Obavijesti

Sport

Komentari 42

Pronašli su avion u kojem je stradao Argentinac Sala...

Pronašli su avion u kojem je stradao Argentinac Sala...
1

Dva broda koja su tragala za nestalim zrakoplovom uspjela su locirati olupinu privatnog aviona u kojem je, prema svemu sudeći, tragično stradao Emiliano Sala. S njim je bio i pilot Dave Ibbotson

VIDEO

Obitelj nogometaša Emiliana Sale potvrdila je da su privatni istražitelji locirali ostatke zrakoplova na dnu La Manchea. Čini se da su jastuci sjedala pronađeni na obali u Francuskoj bili dobar trag potrage koja je nastavljena u nedjelju ujutro.

Pokretanje videa...

00:55

- Pronašli su preko sonara nešto sumnjivo na dnu mora. Nakon nekoliko sati provjere, David Mearns (voditelj potrage) nazvao me je i potvrdio da je riječ o avionu u kojem je bio Sala - rekao je dopisnik Sky Newsa Tom Parenter. Avion je pronađen samo četiri dana nakon što su istražitelji pronašli sjedala.

- Mogu potvrditi da smo pronašli olupinu nestalog aviona u kojem su bili nogometaš Emiliano Sala i pilot David Ibbotson. Pronašla ju je moja ekipa u nedjelju ujutro. Obitelji su o tome prve obaviještene, a tim istražitelja će se o svemu službeno očitovati u ponedjeljak ujutro. Zbog poštovanja prema obiteljima nestalih ne bih više govorio o cijelom slučaju. Sve detalje ćete doznati na vrijeme - rekao je David Mearns, voditelj potrage i vlasnik tvrtke Blue water recoveries.

Podsjetimo, Emiliano Sala bio je u avionu koji je nestao s radara prošli ponedjeljak u Engleskom kanalu, potvrdila je francuska kontrola leta. S njim je bio još pilot Dave Ibbotson. Sala  se uputio u Cardiff za koji je tada tek potpisao, no tamo nikada nije došao. 

Pronađene presvlake od sjedala

Prvi ostaci zrakoplova Emiliana Sale pronađeni su na francuskoj plaži na poluotoku Cotentin. 

Prema izvješću velškog tiska, koje je potvrdio AFP, presvlake za sjedenje koje "vjerojatno" pripadaju zrakoplovu koji je nestao na putu za Cardiff s nogometašem i njegovim pilotom 21. siječnja, navodno su pronađene na plaži u Surtainvilleu, smještenoj nekoliko kilometara južno od grada Cherbourga.

- Odradili smo preliminarna testiranja i zaključili smo da je vrlo vjerojatno kako se radi o sjedalima, odnosno jastučićima iz nestalog aviona - objavili su iz tvrtke 'Air Accidents Investigation Branch'.

'Tata, bojim se'

Ušao sam u avion koji izgleda kao da će se raspasti, dio je posljednje glasovne poruke koju je argentinski nogometaš Emiliano Sala (28) poslao svojim prijateljima, piše L'Equipe.

Ubrzo nakon polijetanja, avion je nestao.

Sala je bio u avionu koji je poletio iz Nantesa u Cardiff, a koji je 21. siječnja nestao s radara u Engleskom kanalu, blizu Kanalskih otoka. U avionu je osim napadača bio još samo pilot.

- Idem u Cardiff. Sutra ću već trenirati s novim suigračima. Ako vam se ne javim za sat - sat i pol, ne znam hoće li poslati nekoga da me traži... Bojim se - posljednja je poruka Argentinca.

Pilot: Malo sam zahrđao sa slijetanjem

Potvrđeno je da je privatnim avionom Piper Malibu PA-46 upravljao Britanac Dave Ibbotson (60), otac troje djece iz North Lincolnshirea.

U avionu su bili samo Dave Ibbotson i Emiliano Sala.

Ibbotsona su unajmili predstavnici nogometaša, iskusan je pilot koji je često prevozio padobrance s privatnih uzletišta diljem Velike Britanije.

No tu dolazimo do prvog misterija.

Dave Henderson, iskusni britanski pilot, prošao je graničnu kontrolu u Nantesu i s njim je bio Emiliano Sala. To je bilo prije nego je avion poletio iz Nantesa.

No Dave Henderson nije ušao u avion kojim je pilotirao njegov imenjak Dave Ibbotson, piše francuski RTL i dodaje kako je ta promjena pilota obavljena u zadnji čas.

Engleski mediji prenijeli su jedan od zadnjih postova na Facebooku koji je objavio Ibbotson, a u njemu piše:

- Malo sam zahrđao sa slijetanjem.

