Obavijesti

Sport

Komentari 24

Prijeti crni scenarij: Pa valjda nećemo biti najgori na Euru?

Prijeti crni scenarij: Pa valjda nećemo biti najgori na Euru?
1

Hrvatska U-21 od 21 sat igra susret trećeg kola skupine C protiv vršnjaka iz Engleske. Obje momčadi već su se oprostile od prolaska u polufinale, a Nenad Gračan najavio je kako previše eksperimenata neće biti

VIDEO

Hrvatska U-21 reprezentacija od 21 sat (HTV 2) igra svoj zadnji susret na Europskom U-21 prvenstvu, a protivnik je Engleska. Obje momčadi već su eliminirane iz natjecanja i neće vidjeti polufinale.

Engleska je u prvom kolu izgubila od Francuske 2-1 nakon što su vodili 1-0, a u drugom su kolu u infarktnoj završnici poraženi od Rumunjske 4-2. Hrvatska je u prvom kolu deklasirana od Rumunjske 4-1 pa onda pomalo nesretno i nespretno izgubila od Francuske 1-0 time si zatvorivši vrata prolaska dalje. 

Pokretanje videa...

00:51

Prijeti nam i jedan crni scenarij. Naime, Hrvatska može biti najlošija reprezentacija Eura, a ista sudbina prijeti i Englezima i Srbima . Probat će zato Gračanovi dečki uhvatiti barem remi. Iako više nema šanse za prolazak, hrvatski izbornik neće puno rotirati. Srbi imaju nula bodova i gol razliku 1-10, a naša je uoči zadnjeg kola 1-5. Ako izgubimo 5-0 ili više bez postignutog gola od Engleske dijelit ćemo zadnje mjesto najgore reprezentacije Eura sa Srbijom. Ako izgubimo 1-6 bit ćemo bolji od Srbije unatoč identičnoj gol-razlici jer ćemo imati jedan postignuti gol više od njih.

Gračan: Halilović je šutio kad sam mu rekao da je na klupi...
Gračan: Halilović je šutio kad sam mu rekao da je na klupi...

Bez kemijanja

- Bit će određenih promjena u sastavu, ali neće biti velikih eksperimenata. Važno je da igrači shvate da mogu, bez obzira na postavu, te ćemo uz dobru analizu pokušati i pobijediti Engleze, također sjajnu reprezentaciju. Želimo odigrati dobro, kvalitetno, odgovorno i doći do prve pobjede na europskim smotrama za igrače do 21 godine. Nadam se da ćemo imati i malo više sreće - kazao je izbornik Gračan koji neće moći računati na ozlijeđenog Filipa Benkovića.

Josip Brekalo žrtvovao se protiv Francuske kada je načet ušao u drugom poluvremenu, ali za očekivati je kako ga u susretu lišenog rezultatskog imperativa Gračan ipak neće koristiti.

- Nakon što su Brekalovi nalazi pokazali da ništa nije puknulo, ušao je u liječnički tretman i imao je veliku želju zaigrati. Bili smo obazrivi kako ne bi dobio neki novi udarac, no teško bi ga bilo spriječiti da nastupi - rekao je Gračan nakon Francuske.

Engleski Halilović

Nije bajno ni u engleskom taboru, a pod velikom je paljbom uvijek neugodne otočke javnosti Aidy Boothroyd (48). Njegova momčad vrijedi 305 milijuna eura, a na Euru nije pokazala gotovo ništa. I on je poput Gračana lutao s taktikom, ponajveći zvijezdu Phila Fodena (19) ostavio je na klupi u drugoj utakmici s Rumunjima jer nije bio zadovoljan njegovim zalaganjem. Priča je to koja neodoljivo podsjeća na onu hrvatskog kapetana Alena Halilovića

Brekalo kao primjer: Mogao je teže stradati, ali htio je igrati
Brekalo kao primjer: Mogao je teže stradati, ali htio je igrati

Najvredniji engleski igrač je veznjak Leicestera James Maddison (22) kojeg Transfermarkt cijeni na 40 milijuna eura. On je ove sezone odigrao 38 utakmica, zabio je sedam golova i još ih sedam namjestio. Za U-21 selekciju skupio je šest nastupa.

Kobni ubačaji

Vjerovali ili ne, Hrvatska je na ovom natjecanju imala 25 ubačaja, ali samo je 4% bilo uspješno. Dakle, jedan jedini ubačaj pronašao je destinaciju. Razloge treba tražiti u lošoj formi našeg lijevog braniča Borne Sose (21) koji se u Stuttgartu nije naigrao, dok je na desnoj strani igrao Filip Uremović (22) iz ruskog Rubina, ali on je ipak prirodno stoper. 

Englezi su u tom segmentu za nas ipak druga dimenzija. Oni su imali 26 ubačaja u dva kola, ali njima je prošlo čak 33%. Aaron Wan-Bissaka (21) na desnoj i Jay Dasilva (21) na lijevoj strani ipak su pokazali kvalitetu više u odnosu na naše klince.

Euro U21: Cilj koji je već davno ostvaren i lekcija o skromnosti
Euro U21: Cilj koji je već davno ostvaren i lekcija o skromnosti
Do kad će HNS sjediti i čekati novog napadača a la Šuker?
Do kad će HNS sjediti i čekati novog napadača a la Šuker?

Ono što mora zabrinjavati Gračana je bezidejnost naše momčadi. Samo 45% posjeda imali smo u prva dva kola te svega četiri udarca u okvir gola u te dvije utakmice. Jedan je Nikola Vlašić pretvorio u gol protiv Rumunjske, ali to je premalo za veliko natjecanje. Također, izbornika mora zabrinjavati podatak da njegovi igrači gube gotovo svaki drugi duel. Samo 53% duela osvojili su hrvatski mladi igrači. 

Ono što je zajedničko i Hrvatima i Englezima su problemi s golmanom. Josip Posavec na prvenstvu ima samo 54% obrana, ili u prijevodu, gotovo svaki drugi šut mu završi u golu. Boothroyd je kod Engleza oprobao Deana Hendersona (22) i Angusa Gunna (23), ali primili su šest komada, a mi pet. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica
'Oni su tipovi s kojima ne želite se zakačiti'. Stariji Jokić davio je curu i noževima gađao Nikolu
TKO SU BRAĆA JOKIĆ

'Oni su tipovi s kojima ne želite se zakačiti'. Stariji Jokić davio je curu i noževima gađao Nikolu

Braća Nikole Jokića ponovno su u središtu javnosti nakon što je najstariji brat Strahinja šakom udario navijača na NBA utakmici. I ranije su često izazivali incidente, svađali se s holivudskim glumcima i prijetili igračima