni rukovodilac predao je Hajduku diplomu – povelju, kojom ga se proglašava „POČASNOM SPORTSKOM MOMČADI SLOBODNE FRANCUSKE“.

Najčitaniji članci