Obavijesti

Sport

Komentari 25

Pripremite se: Sve što trebate znati o Europskom prvenstvu

Pripremite se: Sve što trebate znati o Europskom prvenstvu
2

Tko, gdje i kada igra? Zašto Europsko prvenstvo od 10. lipnja do 10. srpnja pratiti na 24sata, tko su favoriti... Sve to i puno više saznajte na 24sata

VIDEO

U petak počinje Europsko nogometno prvenstvo u Francuskoj. Veliki spektakl u najavi je vrlo, vrlo blizu, a 24sata vam predstavlja osnovne i najvažnije stvari koje trebate znati o Euru. Naravno, uglavnom iz perspektive hrvatskih navijača.

Kada se igra?

Od 10. lipnja do 10. srpnja. Termini su unaprijed određeni, dok će se u početku igrati po tri utakmice dnevno. Prva u 15 sati po srednjoeuropskom vremenu, druga od 18, a treća od 21 sat.

Kakav je sistem natjecanja?

Prvi put će sudjelovati 24 reprezentacije, umjesto dosadašnjih 16. Reprezentacije su raspoređene u šest skupina po četiri ekipe, a svaka će odigrati po tri utakmice protiv rivala iz gurpe. Dalje prolaze po dvije prvoplasirane ekipe iz svake skupine, ali dalje će i proći četiri od šest trećeplasiranih reprezentacija, ovisno o ostvarenim rezultatima.

Gdje se igra?

Domaćin je Francuska. Igrat će se u sljedećim gradovima: Pariz, St. Etienne, Nica, Marseille, Lyon, Lille, Bordeaux, Lens i Toulouse. 

Favoriti?

Kao glavni favoriti za naslov spominju se domaćin Francuska, dvostruki branitelj naslova Španjolska te Njemačka. No daleko od njih nisu ni Belgija, Engleska, Italija, Hrvatska..

Kada igra Hrvatska?

Hrvatka će prvu utakmicu protiv Turske igrati u Parizu 12. lipnja (15 sati), drugu protiv Češke 17. lipnja (18 sati) te treću protiv aktualnih prvaka Europe, Španjolaca 21. lipnja (21 sat).

Kakve su nam šanse?

Smatra se kako 'vatreni' imaju vrlo dobre šanse proći skupinu, posebno ukoliko uvertira protiv Turske bude uspješna. Na raspolaganju imamo igrače velikih europskih klubova u njihovim najzrelijim igračkim godinama i kao takvi, trebali bi se probiti dalje iz skupine. 

Vrijedi li pratiti ovo prvenstvo?

Apsolutno. Sve najbolje što Europa može ponuditi u ovom trenutku, bit će u Francuskoj. Stotine tisuća navijača popunjavat će nove i moderne stadione, sportski motiv je prisutan kod svake reprezentacije, to niti sekunde nije sporno. Zvijezde poput Cristana Ronalda, Andresa Inieste, Zlatana Ibrahimovića i našeg Luke Modrića samo su neka imena koja će dominirati terenima diljem Francuske.

Tko je gdje smješten i koliko će se utakmica odigrati sveukupno?

Skupina A: Francuska, Rumunjska, Albanija, Švicarska
Skupina B: Engleska, Rusija, Wales, Slovačka
Skupina C: Njemačka, Ukrajina, Poljska, Sjeverna Irska
Skupina D: Španjolska, Češka, Turska, Hrvatska
Skupina E. Belgija, Italija, Republika Irska, Švedska
Skupina F: Portugal, Island, Austrija, Mađarska

Odigrat će se 51 utakmica, što je za 20 više od prethodnog Eura.

A zašto ću cijeli 'nogometni mjesec' provesti uz 24sata?

Sve utakmice Europskog prvenstva novinari 24sata pratit će u live tekstualnom prijenosu, a posebnu pažnju posvetit ćemo Hrvatskoj. Uz to, prije i poslije utakmica javljat će se naši novinari iz Francuske, a njihova live video javljanja moći ćete pratiti i na Facebook stranici 24sata.

Ok, a što ako me ne zanima nogomet?

I dalje ćete na 24sata imati što pročitati, kako u sportu, tako i u drugim rubrikama. Ostatak redakcije marljivo će raditi na svojim temama, jer, vjerovali ili ne, ne staje svijet za sve početkom Eura.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome
'Hajduk neće rezati troškove, Nikoličius mi se dopada, a navijački će me ponijeti u loži...'
NOVI PREDSJEDNIK

'Hajduk neće rezati troškove, Nikoličius mi se dopada, a navijački će me ponijeti u loži...'

Ivan Bilić naglasio: Novi trener nam je prioritet, a trener koji dođe mora se prilagoditi sustavu igre prve momčadi. Kao što mora napraviti i akademija