Zašto nisu čekali jutro?

Nejasno je zašto je pilot tražio od kontrole leta dopuštenje da se s 1524 metra nadmorske visine spusti na 700 metara bez da je javio da ima nekakvih problema.

Odmah nakon tog javljanja avion je nestao s radara. Iako se prvo mislilo da je avion vlasništvo predsjednika Cardiff Cityja, to nije točno.

Nogometni agent Mark McKay, koji nije igračev agent, ali je sudjelovao u njegovom transferu iz Nantesa u Cardiff, dogovorio je let privatnim avionom koji je Salu trebao prevesti iz Francuske u Wales, prenosi Sky Sport.

- Emiliano je svom agentu i meni rekao da prvo želi u Nantes pa sam počeo tražiti privatni avion koji bi ga odveo u Francusku i vratio u Wales. Navečer sam pronašao avion i rezervirao let. U kontaktu sam s ljudima iz Cardiffa i igračevim agentima u ova teška vremena. Samo želim reći da avion nije u mom vlasništvu niti je u vlasništvu nekoga iz moje obitelji - rekao je Mark McKay.

Privatna potraga

Potraga za pilotom i bivšim igračem Nantesa je nakon tri dana obustavljena jer spasitelji nisu našli nikakve tragove koji dokazuju da su Sala i pilot živi te su šanse da su preživjeli proglasili ravnima nuli.

Ta vijest ujedinila je Lea Messija, Kantea, Mbappéa kao i Vahu Halilhodžića koji su uputili obitelji poruku podrške i poslali apel spasilačkim službama da nastave s potragom. Mnogi sportaši su i uplatili novac kako bi se potraga nastavila, a na kraju su uspjeli sa svojom akcijom.

Nastavite tražiti Emiliana Salu, zavapili su nogometaši. Oni traže da se nastavi potraga za avionom u kojemu je bio njihov kolega, a koja je prekinuta u četvrtak.

- Ujedinimo se kako bi se potraga oko nestanka Emiliana Sale nastavila, zbog njega i njegove obitelji. #PrayForSala - poruka je koju su na društvenim mrežama podijelili brojni nogometaši. 

Gonzalo Higuain je snimio video poruku u kojoj traži da se ne odustaje od potrage za njegovim sunarodnjakom i kolegom. Peticiju su podržali i Blaise Matuidi, Florian Thauvin, Benjamin Mendy, a molbu je uputio i Lionel Messi.

- Sve dok postoje mogućnost i nada, molimo vas da ne prestanete tražiti Emilijana. Obitelji i prijateljima šaljem podršku, budite snažni - napisao je Messi.

Za potragu su skupili oko 300 tisuća eura, a ona je počela u četvrtak. Avion je na kraju pronađen, ali s lošim vijestima.

Prešao u Cardiff

Trebala je to biti sezona iz snova za Salu koji je u Ligue 1 zabio dvanaest golova i zaslužio transfer u Premierligu vrijedan rekordnih 15 milijuna funti. Argentinski nogometaš bio je na putu u svoj novi klub Cardiff, ali u plavom dresu velškog kluba nikad neće zaigrati.

Rođen je u argentinskom Cululuu nedaleko Buenos Airesa 31. listopada 1990. godine. Prošao je nogometnu školu Proyecto Cluba i nakon toga potpisao za francuski Bordeaux i igrao za juniore i B momčad. Za seniore je debitirao s 21-om godinom, ali nakon toga su ga slali na posudbe u francuske niželigaše.

Sezone 2012/12 i 2013/14 proveo je u Orleansu i Niortu gdje je zabio 37 golova u 74 utakmice. S dobrim igrama nastavio je i u francuskom prvoligašu Caenu - u 13 utakmica dao je pet golova i to je bil dovoljno da ga Nantes otkupi od Bordeauxa za milijun eura.

Tri godine i 42 gola kasnije stigao je i poziv iz Cardiffa koji nije mogao odbiti. Željeli su ga i West Ham, Everton, Leicester, Crystal Palace, Fulham i Southampton, ali odlučio se za odlazak u Wales.

Tog 21. siječnja avion u kojem je on bio nestao je iznad Engleskog kanala. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'
AMERIČKI SAN BIVŠE DEVETKE

Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'

Davor Šuker suvlasnik je restorana Top na Tropicana Avenue u Las Vegasu otvoren prošle godine. Poslovni partner Sejo Kašić kaže: Poslužujemo hrvatsku sol, masline, pršut, vina, tartufe