Obavijesti

Sport

Komentari 9

Prva HNL 00/01.: Ivanišević je slavio Hajdukov naslov pa svoj, a Cibalia izbacila Arkanov klub

Prva HNL 00/01.: Ivanišević je slavio Hajdukov naslov pa svoj, a Cibalia izbacila Arkanov klub

Bila je to sezona u kojoj je Marijo Dodik postavio rekord po broju golova u jednoj utakmici, koji do danas nije srušen. Hajdukovu trofejnu generaciju predvodio je legendarni brk Zoran Vulić

VIDEO

Hrvatska nogometna liga ulazi u svoju 30. sezonu. Tom prigodom na portalu 24sata pozabavit ćemo se povijesnim pregledom dosadašnjih 29 sezona i izdvojiti najbolje priče u serijalu tekstova "30. sezona HNL-a". Deseta sezona Prve HNL 2000./2001. bila je specifična po velikom slavlju Hajduka pobjedom u posljednjem kolu na gostovanju kod Varteksa te fantastičnom dočeku u Splitu.

Jubilarnu desetu sezonu HNL-a osvojio je Hajduk. Splitski 'bili' su u ligi 12 s dodatkom Lige za prvaka i Lige za ostanak bili najbolji te na kraju slavili s bodom prednosti ispred Dinama, iako su osnovni dio sezone završili tek na trećem mjestu s pet bodova manje od prvog Dinama te tri manje od te sezone sjajnog Osijeka.

POGLEDAJTE VIDEO: Torcida za Dan pobjede

Pokretanje videa...

00:38

Prvi dio prvenstva obilježio je Osijek, koji je pored naslova jesenskog prvaka imao i odličan nastup u Europi. Nakon izbacivanja danskog Brondbyja i bečkog Rapida, sekunde su Slavonce dijelile od prezimljavanja protiv praške Slavije. Osječani su u osnovnom dijelu sezone imali po pobjedu i remi protiv 'modrih' i 'bilih', međutim u nastavku su Slavonci malo posustali, a za naslov su se do kraja ipak borili Hajduk i Dinamo.

Rekordnih šest golova Marija Dodika

Najuvjerljiviju pobjedu te sezone ostvario je Slaven Belupo koji je u 12. kolu 21. listopada 2000. u popodnevnim satima svladao Varteks 7-1, a utakmica će ostati pamćena i po tome što je Marijo Dodik u dresu Slavena zabio šest golova, što je do danas rekordan broj postignutih golova u jednoj utakmici.

Dodik je zabio u četvrtoj, pa u 16. iz penala, a u 21. minuti već je ostvario hat-trick. Zoran Kastel zabio je gol za Varteks u 37., a Dodik je u 64. nastavio niz. Samo dvije minute kasnije za 5-1 zabio je Renato Jurčec, da bi Marijo Dodik u 83. iz penala povisio na 'teniskih' 6-1, a onda i u 88. minuti zabio svoj šesti gol te još jedan hat-trick u drugom poluvremenu. Varaždinsku je momčad tada vodio Ivan Katalinić, a na terenu su bili Veldin Karić i Saša Bjelanović.

Hajduk je te sezone samo jednom svladao Dinamo, no zahvaljujući nekoliko kikseva zagrebačke momčadi 'bili' su pobjedom u posljednjem kolu protiv Varteksa u Varaždinu 4-2 osvojili svoj ukupno četvrti naslov pobjednika HNL-a. U gruboj utakmici s velikim brojem pripadnika Torcide na stadionu Varteksa, glavni sudac Goran Marić iz Zagreba podijelio je čak osam žutih kartona, a Hajdukov junak bio je Stanko Bubalo. Među navijačima Hajduka tada je u Varaždinu bio i Goran Ivanišević, koji će nekih mjesec dana kasnije osvojiti Wimbledon i kojemu će Split prirediti jednako lud doček na Rivi.

Ivan Leko zabio je za vodstvo Hajduka u 12. minuti sjajnim udarcem iz slobodnog udarca, no Veldin Karić je iz penala, kojeg je sam izborio nakon što ga je u jednom prodoru srušio Pletikosa, izjednačio u 20. minuti. Ivan Leko ponovno vraća 'bile' u vodstvo nakon dobro izvedenog udarca s bijele točke u 26. minuti nakon što je Kastel srušio Bubala, no samo dvije minute kasnije Saša Bjelanović je udarcem glavom zabio za 2-2. Hajduku vodstvo vraća Bubalo u 35. nakon sjajnog prodora Bošnjaka, a Bubalo je zabio i u 62. minuti za konačnih 4-2 i proslavu prvaka.

