Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
33 komentara

Prijete Hrgoviću: Nastupi li na OI u Tokiju, suspendirat će ga!

Filip Hrgović drži interkontinentalni pojas po verziji WBC-a, a njen prvi čovjek Mauricio Sulaimán prijeti dvogodišnjom suspenzijom svim boksačima koji nastupe na Olimpijskim igrama

Foto: Mark Robinson/News Syndication, Igor Kralj/PIXSELL
33 komentara

Filip Hrgović (27) već dvije godine uspješno gura profesionalnu boksačku karijeru i, nakon bronce na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, želi doći do zlata na Igrama u Tokiju nakon dozvole Međunarodnoga olimpijskog odbora da profesionalci smiju nastupiti u turniru koji je donedavno bio otvoren samo amaterskim boksačima.

No čini se kako će Filip imati žestoke sankcije nastupi li doista u Japanu. Mauricio Sulaimán, predsjednik WBC-a, jedne od najpoznatijih svjetskih boksačkih organizacija, u razgovoru za ESPN obećao je suspenziju svima koji nastupe na Igrama.

- WBC se snažno protivi dopuštenju da profesionalni boksači nastupe na Olimpijskim igrama. To je neprihvatljivo, to ne bi smjeli prihvatiti navijači ni boksački stručnjaci u svijetu - rekao je Sulaimán.

- Olimpijsko amatersko boksanje potpuno je drugačije. To su dva različita sporta i jako su opasna. Ne možemo to prihvatiti. Odluči li bilo koji profesionalni boksač, uključujući prvake i bivše prvake, nastupiti na idućim Olimpijskim igrama, suspendirat ćemo ga na najmanje dvije godine.

WBC je isto pravilo imao i za Olimpijske igre u Rio de Janeiru, gdje su nastupila trojica profesionalaca bez posebnog uspjeha. No u Tokiju bi, osim Hrgovića, želio nastupiti i Andy Ruiz (30), aktualni vlasnik teškaškog pojasa po verzijama WBA, IBF, WBO i IBO.

Boxing - Madison Square Garden | Autor: Nick Potts/Press Association/PIXSELL Foto: Nick Potts/Press Association/PIXSELL

Zagrepčanin je inače vlasnik WBC-ove interkontinentalne titule, trećeg pojasa po važnosti u toj federaciji u kojoj pojas drži Amerikanac Deontay Wilder (33).

Nakon žestokih obračuna u Hrvatskom boksačkom savezu i smjene izbornika Leonarda Pijetraja odlučeno je da će hrvatski predstavnik u teškoj kategoriji na europskim kvalifikacijama za Olimpijske igre sljedeće godine od 13. do 23. ožujka u Londonu biti amater Marko Milun (23).

Hrgović će, pak, mjesto u Tokiju pokušati izboriti na svjetskim kvalifikacijama od 13. do 24. svibnja u Parizu, ali samo ako Milun u tome ranije ne uspije. Naime, svaka država može dati samo jednog predstavnika u svakoj kategoriji. Pokušali su tako pomiriti želju obojice, ali Milun može Hrgoviću pomrsiti planove da se domogne nove medalje i zlata kojeg toliko želi, ali ga i poštediti suspenzije WBC-a.

Filipu ova odluka vjerojatno neće previše utjecati na planove ako se ovoj odluci ne pridruže ostale organizacije u kojim juriša po pojas i pod čijom lupom ga vode promotori Kalle Sauerland i Eddie Hearn.

Naši partneri pišu
Message