Obavijesti

Sport

Komentari 11

Preminuo trener koji je stvorio Livakovića: Učio me o životu...

Preminuo trener koji je stvorio Livakovića: Učio me o životu...
4

Čovjek koji je odgojio mnoge poznate golmane i čije je vježbe preko YouTubea pratio i Manuel Neuer umro je u 76. godini. Livaković se oprostio od njega fotografijom na Instagramu

Željko Nježić Deda, legendarni trener golmana u NK Zagrebu, preminuo je u 76. godini od zastoja srca, javlja Večernji list.

Radio je s mnogim poznatim golmanima. Vladimir Vasilj, Dragan Stojkić, Miroslav Žitnjak, Vatroslav Mihačić, Sandro Tomić, Karlo Žiger, Tomislav Piplica samo su neki koji su  prošli kroz njegove ruke.

Dominik Livaković također je bio među njima. Oprostio se od voljenog trenera na Instagramu zajedničkom fotografijom.

Željko Nježić golmanski ga je odgojio. Njegove vježbe koje su dostupne i na YouTubeu koristio je i veliki Manuel Neuer.

- Od početaka je djed bio uz mene i on je najzaslužniji za ovo gdje sam danas. Naučio me puno o životu, a poniznost je bila na prvome mjestu. I danas je upravo poniznost moja glavna životna vrijednost - rekao je Livaković.

Jedna od posebnosti u trenerskim vizijama Dede Nježića je i - jama s pijeskom.

- To je jedna od osnova u mom radu, svi vratari prolaze kroz taj dio treninga. Zašto? Skakući iz pijeska, dobivate brzinu, eksplozivnost, pa i bolji odraz - rekao nam je jednom prilikom Nježić.

- Svatko od nas se preko interneta može dodatno nadograditi, evo pa ja na svom tabletu imam više od 1000 svojih vježbi. U komunikaciji sam sa stranim trenerima golmanima, dobivam i njihove vježbe, a na takav način u Hrvatskoj rade samo rijetki - dodao je.

Livaković je u studenom 2019., s golmanom Josipom Čondrićem, Dedi Nježiću poklonio auto.

- Deda se još trese zbog ovog dara, nije očekivao. No ovo je samo mali znak pažnje, ne mogu vam opisati koliko smo mu Livaković i ja zahvalni na svemu što je učinio za nas. I danas prati sve naše utakmice, ništa mu ne može promaknuti. Uvijek nam govori što smo dobro napravili, a što je moglo biti bolje. Jednostavno, s njim imamo drukčiji odnos - rekao nam je tada Josip Čondrić.

Skromni Livaković nije htio pridavati veliku pozornost svom potezu, smatrao je da je Deda za sve godine rada zaslužio zahvalu. A ona je bila veličanstvena.

- Kako smo došli na ideju? Čuo sam da mu je ‘riknuo’ auto koji je imao godinama. Ma taj je auto skroz zahrđao, ne znam ni koje je godine proizveden, ali znam da je stariji od mene! Znao sam kako mu je rođendan pa sam se sjetio ove ideje i predložio sam je Livakoviću. On se, naravno, oduševio, pa smo odmah krenuli u realizaciju nabave rođendanskog dara za Dedu.

Od ideje do realizacije nije prošlo puno, nekoliko poziva, pregleda i eto novog automobila. Točnije, Opel Corsa iz 2016. godine, čija je vrijednost oko 65.000 kuna, našla se u Dedinu vlasništvu.

- Jako se iznenadio, a to je bio i cilj. Ma ne mogu ni ispričati koliko smo mu zahvalni niti koliko je treninga odradio s nama. Livaković je već postao najbolji hrvatski golman, ključan adut Dinama i hrvatske reprezentacije, ja sam još daleko od toga, ali samo smo mu htjeli pokazati koliko nam je i dalje važan. I kako ne zaboravljamo ljude koji su bili uz nas, koji su vjerovali u nas dok smo bili klinci - rekao je Čondrić.

Dedu je poklon, naravno, šokirao.

- Uz vrhunske golmane, Josip i Dominik izrasli su u vrhunske ljude. Sreća da mi je iz Osijeka stigao sin jer sam bio u takvom stanju šoka da nisam mogao ni voziti. Evo, dok razgovaram s vama, još ne vjerujem da je istina. Kad god se čujemo, uvijek me pitaju kako je ‘baka’, to je moja supruga. Tako je oni zovu. Ma hvala dečkima - kazao nam je tada Deda.