Obavijesti

Sport

Komentari 5

Prva HNL 01/02.: Olić i Cico sa Zagrebom do povijesne titule

Prva HNL 01/02.: Olić i Cico sa Zagrebom do povijesne titule

Nakon četiri sezone, prvenstvo Hrvatske ponovno se igralo dvokružno sa 16 klubova, a prvak je senzacionalno postao Zagreb, s dva boda ispred Hajduka te čak osam ispred Dinama

VIDEO

Hrvatska nogometna liga ulazi u svoju 30. sezonu. Tom prigodom na portalu 24sata pozabavit ćemo se povijesnim pregledom dosadašnjih 29 sezona i izdvojiti najbolje priče u serijalu tekstova "30. sezona HNL-a". Jedanaesta sezona Prve HNL bila je specifična po prvom i još uvijek jedinom naslovu prvaka nekog kluba izvan dvojca Hajduk/Dinamo.

Nakon četiri sezone, prvenstvo Hrvatske ponovno se igralo dvokružno sa 16 klubova, a prvak je postao Zagreb, s dva boda ispred Hajduka te čak osam ispred Dinama. Momčad iz Kranjčevićeve, koju je s klupe vodio Zlatko Kranjčar, zabila je daleko najviše i primila najmanje golova, a u vrhu napada nezaustavljiv je te sezone bio mladi Ivica Olić .

Olić je te sezone bio najbolji strijelac prvenstva s 21 golom, a proglašen je i za najboljeg igrača sezone. Uz pomoć par iskusnijih suigrača (Hasančić, Joso Bulat, Duro) donio je Olić u Kranjčevićevu prvi naslov prvaka, zasad i jedini koji u HNL-u nije osvojio netko od dvojca Dinamo/Hajduk. Zagreb je te sezone oba puta svladao Hajduk dok je protiv Dinama imao jednu pobjedu i jedan remi, a spomenimo i kako su svoje premijerne nastupe u 1. HNL ubilježili Kamen Ingrad i Pomorac Kostrena.

Avantura TŠK Topolovca

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Najuvjerljivija pobjeda bila je 8-0. Dogodila se dva puta i u oba slučaja nastradao je TŠK , simpatična momčad iz mjesta Topolovac kraj Siska. Momci su se hrabro borili, ali na kraju su primili ukupno 95 golova, što je negativni rekord HNL-a. U osmom kolu, 23. rujna na stadionu u Kranjčevićevoj Ivica Olić im je zabio četiri gola, a Admir Hasančić i Antonio Franja po dva.

Na semaforu je pisalo 8-0 za Zagreb iako je tek bila 52. minuta susreta. Momčad iz Topolovca u pretposljednjem je kolu primila šest 'komada' i na gostovanju kod Šibenika. Na Šubićevcu je Mate Dragičević zabio četiri, a po jedan gol zabili su Marko Kartelo, Dragan Pešić, Darko Perić i Danko Jović. TŠK je ovaj put osmi gol primio tek u 89. minuti. Zagreb je titulu osigurao u pretposljednjem kolu remijem 0-0 kod Čakovca jer je Hajduk izgubio kod Hrvatskog Dragovoljca 1-0.

VIDEO

- Vjerovali smo u ovaj naslov i mislim da smo ga zasluženo osvojili. Nitko nam ne može ništa predbaciti i ponosan sam na ovaj uspjeh - izjavio je tada Zlatko Kranjčar.

- Na početku prvenstva imali smo ravno deset navijača, a evo sad ih je par stotina. Nadam se da ćemo nastaviti rasti i da ćemo biti još bolji - rekao je Ivica Olić kojeg velika većina označava kao glavnog za iznenađujuće Zagrebovo slavlje.

Bilić vodio Hajduk

Treba napomenuti i kako je Hajduk do drugog mjesta doveo Slaven Bilić kojemu je to bio prvi trenerski posao. Bilić je zamijenio Nenada Gračana, a nakon odlaska s klupe Hajduka preuzeo je hrvatsku U-21 reprezentaciju.

