Obavijesti

Sport

Komentari 4

Preminuo čovjek koji je Tonija Kukoča doveo u Chicago Bullse

Preminuo čovjek koji je Tonija Kukoča doveo u Chicago Bullse
1

Jerry Krause preminuo je u 78. godini. Bio je generalni menadžer Bullsa, koji je Jordanu doveo PIppena, Kukoča, Rodmana, Kerra, Granta... i stvorio dinastiju

VIDEO

Michael Jordan bio je lice Chicago Bullsa 90-ih, najbolji igrač, čovjek, koji je bio programiran da donese naslove. Tadašnji generalni menadžer Jerry Krause znao je ipak da jedan čovjek sam ne može osvajati trofeje, makar se zvao i MJ, te je počeo slagati kockice iza Jordana, a u konačnici je stvorio dinastiju, koja je osvojila šest naslova prvaka u osam sezona.

Da 'Mr. Air' nije otišao na izlet u bejzbolske vode, Bullsi bi sigurno bili prvaci i 1994. i 1995. Krause, koji će biti upamćen kao jedan od najvećih generalnih menadžera u košarci, s jednim se igračem uvijek hvalio kako je s njim napravio najbolji posao  - s Tonijem Kukočem.

Krause je GM Bullsa postao u ožujku 1985. te je u momčadi imao mladog Michaela Jordana, koji je izabran na draftu 1984. Scottieja Pippena doveo je 1987., a onda je bacio oko na Kukoča.

Hrvatskog košarkaša uzeo je u drugom krutu drafta 1990. te nije prošao dan, pišu američki novinari, kada se po hodnicima ureda nije hvalio kako je napravio posao stoljeća.

Pippen je bio ljutit i uvrijeđen jer je u Kukoču vidio prijetnju jer Toni igra na istoj poziciji kao i on. Scottie je taj potez jako zamjerio Krauseu te mu je odlučio uzvratiti udarac na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992.

Scottie je u svojoj borbi imao i snažnog saveznika u Michaelu Jordanu, koji je također bio protivnik Kukočeva dolaska.
Na Igrama u Barceloni Hrvatska je protiv Dream Teama igrala, osim u onom legendarnom finalu, i u skupini. I tada je Pippen odlučio pokazati Krauseu da je s Kukočem napravio loš posao.

- Htio sam Kukoča poniziti, osramotiti ga. Na terenu sam vidio samo lice Krausea i nisam se mogao zaustaviti. Htio sam mu pokazati da Toni nije spreman za NBA - prisjetio se Pippen.

Amerikanci su pobijedili 103-70, a Kukoč je zabio samo četiri koša. U čuvanju Tonija, Pippenu je pomagao i Jordan.

- Siguran sam da će Scottie snimku utakmice odnijeti Krausu - rekao je nakon utakmice Jordan.

Kukoč? Nije znao što mu se dogodilo. Tek godinama kasnije, kad je igrao za Bullse saznao je za Pippenov i Jordanov plan da ga ponize.

- Ubili su me, nisam očekivao takvu utakmicu - priznao je Kukoč.

Bilo kako bilo, Toni je 1993. došao u Bullse.

- Moj početak u Chicagu? Na dan kad sam došao usmrćen je Jordanov otac, a Michael se odmah potom i povukao - rekao je Kukoč.

Jordan se kasnije vratio, a Kukoč je postao iznimno važan član dinastije Bullsa, a proglašen je i najboljim šestim igračem 1996.

Osim Pippena i Kukoča, Krause je Jordanu doveo Horacea Granta, B. J. Armstronga, Johna Paxsona, Stevea Kerra, Billa Wenningtona, Rona Harpera, Dennisa Rodmana...

Posljednja kockica bio je trener - Phil Jackson. Prvo ga je 1987. postavio za pomoćnog trenera da bi ga dvije godine kasnije imenovao glavnim trenerom.

Krause je često bio u sukobu s igračima. Posebno nakon svoje legendarne izjave: 'Naslove ne osvajaju igrači, nego organizacija, ljudi iza parketa'. 

Možete misliti kako je to sjelo Jordanu, Pippenu i ostatku Bullsa. Njegove svađe s Pippenom ušle su u legendu. Osim problema oko draftiranja Kukoča, Pippen je prezirao Krausea jer ga je plaćao mizerno. Bio je zvijezda Bullsa, drugi igrač, no bio je najslabije plaćen.

Koliko je mrzio Krausea najbolje će pokazati činjenica da je jedini igrač Bullsa, koji se nije oglasio na društvenim mrežama nakon smrti legendarnog GM-a Chicaga.

Krause je preminuo u 78. godini, no iako će prije svega biti upamćen kao jedan od najvećih generalnih menadžera u povijesti američkog sporta, on je radio u bjezbolskim momčadima, za Red Soxe, Yankeese...

Ipak, dinastiju koju je stvorio s Bullsima ostat će zapamćena za sva vremena...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome
'Hajduk neće rezati troškove, Nikoličius mi se dopada, a navijački će me ponijeti u loži...'
NOVI PREDSJEDNIK

'Hajduk neće rezati troškove, Nikoličius mi se dopada, a navijački će me ponijeti u loži...'

Ivan Bilić naglasio: Novi trener nam je prioritet, a trener koji dođe mora se prilagoditi sustavu igre prve momčadi. Kao što mora napraviti i akademija