Obavijesti

Sport

Komentari 5

Prva djevojka koja je zaigrala s muškarcima: Ime sam dobila zbog Gospodara prstenova

Prva djevojka koja je zaigrala s muškarcima: Ime sam dobila zbog Gospodara prstenova

Eowyn Marjanović (15) zaigrala je za seniorsku momčad Olimpije iz Karlovca i osvojila naslov: Nisu me štedjeli, a od brzine loptice pukla mi je usnica - kaže Eowyn, koja je tako ušla u hrvatsku povijest

VIDEO

Jesu li dečki imali popusta i malo slabije bacali? Ma, kakvi, još su pojačali, ha, ha... Loptica ide oko 150 kilometara na sat i imate sekundu, dvije, da reagirate i udarite je palicom, počinje Eowyn Marjanović.

Bejzbol momčad Olimpije iz Karlovca osvojila je naslov prvaka Hrvatske, što ne bi bilo neobično, da za njih nije zaigrala tinejdžerka Eowyn. Naime, 15-godišnja Karlovčanka prva je djevojka koja je zaigrala za mušku seniorsku momčad i osvojila naslov prvaka. 

- Roditelji su mi dali ime jer su veliki obožavatelji Tolkienovog romana i Gospodara prstenova. Puna nam je kuća stvari vezanih uz Hobbita i Gospodara prstenova - kaže mlada sportašica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

A krenulo je slučajno.

- Bila sam na moru kad su me nazvali iz kluba i rekli: “Dođi, trebaš nam”. Bio je to šok za mene - priča Eowyn koja je hrabro ušla u “ring” s dvostruko starijim muškarcima.

Prvo je trenirala atletiku, skok u dalj, no prestala je zbog školskih obveza. Dvije godine je apstinirala, a zatim se zaljubila u softball i bejzbol.

- U školi su osvanuli plakati kojima se pozivaju dječaci, ali i djevojčice u školu bejzbola. Sestra Loryen je prva počela trenirati, a nakon par mjeseci sam se i ja priključila - govori Eowyn, te nas upozorava.

- Pazite, loptica - sklanja nas u stranu, dok prema nama leti loptica brzinom od stotinu kilometara na sat. Naslonjeni na ogradu pratimo utakmicu softballa na zagrebačkom Jarunu. Iskreno, pravila nam nisu nešto prejasna.

- Ma, ne brinite, igra ima puno pravila i ne možemo ih sve znati jer se skoro svaki put dogodi neka nova situacija - priča Eowyn, te, nakon što je prošla opasnost, objašnjava.

- Zna se dogoditi da loptica pogodi nekoga iz publike (to nam je bio najveći strah), a najčešće ozljede su ozljede lakta i ramena, a vidite i moju usnicu - nasmijala se Eowyn. pokazavši naotečenu gornju usnicu. Opasna leteća “kugla” sletjela je i na usnicu mlade Eowyn, srećom, zubi su na broju, ali oteklina je i više nego vidljiva. Obzirom na slabu popularnost softballa, postoje samo četiri kluba (tri iz Zagreba i jedan iz Zadra) te svega stotinjak djevojaka, koliko ih igra ovaj sport u Hrvatskoj, a Eowyn je upornošću zaslužila mjesto u muškoj momčadi.

- Dečki su me odlično prihvatili , podržavaju me i super funkcioniramo kao tim. Nema klanova i podjela, međutim kad smo na terenu onda je druga priča - kaže nam Eowyn.

Mlada Karlovčanka učenica je jezične Gimnazije u Karlovcu, a velika joj je želja upisati Medicinski fakultet.

- Nisam sigurna što bih odabrala kada bih morala birati između karijere i fakulteta, ali mislim da bi to ipak bio fakultet jer se u Hrvatskoj od bejzbola i softballa ne može živjeti, kao, primjerice, u nekim drugim državama - objašnjava Eowyn.

Uskladiti školske obaveze i treninge sigurno nije lako, ali zasada uspijeva sve odraditi.

- Neki profesori znaju čime se bavim, ali uglavnom nema popuštanja. Bejzbol mogu igrati dugo, dok god sam u dobroj fizičkoj spremi - kaže Eowyn.

Rukavica za bejzbol stoji oko 1500 kuna, a Eowyn igra s...

- Rukavicom starom deset godina. Dobila sam je na dar od suca - zaključuje simpatična Karlovčanka, prva djevojka u Hrvatskoj koja je osvojila naslov s muškom momčadi. Eh, da, nije to sve, trenutačno lovi još jedan naslov, u ženskoj konkurenciji...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener
Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'
CITIRAO CRUIJFFA

Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'

Igrači su mi rekli da će pobijediti, Lunjin mi je obećao da će obraniti neke jedanaesterce, a Rüdiger je i mene iznenadio. Ove sezone ne pucamo penale baš dobro, ali u srijedu smo uspjeli, rekao je Realov trener