Sport

Komentari 2

Preminuo bivši vozač Formule poznat kao 'kralj bez krune'

Preminuo bivši vozač Formule poznat kao 'kralj bez krune'

Njegovo je ime u Velikoj Britaniji postalo sinonim za brzinu pa je motoriste policija kada bi ih zaustavila zbog prebrze vožnje pitala: "Što misliš tko si? Stirling Moss?"

Stirling Moss, britanski vozač Formule, smatran jednim od najvećih vozača utrka koji nije nikada osvojio prvenstvo što mu je donijelo nadimak "kralj bez krune", preminuo je u 90. godini.

Bio je momčadski kolega u Mercedesu Argentincu Juanu Manuelu Fangiu koji je pet puta bio svjetski prvak,a sam je 16 puta pobijeđivao na VN tijekom 50-ih i 60-ih.

Četiri je puta sezonu završio kao drugi (1955., 1956., 1957. i  1958.)i tri puta kao treći  i ni jedan drugi vozač nije pobijedio u toliko utrka a da pritom nije osvojio naslov svjetskog prvaka. 

Moss je također postao prvi Britanac koji je osvojio VN Velike Britanije, pobijedivši Fangia na Aintreeu 1955.

Njegovo je ime u Velikoj Britaniji postalo sinonim za brzinu pa je motoriste policija kada bi ih zaustavila zbog prebrze vožnje pitala: "Što misliš tko si? Stirling Moss?" Moss je otkrio da je i njega jednom policajac pitao isto pitanje. 

Stirling Moss File Photo

No, ostao je poznat i po fair playu 1958. kada je mogao postati svjetski prvak umjesto Mikea Hawthorna.

Te mu je godine izmaknuo naslov svjetskog prvaka za jedan bod nakon što je tražio stewarde ukinu diskvalifikaciju Hawthornea na VN Portugala.

- Osjećao sam da to nije u redu i dao sam dokaz u Mikeovu korist te kazao kako on ne bi trebao biti diskvalificiran - izjavio je u jednom interviewu 2009. Moss koji je te 1958. pobijedio u četiri utrke.

FILE PHOTO: Stirling Moss waves to spectators as he sits in his 1955 Ferrari 750 Monza during the Ennstal Classic rally in this 2013 file photo

- Dali su mu (Hawthorneu) bodove i tako je on postao svetski prvak.

Prekinuo je profesionalnu karijeru nakon nesreće na Goodwoodu 1962. kada je ostao bez svijesti i bio u komi mjesec dana te paraliziran šest mjeseci. 

Najčitaniji članci