Sport

Komentari 3

Preminuo je legendarni Petar Skansi! Hrvatsku je odveo do povijesnog olimpijskog srebra

Preminuo je legendarni Petar Skansi! Hrvatsku je odveo do povijesnog olimpijskog srebra

Skansi je košarkašku karijeru započeo u Splitu početkom 60-ih godina prošlog stoljeća. Sa žutima je osvojio prvi naslov prvaka 1971., prvi Kup 1972., a medalje je osvajao i s jugoslavenskom reprezentacijom

Tužna vijest zavila je hrvatsku košarku u crno. Legendarni hrvatski košarkaš i trener Petar Skansi preminuo je u 78. godini. 

Koliko veliki igrač je bio, najbolje govori priznanje koje je dobio 1991. godine kada ga je Fiba uvrstila među 50 najvećih košarkaša svih vremena.

POGLEDAJTE VIDEO Preminuo je legendarni Petar Skansi

Skansi je košarkašku karijeru započeo u Splitu početkom 60-ih godina prošlog stoljeća, bio je dio momčadi koja je ušla u prvoligaško društvo na kvalifikacijskom turniru u Velenju 1963. godine, sa žutima je osvojio prvi naslov prvaka 1971., prvi kup 1972., a bio je i jedan od najboljih igrača finala Kupa prvaka koje je Jugoplastika izgubila u Tel Avivu od talijanskog Ignisa. Skansi se nakon toga otisnuo u Italiju, u Maxmobili iz Pesara, no nakon samo godinu dana zaključio je igračku karijeru i vratio se u pomoć svom matičnom klubu koji je ostao bez trenera. 

U bogatoj igračkoj karijeri uz kup i prvenstvo s Jugoplastikom, s reprezentacijom Jugoslavije osvojio srebra na EP '65 i '67 te na OI '68, a osvojio je i zlato na SP '70 u Ljubljani. Bio je dio nevjerojatno moćne reprezentacije u kojoj su igrale legende poput Nikole Plećaša, Krešimira Ćosića, Damira Šolmana, Rate Tvrdića... Reprezentativnu karijeru zaključio je zbog studija, a igračku zbog posla i prijatelja koji su ga pozvali natrag u Split. I tako se Skansi prihvatio posla trenera i vođenja dojučerašnjih suigrača, Tvrdića, Šolmana... Skansi je odveo Jugoplastiku do prvog velikog uspjeha, u sezoni 1975/'76. osvojili su Kup Radivoja Koraća, a godinu potom i trostruku krunu, prvenstvo, kup i Kup Radivoja Koraća, kao prvi jugoslavenski klub kome je to pošlo za rukom. 

Nakon Jugoplastike Skansi se vratio u Italiju gdje je vodio Scavolini Pesaro 1981-84, Honky Fabriano 1984/85, Hitachi Venezia 1987/88, Phonola Roma 1988/89, Benetton Treviso 1990-93 i Fortitudo Bologna 1997-99, nakon toga i grčki PAOK 1999/00, da bi se ponovno vratio pomoći svom matičnom klubu, koga je u sezoni 2002/03 odveo do prvog i jedinog naslova prvaka Hrvatske. Karijeru je zaključio u Krki iz Novog Mesta, a osim trofeja sa svojim matičnim klubom, osvajao je i prvenstvo, dva kupa i superkup Italije i Kup pobjednika kupova. 

Skansi je bio i izbornik reprezentacije Jugoslavije s kojom je osvojio broncu na EP '79, a posebno nam je svima u sjećanju srebro zlatnog sjaja koje je osvojio za kormilom reprezentacije Hrvatske, koja je na OI u Barceloni 1992. godine igrala nezaboravno košarkaško finale s originalnim Dream Teamom. Bili su to dani ponosa i slave naše košarke, a Skansi jedan od glavnih kreatora.