Obavijesti

Sport

Komentari 18

Poginulo osmero igrača: Skoro su 'ugasili' Manchester United

Poginulo osmero igrača: Skoro su 'ugasili' Manchester United
1

Najpoznatija nesreća u kojoj je stradala kompletna momčad ona je iz Münchena 1958. U tragediji je život izgubilo osmero nogometaša slavne generacije Manchester Uniteda vraćajući se iz Beograda

VIDEO

Čak 60 godina! Toliko je prošlo od najpoznatije avionske nesreće nekog sportskog kolektiva u povijesti. 

Radi se o čuvenim 'Busbyjevim bebama' koje su stradale u padu aviona 1958 u Münchenu. U tragediji je život izgubilo osmero nogometaša slavne generacije Manchester Uniteda vraćajući se iz Beograda s utakmice Lige prvaka protiv Crvene zvezde.

Nesreća se zbila nakon što je avion zbog lošeg vremena sletio u bavarsku prijestolnicu. Iz trećeg pokušaja avion je poletio, no na kraju piste je zapeo na nanos snijega zbog čega je avion izgubio kontrolu te je probio ogradu i krilom udario u obližnju kuću.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U nesreći i od posljedica iste stradalo je 23 od 44 putnika, od kojih su bila i dva Unitedova trenera, tajnik i osam novinara.

Poginuli: 

Duncan Edwards, Roger Byrne, Mark Jones, Tommy Taylor, David Pegg, Geoff Bent, Eddie Colman i Liam Whelan

Tragedija je odjeknula u svijetu jer je Manchester United predvođen Bobbyjem Charltonom, koji je preživio, bio u samom vrhu europskog nogometa. 'Busbyjeve bebe' kako su ih zvali po njihovu menadžeru Mattu Busbyju imali su priliku postati tek treća premierligaška momčad s tri uzastopna naslova engleskog prvaka. Bili su aktualni branitelji Charity Shielda te su prošli u drugo uzastopno polufinale u tadašnjem Kupu prvaka.

Nakon tragedije razmišljalo se čak o gašenju kluba, no United je nastavio pobjedom rezervi nad Sheffield Wednesdayem koji su nosili dresove bez imena na leđima. 'Crveni vragovi' su uspjeli dogurati do finala FA Cupa, te su u prvom susretu polufinala Lige prvaka svladali Milan na Old Traffordu. Real, kasniji pobjednik, kao i Crvena zvezda založili su se za ideju da se naslov dodijeli Manchesteru, no prijedlog nije prošao.

Deset godina kasnije druga generacija 'Busbyjevih beba' osvojila je europski naslov s Georgeom Bestom i Denisom Lawom, ali i dvojicom preživjelih Charltonom i Billom Foulkesom.

Čovjek stvarno mora imati vraški puno nesreće da nastrada u padu aviona. U 2018. godini je prema Mreži za sigurnost zrakoplovstva (ASN) zabilježeno samo deset smrtonosnih avionskih nesreća u kojima je 79 ljudi smrtno stradalo. 

Općepoznato je da je zračni promet najsigurniji, a iz godine u godinu sve je manje nesreća. Prema konzultantskoj kući To70, trenutna stopa je jedna fatalna nesreća na 16 milijuna letova

Nažalost, jedna takva zadesila je argentinskog nogometaša Emiliana Salu koji je prije dva tjedna iz francuskog Nantesa poletio za Cardiff, ali tamo nikad nije stigao. On i pilot Dave Ibbotson tragično su stradali, a olupinu i tijela još pokušavaju izvući iz Engleskog kanala.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu