Obavijesti

Sport

Komentari 28

Protiv koga će Hrvatska tražiti plasman na SP-u u Brazilu?

Protiv koga će Hrvatska tražiti plasman na SP-u u Brazilu?
7

Hrvatska reprezentacija u skupini A traži kvalifikaciju za SP u Brazilu. 'Vatreni' će tražiti plasman protiv reprezentacija Srbije, Belgije, Škotske, Makedonije i Walesa

VIDEO

Hrvatsku reprezentaciju očekuju kvalifikacije za novo veliko natjecanje, Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine. Suparnici u skupini bit će joj reprezentacije Srbije, s kojom nikada do sada nije susrela, te reprezentacija Makedonije, Škotske, Walesa i Belgije. Svaka od njih ima razlog, poput Hrvatske, pretendirati na prvo mjesto.

Srbija

Reprezentacija Srbije, koja je u skupini A s Hrvatskom bez sumnje će biti najveći rival 'kockastima' u jurišu na prvo mjesto i plasman na SP u Brazilu. Momčad koju vodi izbornik Vladimir Petrović Pižon upravo će na kvalifikacijama za Brazil prvi puta zaigrati s Hrvatskom.

Srpska reprezentacija nema bogatu povijest kada su nastupi na velikim natjecanjima u pitanju. Nakon osamostaljivanja srpski su nogometaši izborili tek prolaz na kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici. Tada su bili prvi u svojoj skupini, no ovog puta će se za takav plasman morati susresti s Belgijom, Škotskom, Walesom, te susjedima Makedonijom i Hrvatskom.

Srbija u svojoj reprezentaciji može računati na igrače poput Nemanje Vidića koji igra u Manchester Unitedu, Branislava Ivanovića u redovima Chelsea, te Milana Jovanovića, također igrača Premiershipa, u momčadi Liverpoola. Srpski reprezentativci Luković i Krasići igraju u talijanskoj seriji A, u momčadima Udinesea i Juventusa, a Dejan Stanković, kapetan reprezentacije, član je milanskog Intera. Nekoliko srpskih igrača nastupa i u ruskom prvenstvu, među njima Zoran Tošić u CSKA Moskvi i Danko Lazović u Zenitu. Srpskih reprezentativaca ima i u Bundesligi, ali i u španjolskom i nizozemskom prvenstvu.

Poput Hrvatske i srpska reprezentacija ima velik broj igrača koji nastupaju u najjačim europskim ligama, te imaju iskustva igranja na visokim razinama i u tome mogu parirati hrvatskim nogometašima.

Srpska reprezentacija bit će bez sumnje jedna od težih prepreka za hrvatsku izabranu vrstu na putu za Rio.

Škotska

Škotska vrsta, pod vodstvom Craiga Leveina osam je puta sudjelovala na Svjetskim prvenstvima, a najbolji plasman ostao joj je za sada prvi krug. Iste rezultate Škoti su upisali i u Europskom prvenstvu na kojem su nastupi dva puta.

Najzvučnija imena škotske reprezentacije igrači su Manchester Uniteda i Tottenhama, Darren Fletcher i Alan Hutton.

Uz onu Engleske, Škotska je jedna od najstarijih reprezentacija na svijetu no u svojih 130 godina povijesti i nije upisala previše uspješnih nastupa. Posljednji plasman na veliko natjecanje ostvarila je 1998. za Svjetskog prvenstva u Francuskoj.

U kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2008. Škotska je ispala za dlaku. U teškoj skupini s Italijom, Ukrajinom, Gruzijom i Francuskom škotski reprezentativci uspjeli su dva puta svladati upravo 'tricolore' što im je bila mala utjeha pokraj neuspjelih kvalifikacija. 

Belgija

Belgijska reprezentacija može se pohvaliti s 11 nastupa na Svjetskim prvenstvima te četvrtim mjestom ostvarenim 1986. To je ujedno i jedan od najboljih rezultata ove reprezentacije koja je odličja osvajala tek na Europskim prvenstvima, jednom broncu davne 1972. i srebro 1980.

Izbornik Georges Leekens među svojim odabranicima ima igrače engleske lige Vincenta Kompanya, Moussaja Dembelea, te Daniela Van Buytena iz Bayerna. Leekens osim njih raspolaže i mladim uzdanicama, poput Edena Hazarda koji igra u Lilleu i za kojeg se otimaju brojni klubovi, te Romelua Lukakua i Jellea Vossena.

Posljednji značajniji plasman Belgija je ostvarila na Svjetskom prvenstvu 2002. godine kada ih je Brazil izbacio u osmini finala, a zatim su izbivali sa svih velikih europskih i svjetskih natjecanja.

Makedonija

Reprezentaciji Makedonije još nikada nije uspjelo kvalificirati se za Svjetsko prvenstvo. Reprezentacija Mirsada Jonuza nema velikih susreta iza leđa, no može računati na iskustvo svog najboljeg strijelca i igrača Intera Gorana Pandeva.

Makedoniju, iako je bez nastupa na Svjetskim i Europskim prvenstvima ne treba podcjenjivati jer kao 'outsider' može uvijek iznenaditi.

Wales

Wales svoj prvi nastup na velikom natjecanju upisao je davne 1958. kada je stigao do četvrtfinala. Nakon toga momčad koju sada vodi Gary Speed nije upisala niti jedan veći uspjeh.

U ovim će se kvalifikacijama za Brazil 2014. Wales osloniti na novu nadu otočnog nogometa i igrača Tottenhama Garetha Balea, ali i na vrlo mladu reprezentaciju.


Nema sumnje da Hrvatska neće imati lak posao u svom nastojanju da osigura nastup na Svjetskom prvenstvu, nakon što je propustila ono 2010. u Južnoj Africi, no kako su najavili i sami igrači, zasukat će rukave i dati sve od sebe da budu prva reprezentacija u skupini A koja ih ipak  nije mazila.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Olićev i Mandžukićev klub u problemima: Igrači ne dolaze na treninge, račun je blokiran...
TEŠKI DANI

Olićev i Mandžukićev klub u problemima: Igrači ne dolaze na treninge, račun je blokiran...

Igrači dva mjeseca nisu dobili u plaću pa su odlučili štrajkati i ne dolaziti na treninge. Takva odluka će biti na snazi dok klub riješi dug prema njima, ali pitanje kako će to napraviti obzirom da je račun u blokadi

VIDEO Cirkus u Turskoj: Monaco slavio protiv Fenera, huligani utrčali na parket i napali ih!
NOVI PROBLEMI

VIDEO Cirkus u Turskoj: Monaco slavio protiv Fenera, huligani utrčali na parket i napali ih!

Gosti su burno proslavili pobjedu, neki igrači su i pretjerali, a to je razbjesnilo pristaše Fenerbahčea koji su utrčali na parket i htjeli ih pretući
VIDEO Užasne scene: Golman Rudeša pao u nesvijest nakon teškog sudara s igračem Istre
UZNEMIRUJUĆE

VIDEO Užasne scene: Golman Rudeša pao u nesvijest nakon teškog sudara s igračem Istre

Matej Marković nastradao je u sudaru s igračem Istre Mladenom Devetkom. Izgledao je dezorijentirano, a kako se ništa ne smije riskirati kada je u pitanju udarac u glavu, trener Rudeša ga je izvadio iz igre. Istra je na kraju slavila 3-1