Varteks je tada vodio Branko Janžek, a na klupi Hajduka sjedio je Zoran Vulić koji je tada u momčadi imao Stipu Pletikosu, Gorana Sablića, Antu Mišu, Marija Carevića, Igora Musu, Ivana Bošnjaka, Zvonimira Deranju, Srđana Andrića... Dinamo se nadao kiksu Hajduka te je u zadnjem kolu na Maksimiru svladao Slaven Belupo 6-2 uz hat-trick Boška Balabana, dva gola Tome Šokote i jednog Igora Cvitanovića, no već spomenuta pobjeda Hajduka u Varaždinu značila je kraj niza od pet osvojenih naslova za 'modre' te slavlje Hajduka kao prvog prvaka Hrvatske u 21. stoljeću.

Vjerni navijači pružili su Hajduku na splitskoj rivi šampionski doček ravan onome iz 1971. godine, kad je naslov, u godini prepunoj simbolike, došao u Split. Hajduk je tada nakon 16 godina postao prvak tadašnje države pobjedom u Beogradu nad Partizanom. Beograđani su vodili 3-0, a završilo je 3-4 te je titula došla u Split.

- Vjerujem da su gledatelji imali razloga zadovoljni otići sa ove utakmice koja je po mnogo čemu bila prava prvenstvena, prije svega po izuzetnom ambijentu, a Varaždin će mi ostati u najljepšoj uspomeni ponajprije stoga jer smo konačno postali državni prvaci. Zadovoljan sam svojom igrom i zahvaljujem našim navijačima, nezamjenjivoj Torcidi koja nas je i ovaj put bodrila na način da smo se osjećali kao da igramo na Poljudu - rekao je tada Stipe Pletikosa, a svakako najviši gledatelj tada na tribinama bio je Stojko Vranković.

Legendarni košarkaš, 'drniški orao', nikad nije tajio da je u nogometu žestoki hajdukovac, a tada nije propustio priliku da osobno bude u Varaždinu:

- Tako rijetko mogu gledati Hajduk, a kad mi se sad otvorila mala mogućnost odmah sam požurio u Varaždin. Drago mi je da sam prisustvovao ovoj fešti i velikom slavlju. Lijepo je bilo na nogometu, gledati Hajduk - rekao je Vranković.

Navijači Hajduka ludo su slavili diljem Hrvatske, a slavlja je bilo i u jednom zagrebačkom kafiću gdje je jedan navijač Hajduka slavlje skoro platio životom. Zadobio je dvije ubodne rane, a jedan od bivših vođa Bad Blue Boysa nožem mu je probio oba plućna krila. Spašen je srećom hitnom intervencijom u Kliničkoj bolnici Dubrava.

'Bile' je u početku sezone vodio Petar Nadoveza koji je upravljao Hajdukom u 13 ligaških utakmica, a otišao je između ostalog i zbog ranog europskog ispadanja od mađarskog Dunaferra, već u drugom pretkolu Lige prvaka.

Osijek sjajan u Europi

Dinamo je u Europi ispao u trećem pretkolu kada je bolji bio Milan, no 'modri' su pružili solidna izdanja u Kupu Uefe protiv Slovana iz Bratislave te talijanske Parme. Rijeka je nakon slavlja protiv Vallette u pretkolu Kupa Uefe, u prvom kolu ispala nakon produžetaka od španjolske Celte, a ranije smo spomenuli kako je Osijek zapravo imao najbolji europski put te sezone.

U Intertoto kupu Cibalia je u prvom kolu prošla srpski Obilić, klub ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana, no onda ispala od mađarske Tatabanye. Slaven Belupo je u istom natjecanju prošao dva kola, Glenavon i Zaglebie Lubin , a onda ispao u trećem kolu od češke Sigme.

Najbolji strijelac Šokota, najbolji igrač Balaban

Najbolji strijelac prvenstva bio je Tomo Šokota iz Dinama s 20 golova, a najboljim igračem lige te je sezone proglašen njegov suigrač iz Dinama, Boško Balaban.

U ligu su ušli Pomorac, Zadar, TŠK i Kamen Ingrad, dok je Marsonia u kvalifikacijama za ostanak bila bolja od Solina. Prvu utakmicu klub iz Slavonskog Broda izgubio je na gostovanju 5-2, no uzvratnu je dobio 3-0 i ostao u ligi.

Tu je sezonu ukupno gledalo 550.650 gledatelja, što je prosječno 2898 gledatelja po utakmici. Zabijeno je ukupno 548 golova, što je 2,854 gola po utakmici. Kup je osvojio Dinamo koji je u finalu svladao Hajduk, dok Superkup ni te sezone nije odigran.

1. HNL 2000./2001.

  • prvak: Hajduk
  • osvajač Kupa: Dinamo
  • osvajač Superkupa: nije igrano
  • najbolji strijelac: Tomo Šokota (Dinamo) - 20 golova
  • ušli: Pomorac, Zadar, TŠK i Kamen Ingrad
  • ispao: nitko
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka