Obavijesti

Sport

Komentari 32

Prolazi i nakon čak 30 godina: Sad Zoran Mamić kopira Ćiru

Prolazi i nakon čak 30 godina: Sad Zoran Mamić kopira Ćiru
2

Dinamo je prvi gol Belupu zabio nakon akcije iz kornera. Tu je akciju prvi izmislio Ćiro 1982. godine. Kopirao ju je Marijan Vlak 1997., a sad je koristi i Zoran Mamić

VIDEO

Ako se izvede pravilno, to je šah-mat pozicija. Golman tu ne može ništa. A da bi se izvela pravilno, mora je znati cijela momčad napamet, otkrio je Marijan Vlak .

Akciju kojom se iz kornera ne centrira nego je lopta cijelo vrijeme na zemlji, a povratnom se stvara mat situacija, izmislio je Ćiro Blažević .

- Svakodnevno sam 1982. sjedio i razmišljao što i kako napraviti. Svi klubovi svijeta su iz kornera centrirali, a ja sam htio da Dinamo bude drukčiji. I bio je! Da nije te akcije, ne bi Hrvatska bila treća na SP-u! Sjetite se prvoga gola protiv Jamajke . Pa to je ta akcija. Asanović i Šimić su je izveli, Štimac je trebao pucati i zabiti gol. Nije, pogodio je prečku, no i Stanić je znao za tu akciju, pratio i čekao ako se lopta odbije da zabije - rekao je Ćiro Blažević.

Čim je postao trener Dinama, Marijan Vlak prekopirao je akciju.

VIDEO

U pretkolu Lige prvaka protiv Partizana izveli su je Krznar i Cvitanović , dvojac koji je u Koprivnici sjedio na klupi. Čim je akcija uspjela, Krznar i Cvitanović stisnuli su palčeve. A kroz smijeh ju je popratio i današnji šef omladinske škole Marijan Vlak.

- To sam vidio kod Ćire i, kad sam postao trener, odlučio je iskoristiti. Svi igrači je moraju znati napamet, bez obzira na to što je odigravaju samo trojica. Iznenađenje je tu vrlo važno za uspjeh - rekao je Marijan Vlak.

Kod Ćire Blaževića izvodili su je Milivoj Bračun i Marko Mlinarić .

- Uh, kakva je to bila dobra fora. Je li prolazilo? Ne da je prolazilo nego bi protivnici ostali zbunjeni. Tako smo zabili gol Portu ! Nisu imali pojma što se događa. Mlinka i ja smo to izvodili. Kasnije sam i ja prekopirao tu akciju i koristio je u Kopru . U polufinalu kupa smo je izveli i zabili gol - rekao je Milivoj Bračun.

Nakon Ćire, Vlaka i Bračuna, “kornerske fore” sjetio se i aktualni trener Dinama Zoran Mamić . Ili su mu je možda prišapnuli pomoćnici Krznar i Cvitanović, majstori te akcije. Kako bilo, u Koprivnici su je izveli i zabili. Antolić je izveo korner, gurnuo loptu uz gol-liniju, Pivarić je odigrao povratnu, a Brozović zabio. Iako je prvi put izvedena 1982., fora prolazi i danas.

- Znate zašto? Pa, današnji igrači Belupa nisu se ni rodili 1982. kad smo je mi izvodili. Naravno da prolazi, a prolazit će i dalje. Gledajte, pravodoban ulazak, povratna lopta i pravilan udarac, pod pravim kutom, i gol.

Nema šanse da golman obrani. Lopta je jaka, a golman od puno igrača ni ne vidi loptu - objasnio je Marijan Vlak.

Ćiro je dugo razmišljao koga odabrati za akciju.

- Imao sam sjajnu momčad, tako da i nije bio neki problem. Samo je trebalo sve odraditi kako sam zamislio. I zato sam odabrao Mlinarića, koji je bio epicentar svega. S desne strane natrčavao je Bračun, s lijeve Boro Cvetković ili Deverić. Ma to je moja izmišljotina! Tko još ima takvu akciju? Neka me kopiraju, to mi je drago. Ali da me i Mamić kopira... Ma kopira on mene u mnogim stvarima. Eto, sad je uzeo i moju akciju - rekao je Ćiro, koji je ostao zapanjen kako su je igrači brzo shvatili.

- Sjećam se, trebalo nam je pet minuta da je “skopčamo”. Vidjeli smo je jednom, Mlinka i ja smo se pogledali i već na sljedećoj utakmici smo je izveli i zabili gol. Prekidi su ubojito oružje, a ova akcija je bila jedna od najubojitijih. Puno momčadi, koje su inferiorne na terenu i teško dolaze do gola, morali bi bazirati svoju igru na prekidima i osmisliti neku akciju. Baš kao što je Ćiro prije 32 godine izmislio ovu. I, zamislite, još zlata vrijedi - završio je Bračun.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Usik je apsolutni prvak svijeta! U spektaklu je pobijedio Furyja
ČUDESAN MEČ U RIJADU

Usik je apsolutni prvak svijeta! U spektaklu je pobijedio Furyja

Prvi put nakon 25 godina dobili smo apsolutnog prvaka u teškoj kategoriji, a tu laskavu titulu u Saudijskoj Arabiji osvojio je Oleksandr Usik koji je podijeljenom odlukom sudaca slavio protiv Tysona Furyja

Gdje gledati Fury - Usik: Sve što trebate znati o meču stoljeća
SVE O BORBI

Gdje gledati Fury - Usik: Sve što trebate znati o meču stoljeća

Prema saznanjima Fury će za borbu zaraditi 105 milijuna dolara, dok će Usik zaraditi 45, ali od toga će donirati milijun i pol dolara za Ukrajinu
VIDEO Slaven - Dinamo 2-3: Klinci i rezerve srušili Belupo uoči uzvrata s Rijekom u Kupu
GOLIJADA U KOPRIVNICI

VIDEO Slaven - Dinamo 2-3: Klinci i rezerve srušili Belupo uoči uzvrata s Rijekom u Kupu

U sadržajnoj utakmici 35. kola HNL-a palo je pet pogodaka. Dinamo je gubio pa okrenuo, a na koncu do slavlja stigao u 93. minuti. Šansu su dobili juniori i rezervni igrači, a debitirao je sin trenera Sergeja Jakirovića