Obavijesti

Sport

Komentari 13

'Prošla sam puno toga, a sad prvi put imam sve u životu i mogu ispisati povijest boksa'

'Prošla sam puno toga, a sad prvi put imam sve u životu i mogu ispisati povijest boksa'
14

Ako Bog da i odem na OI, u rujnu imam SP i onda bih u profesionalnu karijeru. Ovo je tek početak, imam 32 godine, ne namjeravam se udavati... Ajde, možda nekad, u Las Vegasu, priča Marija Malenica

VIDEO

Moji najveći uspjesi? Uh... Treneru, može pomoć? Ma, ja vam to zaboravim, haha..., priča nam veselo Marija Malenica (32), koja je blizu da ispiše hrvatsku boksačku povijest.

Trener je Ante Matas i bez problema je izrecitirao:

- Zlato na Kupu nacija, 12. na rang listi boksačica do 64 kg, dva srebra na Prvenstvu Balkana, srebro na Svjetskom kupu, niz godina hrvatska prvakinja i sad zlato na Prvenstvu Balkana.

I ne samo da je Marija prošli vikend u Zagrebu osvojila zlato do 60 kg nego je dobila i nagradu za najbolju boksačicu Balkana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Iznenadio me broj natjecatelja, a ždrijeb mi je bio dobar i u finalu sam pobijedila Ruskinju Nataliju Sandinu, bivši prvakinju Europe, koja boksa za Srbiju. Bilo je puno klinča i puno udaraca, ja sam ih zadala malo više, haha.

Je li to inače vaš stil borbe, puno razmjena udaraca?

- Kako vrijeme ide, moj je stil sve više tempa i udaranja. Nekad me srce povede, trebam više slušati trenera...

Prvenstvo Balkana u boksu za seniore i seniorke

A povijest hrvatskog boksa Marija bi mogla ispisati idući mjesec ako se preko kvalifikacija plasira na Olimpijske igre. Šansu imaju Nikolina Ćaćić i ona, šansu da postanu prve hrvatske boksačice na OI.

- Ovdje sam pobijedila 13. na svjetskoj rang listi, a u kvalifikacijama me čeka 16. pa je ovo bilo jako motivirajuće. Prije tih kvalifikacija još idem na prijateljske mečeve protiv Mađarske i Italije.

Zagreb: Odlazak hrvatske boksačke reprezentacije u London na kvalifikacije za Olimpijske igre

Marija Malenica i Nikolina Čačić, naši aduti za OI

Bila je i na onom nesretnom kvalifikacijskom turniru za OI u Londonu, koji je prekinut u ožujku 2020. zbog masovne zaraze korona virusom.

- Baš večer prije mog meča sve je bilo otkazano, što mi je čak i dobro došlo, dobila sam vremena da se pripremim. Ja se tad nisam zarazila, moj trener jest, a ja sam virus pokupila u prosincu u Njemačkoj pa deset dana bila u izolaciji i trenirala u hotelskoj sobi. Baš je bilo lipo, odmorila sam se, čitala knjige...

Zagreb: Međunarodni turnir u boksu Grand Prix Zagreb 2020., finale, žene, laka kategorija 57kg-60kg

Marija boks trenira četiri godine.

- Zapravo, počela sam s boksom pa sam prešla na kickboks i nakon 17 godina vratila se boksu. To je to, boks je život, uvijek mi je bio draži, ali okolnosti su me natjerale da promijenim sport.

Okolnosti?!

- Ha, što radoznalost, što više mečeva koje sam u to vrijeme imala u kickboksu. Pa sam na neko vrijeme otišla iz Hrvatske...

Zbog sportskog napretka?

- Zbog sporta i radoznalosti. Najprije sam živjela u Parizu pa u Amsterdamu, gdje sam puno napredovala u kickboksu, pa pet mjeseci u Tajlandu i zadnje u Londonu. Da, i kratko u Dublinu, ali samo četiri mjeseca, a ispod godine dana se ne računa, haha. U klubovima sam skupljala iskustvo, svugdje sam radila kao fitnes trener, s rekreativcima, i naučila sam se snalaziti.

Radila je i u jednom amsterdamskom coffee shopu, kako je sama rekla u jednom intervjuu: 'Do 17 sati prodavala travu, a onda na trening'.

- Da, to je bilo na početku, kad sam tek došla u Amsterdam, taj se dio treneru baš ne sviđa, haha. Dok se nisam snašla i položila tečaj za fitnes trenericu.

I, gdje je bilo najljepše živjeti?

- Sve je imalo svoje čari, vratila bih se svugdje, a za uživanciju je ipak najbolji Tajland.

Završila je gimnaziju i upisala fakultet, ali ga nije završila.

- Imam ambicije, ali sad je fokus na OI. Sad u Splitu i ne radim jer treniram dva puta dnevno, a Grad Split i Hrvatski boksački savez omogućili su mi stipendiju te zahvaljujući njima, mom treneru, kao i splitskom FizioSportu i Diomedu, ne moram raditi i živim skromno i sretno. Prvi put imam sve u životu.

Zagreb: Odlazak hrvatske boksačke reprezentacije u London na kvalifikacije za Olimpijske igre

Jeste li agresivna i izvan ringa ili sve ispucate na treninzima i natjecanjima?

- Sve ispucam na treninzima i natjecanjima, izvan ringa ne mogu biti mirnija, samo priroda, more, laganica. Volim i na selo, među životnje, na otoke, samoću...

I planira dugu karijeru.

Zagreb: Međunarodni turnir u boksu Grand Prix Zagreb 2020., finale, žene, laka kategorija 57kg-60kg

- Ako Bog da i odem na OI, u rujnu imam Svjetsko prvenstvo i onda bih u profesionalnu karijeru. Dok imam mogućnosti, volje i zdravlja, boksat ću. Ovo je tek početak, imam 32 godine, ne namjeravam se udavati...

Nikad?

- Ajde, možda nekad, u Las Vegasu, haha...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'
IGRAO ZA HAJDUK I DINAMO

'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'

Plus+ Srđan Mladinić za 24sata: Igrao sam i za Hajduk i za Dinamo, ali nisam imao problema. Situacija s Brekalom otišla je predaleko, a volio bih da ‘bili’ osvoje naslov

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih
SLOBODAN JE IGRAČ

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih

Erceg ima problema s ponašanjem, ali nikada nije bila upitna njegova kvaliteta na terenu. 'Farmaceuti' su zaredali četiri poraza, a vjerojatno će posegnuti i za novim napadačkim rješenjem
VIDEO Torcida dobila Dinamo pa slavila uz pjesmu: 'Pa u pi*** materinu šaljem purgere...'
SAD JE 1-1

VIDEO Torcida dobila Dinamo pa slavila uz pjesmu: 'Pa u pi*** materinu šaljem purgere...'

Futsal Dinamo ni iz trećeg pokušaja nije uspio pobijediti na Gripama. U drugoj utakmici doigravanja PH u futsalu Torcida je slavila 3-2, golom pred kraj drugog produžetka