Obavijesti

Sport

Komentari 4

Preminuo legendarni trener koji nije uspio srušiti Jordana

Preminuo legendarni trener koji nije uspio srušiti Jordana
1

Upisao je 1233 pobjeda za Jazz, 20 puta je vodio momčad u doigravanje i igrao je dva finala NBA lige. Čak i nakon umirovljenja, njegova prisutnost na utakmicama naše momčadi uvijek je davala poticaj igračima...

VIDEO

Utah Jazz je 1997. i 1998. godine imao sve za naslov. Fantastičnog trenera Jerryja Sloana i sjajni trojac koji su činili Karl Malone, John Stockton i Jeff Hornacek. Ali nisu imali jednu stvar. A to je Michael Jordan.

Sloan je na sve načine pokušavao zaustaviti najboljeg košarkaša u povijesti, ali i 1997. i 1998. ih je zajedno s Bullsima srušio u finalu i srušio im snove. To su im bila jedina dva finala pod vodstvom legendarnog trenera, ali Jordan je bio nenadmašiv.

Danas je Utah Jazz potresla vijest o smrti trenera koji ih je doveo na korak od sna. Jerry Sloan preminuo je u 78. godini života, a godinama je bolovao od Parkinsove bolesti.

- Jerry Sloan uvijek će biti sinonim za Utah Jazz. Zauvijek će biti dio naše franšize i ovim putem šaljemo poruke sućuti njegovoj obitelji, prijateljima i navijačima. Neizmjerno smo zahvalni na svemu što je postigao ovdje u Salt Lake Cityju na i desetljećima predanosti, odanosti i upornosti koju je donio u našu franšizu. Član je Kuće slavnih već 23 godine i imao je ogroman utjecaj na našu franšizu. Upisao je 1233 pobjeda za Jazz, 20 puta je vodio momčad u doigravanje i igrao je dva finala NBA lige. Čak i nakon umirovljenja, njegova prisutnost na utakmicama naše momčadi uvijek je davala poticaj igračima. Kako su Stockton i Malone simboli naše organizacije kao igrači, Jerry je to bio kao trener. Nedostajat će nam. Iskreno izražavamo sućut njegovoj supruzi Tammy, cijeloj obitelji Sloan i svima koji su ga poznavali i voljeli - objavili su iz Utah Jazza.

Igračka karijera bila mu je prožeta ozljedama i trajala je samo 11 godina. Igrao je za Baltimore Bulletse (1965-1966) i Chicago Bullse (1966-1976) koji će mu 20 godina kasnije zagorčati trenersku karijeru.  Bio je poznat po sjajnoj igri u obrani, a donio je i Bullsima konferencijski naslov, jedini do dolaska Michaela Jordana. Četiri puta je bio član najbolje obrambene petorke, dvaput igrao All Star utakmicu, a Bullsi su umirovili njegov dres s brojem četiri. Odigrao je ukupno 755 utakmica i prosječno zabijao 14 koševa uz 7 skokova. Doživio je teške ozljede koljena i vrlo brzo se prebacio na trenerski posao i postao asistent u Bullsima, a u razdoblju od 1979. do 1982. bio je glavni trener Chicaga, dvije godine prije Jordanove ere. 

Godine 1985. prešao postao je asistent u Juti, a tri godine poslije započela je njegova nevjerojatna era. Duge 23 godine bio je glavni trener momčadi iz Salt Lake Cityja, a uspio ga je oboriti Gregg Popovich koji je na klupi Spursa 24 godine.

S klupe je otišao 2011. godine i ostao zapisan kao jedan od najboljih trenera kojeg je NBA liga vidjela. Na šestom je mjestu vječne liste po broju pobjeda u NBA ligi (1319) i drugi na listi po broju uzastopnih utakmica s jednom momčadi, a skupio ih je 1809. No pretpostavljamo da bi sve ove rekorde dao za trofej Larry O'Briena.

FILE PHOTO: Bulls Jordan And Lakers Bryant in NBA All Star Game in New York

Dvaput je bio u finalu NBA lige, ali oba puta su ga srušili nevjerojatni Bullsi predvođeni Jordanom, Pippenom, Kukočem, Rodmanom. Godine 1997. bilo je 4-2 u seriji za Bullse, a isti rezultat i godinu kasnije kada je Jordan s 45 koševa utišao Vivant Smart Home Arenu i donio Bullsima šesti naslov.

Za vrijeme ere u Jazzu vodio je i hrvatskog košarkaša Gordana Giričeka (2004-2007) s kojim je imao i jedan okršaj. Trener Jerry Sloan potpuno je poludio nakon poraza u Charlotteu (98-92) 2007. godine, a prvi na udaru našao se upravo bivši hrvatski reprezentativac. Nezadovoljan njegovom igrom, Sloan je Giričeka još tijekom utakmice potjerao u svlačionicu. Poslije toga je odigrao još 22 utakmice i doživio Jerry-efekt. Trejdan je u Philadelphiju za Kylea Korvera...

Posljednjih nekoliko godina bolova je od Parkinsove bolesti, a sada je izgubio najtežu bitku, onu za život.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Nadalovi neobični rituali. Prije servisa napravi 7 poteza
ŠPANJOLČEVA MANTRA

VIDEO Nadalovi neobični rituali. Prije servisa napravi 7 poteza

Desno rame, nos, lijevo uho, nos, desno uho. To je samo dio praznovjernih rituala koje Rafael Nadal radi prije servisa, a pazi i na položaj bočica, koliko puta stišće energetski gel, ne dodirivanje linija...