Obavijesti

Sport

Komentari 92

Sve o Superligi i što to znači za nas: Hrvatski klubovi više nikad neće igrati protiv Reala, Cityja?!

Sve o Superligi i što to znači za nas: Hrvatski klubovi više nikad neće igrati protiv Reala, Cityja?!

Svake sezone sudjelovala bi 64 kluba podijeljena u tri razreda, pri čemu bi u prva dva bilo po 16 klubova, a postojalo bi napredovanje i ispadanje

VIDEO

Projekt Europske superlige danas je dobio novi zamah presudom Europskog suda pravde u Luksemburgu koji je presudio u njegovu korist u tužbi protiv Fife i Uefe. To znači da nemaju pravo monopola na klupska natjecanja.

Tvrtka A22, koja ima prava na projekt Superlige, dva sata nakon objave presude objavila je prijedlog formata natjecanja.

Nisu naveli kad bi natjecanje krenulo ni tko ih financira (prije dvije godine u igri je bio JP Morgan), a prijenos utakmica mogao bi biti besplatan za sve. Fond solidarnosti za klubove koji je ne igraju, kažu u A22, bit će triput veći nego Uefin.

POGLEDAJTE VIDEO: Superliga je legalna

Pokretanje videa...

Sud je presudio da su UEFA i FIFA prekršile zakon EU-a oko Super lige 08:05

Kako će izgledati Superliga?

Zamišljena je u tri razreda, zvjezdanom (star), zlatnom (gold) i plavom (blue). Zvjezdana i zlatna liga imat će po 16 klubova (dvije skupine s po osam klubova), plava 32 kluba (četiri skupine po osam). Dakle, ukupno 64 kluba.

Kakav je sustav Superlige?

Imala bi ligaški dio i nokaut-fazu. U ligi, koja bi trajala od rujna do travnja, igrao bi svatko sa svakim kod kuće i u gostima (14 utakmica). U prva dva razreda po četiri kluba iz svake skupine prošla bi u četvrtfinale, u trećem razredu po dva iz svake skupine. 

Nokaut-faza sastojala bi se od četvrtfinala i polufinala na dvije utakmice, kao i finala na neutralnom terenu. Utakmice bi se igrale sredinom tjedna i ne bi utjecale na nacionalna prvenstva.

Tko upada i ispada?

U Superligi kažu da je otvorena za sve klubove i da će kriterij za ulazak biti rezultati, ne otkrivajući detalje. Nije poznato koji je ključ za sudjelovanje u prvom i drugom rangu (vjerojatno bi se tu našli najbogatiji europski klubovi), dok bi u treći ulazilo 20 od 32 kluba prema rezultatima iz nacionalnih prvenstava.

Prevedeno, Hrvatska bi vrlo vjerojatno dala predstavnika u trećem rangu koji u startu ne bi mogao igrati s najjačim europskim klubovima, što je bio slučaj u Ligi prvaka, kad su na Maksimir dolazili Real Madrid, Juventus, Bayern, PSG, Arsenal, Manchester City, Chelsea, Milan, Manchester United...

Finalisti zlatne i plave lige stekli bi pravo napredovanja u viši rang, dok bi dva najlošija kluba iz zvjezdane i zlatne lige ispala u ligu ispod.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 92
VIDEO

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...
ŽIVOTNA BORBA

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...

Georg Koch boluje od raka, dijagnosticirali su mu ga u travnju 2023. i dali mu šest mjeseci života. 'Hej, doktore, još sam ovdje!', poručio je

VIDEO Strašne scene u HNL-u: Golman Gorice koljenom udario suigrača! Slomio mu kosti lica
UZNEMIRUJUĆE

VIDEO Strašne scene u HNL-u: Golman Gorice koljenom udario suigrača! Slomio mu kosti lica

Golman Gorice istrčao je s gola u namjeri da izbije loptu, ali je nehotice koljenom udario u glavom suigrača Đuru-Giulija Đekića. Ostao je nepomično ležati, a igrači su se okupili oko njega i zaklonili pogled
Spektakl na Rujevici dostupan je svima! Evo gdje gledati ključni derbi Rijeka - Dinamo
KLJUČNA UTAKMICA SEZONE

Spektakl na Rujevici dostupan je svima! Evo gdje gledati ključni derbi Rijeka - Dinamo

Ovog je vikenda na rasporedu HNL derbi sezone između Rijeke i Dinama na Rujevici. Tko slavi, napravit će veliki korak prema tituli