Sport

Komentari 8

Proslavljeni gimnastičar već 10 godina živi bez brata: Legao je u krevet i više se nije probudio

Proslavljeni gimnastičar već 10 godina živi bez brata: Legao je u krevet i više se nije probudio

Taj poziv nikad neću zaboraviti. Roditelji su me zvali i rekli da Darijo ne diše. Prije nego što su ga odnijeli, još sam ga jednom stigao vidjeti, govorio je bivši europski prvak Marijo Možnik o pokojnom bratu Dariju

Prošlo je deset dugih godina od tvoga preranog odlaska. Mislimo na tebe svaki dan. Zauvijek u našim srcima. Počivaj u miru, Darijo, napisao je na Facebooku bivši hrvatski gimnastičar Marijo Možnik (34), danas predsjednik Hrvatskoga gimnastičkog saveza, na desetu obljetnicu bratove smrti.

Bio je 22. studeni 2011., Marijo se nalazio na treningu u Nedelišću.

- Tu scenu neću nikad zaboraviti, taj poziv. Zvali su me roditelji i rekli da Darijo ne diše. Doma se sve to još uvijek događalo, još nisu ni znali što je. Čekali su hitnu, krenuli smo za Zagreb, ali prije nego što smo došli, javili su da je preminuo. Došao sam doma i još ga jednom stigao vidjeti prije nego su ga odnijeli - govorio je Marijo jednom prilikom za Večernji list.

Pet godina mlađi brat također se bavio gimnastikom. Umro je u snu, kako se poslije pokazalo, zbog fibroze srčanog mišića.

- Srčani mišić mu se mijenjao za vezivno tkivo. Događa se kod starijih ljudi, rijetko kod mlađih, a manu nije moguće otkriti standardnim pregledima. Ne znaš što je gore. Misliš da bi možda bilo bolje da si znao pa da si se pripremio, da si se oprostio kako treba. Tko zna, možda bi mi to bilo još i gore... Ne znam. I o tome sam znao razmišljati.

Karijeru je službeno zaključio u proljeće 2019., bacio se i u političke vode, surađivao sa strankom pokojnog gradonačelnika Milana Bandića. Možnik je toliko zadužio svjetsku gimnastiku da su po njemu imenovali jedan element koji je sam počeo koristiti još 2007.

Osvojio je Možnik i 19 medalja na turnirima Svjetskog kupa u periodu od 2007. do 2016. godine, postao i trener, pomagao u karijeri i Tina Srbića.

Unatoč karijeri vrhunskog sportaša, nije zanemario obrazovanje pa od 2012. radi na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu. Tamo je i doktorirao 2018.

Stjepan Boltizar

Marijo je iz svega izašao jači. Postao je vrhunski prečaš, europski prvak 2015. u Montpellieru, tri godine ranije i srebrni. Uzeo je i broncu na Svjetskom prvenstvu u Nanningu 2014. i na Mediteranskim igrama u Mersinu 2013. Sve te medalje posvetio je Dariju.

- Osjećao sam da sam imao pomoć odozgo, bio je uz mene. Ovo zlato nije samo moje, bilo je tu i jako puno njegove pomoći - govorio je nakon što se okitio titulom europskog prvaka.

Stjepan Boltizar

Najčitaniji članci