Najveće iznenađenje bilo je ispadanje Hrvatskog Dragovoljca nakon šest godina, a njemu su se u drugoj ligi pridružili Čakovec , Marsonia i TŠK . Kamen Ingrad i Šibenik su pobjedama nad Istrom i Vukovarom izborili ostanak u ligi.

Hajduk je u Europi prošao mađarski Ferencvaroš u drugom pretkolu Lige prvaka, no u trećem je nakon produžetaka bolja bila španjolska Mallorca. U prvom kolu Kupa Uefe 'bili' su ispali od poljske Wisle . Dinamo je u pretkolu Kupa Uefe svladao islandsku Floru , no u prvom je kolu ispao od izraelskog Maccabija. Osijek je nakon pobjeda protiv latvijskog Dinaburga u pretkolu, slovenske Gorice u 1. kolu, ispao od grčkog AEK -a u drugom kolu Kupa Uefe.

Varteks izbacio Aston Villu iz Europe

Varteks je pak nakon pobjeda nad Vaduzom iz Lihtenštajna u pretkolu, u prvom kolu senzacionalno izbacio englesku Aston Villu pa ispao u drugom kolu Kupa Uefe od danskog Brondbyja . Varaždinci su na Villa Parku u Birminghamu 20. rujna slavili 3-2, a onda u Varaždinu izgubili 0-1. Saša Bjelanović je u Engleskoj šokirao 30.000 domaćih navijača golom u 44. minuti kada je nakon odličnog dodavanja Mukaja hladnokrvno kroz noge zabio legendarnom Peteru Schmeichelu na njegovom zalasku karijere. U 54. minuti izjednačio je Juan Pablo Angel , no deset minuta kasnije Veldin Karić zabija za novo vodstvo Varteksa. U 70. Angel ponovno izjednačava rezultat, ali Bjelanović u 85. minuti lukavo u padu na ubacivanje Mukaja pred gol Ville još jednom vara Schmeichela za nevjerojatnu pobjedu Varteksa. U uzvratu je Varteks poražen 0-1, no zbog više golova u gostima prošao je u drugo kolo.

- Pribojavao sam se ove utakmice jer je Aston Villa vrlo dobra momčad, ali bojao sam se i euforije i pritiska, jer mi ne igramo svaki dan pred punim stadionom i s takvim ulogom u utakmici. U prvom dijelu igrali smo dobro, izgubili smo igru izlaskom Mumleka, ali smo izdržali. Čestitke mojim igračima, bili smo ukupno bolji od momčadi koja svaka tri dana igra ovakve utakmice - izjavio je tada trener Varteksa, Branko Janžek.

- Došli smo u Varaždin pobijediti, nismo uspjeli. Pred očima su nam stalno bila ona tri gola Varteksa iz prvog susreta i izgleda da smo tada prokockali ukupnu pobjedu. Čestitam suparničkoj momčadi na zaista zasluženom uspjehu - rekao je trener Ville, John Gregory .

Slaven Belupo je nakon slavlja nad ciparskim Anorthosisom u prvom kolu, svladao i francusku Bastiju u drugom kolu, no onda u trećem kolu Intertoto kupa ispao od iste one Aston Ville, iako mu je samo jedan gol nedostajao do produžetaka. Zagreb je pak ispao u prvom kolu Intertoto kupa od makedonske Pobede .

Hrvatski nogometni kup te je sezone osvojio Dinamo slavljem protiv Varteksa, a Superkup , koji je odigran nakon sedam godina 'pauze', otišao je također u ruke 'modrih' koji su bili bolji od Zagreba.

Sezonu je ukupno odgledalo 569.030 gledatelja , što je u prosjeku 2401 gledatelja po utakmici. Zabilo se ukupno 680 golova , što je prosjek od 2,833 gola po utakmici.

1. HNL 2001./2002.

  • prvak: Zagreb
  • osvajač Kupa: Dinamo
  • osvajač Superkupa: Dinamo
  • najbolji strijelac: Ivica Olić (Zagreb) - 21 gol
  • ušao: nitko
  • ispali: Hrvatski dragovoljac, Čakovec, Marsonia i TŠK
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu