Obavijesti

Sport

Komentari 1

Prije pet godina Rostov je za 'vatrene' bio mjesto sreće. Sad svijet prati dramu na ulicama

Prije pet godina Rostov je za 'vatrene' bio mjesto sreće. Sad svijet prati dramu na ulicama
5

U tom je gradu Stipe Pletikosa branio četiri godine i sprijateljio se s kuharom Srećkom Lončarom, jedinim Hrvatom u Rostovu koji je kuhao Putinu, Titu, Tuđmanu, McCartneyu...

VIDEO

Nakon pobjeda nad Nigerijom (2-0) u Kalinjingradu i Argentinom (3-0) u Nižnjem Novgorodu, hrvatska nogometna reprezentacija rasterećena je stigla u Rostov, gdje ju je 26. lipnja 2018. čekao Island.

Nikad prije i poslije Hrvatska nije pobijedila u trećoj utakmici na svjetskim prvenstvima. Golovima Milana Badelja i Ivana Perišića pali su i Vikinzi 2-1 na putu do najvećeg uspjega u povijesti, srebrne medalje na Mundijalu.

Gotovo pet godina poslije u istom tom gradu na obali Dona ruska plaćenićka skupina Wagnerovci pod vodstvom Jevgenija Prigožina zauzela je stožer ruske vojske i tako razljutila ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je taj potez nazvao izdajom.

POGLEDAJTE VIDEO:

VIDEO

Jedini Hrvat u Rostovu kuhao za Tuđmana i Tita

U Rostovu smo 2018. sreli jedinog Hrvata u gradu, Srećka Lončara, koji nam je ispričao kako je u Rusiju došao kao menadžer na poziv jedne hrvatske tvrtke koja je renovirala hotel u Moskvi. Planirao je ostati godinu, dvije, a zadržao se više od 20.

Kuhao je Lončar za slavnog pjevača Paula McCartneya i čak desetoricu predsjednika, među kojima su bili Josip Broz Tito, Franjo Tuđman, Slobodan Milošević, pa i sam Putin.

- Dočekao sam Putina, a on me pitao kako to da sam tu u Rusiji jer dva dana prije toga bio je u HrvatskoAj i bio je jako, jako oduševljen Hrvatskom. Sve mu se dopalo, a ja sam mu odgovorio da velikom čovjeku treba velika zemlja. Četiri milijuna stanovnika sa 140 milijuna ne može se usporediti. Primjerice, samo ova Rostovska oblast, gdje sam ja, je po kvadraturi ravna Francuskoj - govorio nam je kuhar.

Što je spremio Putinu?

- Pio je pivo i htio pojesti nešto originalno. Ja sam mu preporučio naše pržene lignje, ali po mom receptu. Bio je jako oduševljen i za mene je to bilo veliko priznanje. Zanimljivo je da kad je odlazio je očima tražio gdje sam ja. Došao sam do njega, dao mi je ruku i rekao da je sve bilo jako super.

POGLEDAJTE VIDEO: Kod hrvatskog kuhara u Rostovu

A Tito?

- Jako je volio domaću hranu. Malo dinstanog zelja, češnjovke, krvavice. Volio je popiti gemišt, kao i Tuđman. Znate, Zagorci su to i bez gemišta nigdje - govorio nam je Lončar.

Upoznao je i bivšeg hrvatskog reprezentativca Stipu Pletikosu (44) dok je branio za Rostov između 2011. i 2015. Navijači su ga voljeli.

- Ima prekrasnu obitelj i djecu. U Rusiji imaju nagradu koja se zove srce, navijači je svake sezone daju igraču kojeg izaberu kao najdražeg. U Spartaku u Moskvi Stipe je dobio dva, a dva je dobio i ovdje. Potpisao mi se na zastavicu Rostova i zahvalio mi na četiri prekrasne godine, koliko smo se družili. Htio me vratiti u Split da otvorimo riblji restoran - prisjetio se Srećko Lončar.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Velika tuga uoči derbija sezone: Sergeju Jakiroviću umrla majka
POČIVALA U MIRU

Velika tuga uoči derbija sezone: Sergeju Jakiroviću umrla majka

Sergej Jakirović uoči supervažne utakmice protiv Rijeke izgubio je majku Jelenu, doznaju 24sata. Njen će sprovod biti u utorak u Metkoviću kako bi se maksimalno mogao posvetiti utakmici na Rujevici

Čudo i spektakl u Ligi prvaka: Duvnjaka i Kiel svi su otpisali, a oni su napravili nemoguće!
NIKAD NE OTPISUJ NIJEMCE

Čudo i spektakl u Ligi prvaka: Duvnjaka i Kiel svi su otpisali, a oni su napravili nemoguće!

Prije tjedan dana Montpellier je potukao Kiel s 39-30, mnogi su ga otpisali unaprijed, ali takvo što se ne radi protiv Real Madrida u nogometu i Kiela u rukometu. I Montpellier je dobio lekciju, dok je Karabatić odigrao zadnju europsku utakmicu
Zlatan otkrio detalje privatnog života: Moja žena kuha i pere suđe, naša djeca nisu kao druga
SKROMNA OBITELJ

Zlatan otkrio detalje privatnog života: Moja žena kuha i pere suđe, naša djeca nisu kao druga

I kada je u pitanju odgoj sinova Maximiliana (18) i Vincenta (16), Ibrahimović ih je učinio poniznima i skromnima, nije im od početka pružao luksuz