Obavijesti

Sport

Komentari 8

PRVA HNL 09/10.: Hajduku Kup nakon 7 godina, Cibalia treća

PRVA HNL 09/10.: Hajduku Kup nakon 7 godina, Cibalia treća

Hajduk je u sezoni '09/10. opet bio iza "modrih" u ligi, ali je nakon 7 godina uzeo Kup. Potom je ispao u Europi od Žiline uz nerede na Poljudu i napad na Keruma...

VIDEO

Hrvatska nogometna liga ulazi u svoju 30. sezonu. Tom prigodom na portalu 24sata pozabavit ćemo se povijesnim pregledom dosadašnjih 29 sezone i izdvojiti najbolje priče u serijalu tekstova '30. sezona HNL-a' . U 19. sezoni 2009./2010. Dinamo je osvojio naslov, a Hajduk je trofejem u Kupu prekinuo petogodišnje sušno razdoblje.

Dinamu naslov, Hajduku Kup i veliko slavlje nakon pet godina bez trofeja. To je kratak presjek 19. sezone HNL-a u našem specijalu.

"Modri" ispred Hajduka i Cibalije

Dinamo je osvojio naslov ispred Hajduka i to s četiri boda prednosti. "Modri" su imali veliku bodovnu zalihu, ali su dopustili Splićanima da se približe nakon loših predstava u proljeće. Ipak, naslov nije dolazio u pitanje.

Sezona 2009/2010. počela je 25. srpnja 2009. HNL se proširila s dotadašnjih 12 na 16 klubova. Iz druge lige u prvu ušli su Istra, Međimurje, Lokomotiva, i Karlovac, a pobjedom u razigravanju protiv Dragovoljca, Croatia Sesvete osigurala je ostanak u prvoligaškom društvu.

Sjajna Cibalia, Vuginih 19 golova za Zagreb

Cibalia je završila na trećem mjestu sa samo bodom manje od splitskog Hajduka. Vinkovčani su te sezone imali tek pet poraza, jedan manje od Hajduka i samo jedan više od Dinama koji je izgubio četiri utakmice. Šibenik je bio četvrti, a Karlovac peti.

Najbolji strijelac HNL-a u 19. sezoni bio je Davor Vugrinec , koji je zabio 18 komada. Iz lige su ispali Međimurje i Croatia Sesvete.

Sljedeće sezone nastup u prvoj ligi osigurali su Split i Dragovoljac.

Hajduku Kup nakon pet sušnih godina

U 19. izdanju Hrvatskog nogometnog kupa Hajduk je oteo naslov Dinamu koji je slavio sezonu prije.

Splićani su osvojili trofej nakon pet sušnih godina. Hajduk je u četvrtfinalu izbacio Zagreb, a Dinamo je bio bolji od Pomorca. Derbi je bio već u polufinalu. Nakon 0-0 na Maksimiru, Hajduk je slavio u uzvratu golom Senijada Ibričića (1-0) za finale Kupa.

U drugom polufinalu Šibenik je izbacio Varteks. U prvoj utakmici bilo je 0-0, a Šibenčani su slavili 2-0 u Varaždinu za finale s Hajdukom. Imali su Varaždinci igrača više 70 minuta, ali nisu to uspjeli kapitaliziarti pred domaćim navijačima. Revoltirani White Stonesi tada su srušili ogradu na istočnoj tribini.

varteks

Hajduk je bio bolji u obje utakmice. Prvu su Splićani dobili kod kuće 2-1 golovima Tičinovića i Ibričića, a Zec je bio strijelac za Šibenik. Na Šubićevcu Hajduk je proslavio naslov u Kupu s 2-0 pobjedom (Vukušić, Ibričić).

Bio je to prvi trofej u Kupu za Hajduk u posljednjih sedam godina i prvi trofej od osvajanja lige 2005. godine, a Šibenik se morao zadovoljiti ulaskom u finale kao najvećim uspjehom u povijesti kluba.

Europa

Dinamo je u Europi u 2. pretkolu Lige prvaka izbacio armenski Pyunik s ukupnih 3-0. Nakon toga je u ždrijebu dobio Red Bull. Nakon remija u prvoj utakmici, Austrijanci su slavili u drugoj 2-1.

Dinamo je razigravao za Europsku ligu i izborio je nastup u njoj izbacivši škotski Hearts s ukupnih 4-2. Dinamo je u skupini s Anderlechtom, Ajaxom i Temišvarom završio na trećem mjestu sa šest bodova.

Bijesni hajdukovci gađali Keruma pa zapalili stadion

Europu nisu izborili Hajduk, Rijeka i Slaven Belupo. Hajduk je ispao od slovačke Žiline. Nakon 1-1 u Slovačkoj, Hajduk je izgubio na Poljudu 1-0.

Nezadovoljni navijači pri kraju utakmice protiv Žiline prijetili su igračima "dobit ćete batina", a dio navijača nakon utakmice htio se obračunati sa Željkom Kerumom u svečanoj loži. Jedna boca poletjela je prema Kerumu, ali nije pogodila cilj...

To je bio tek početak nereda u kojima su hajdukovci zapalili stolice na Poljudu.

Slaven Belupo nije uspio izboriti Europsku ligu preko Tromsa. Izgubili su Koprivničani u obje utakmice (2-1 i 2-0). Rijeka je ispala od Metalista, također s porazima u obje utakmice (2-1 i 2-0).

HNL 2009./2010.

  • prvak: Dinamo
  • osvajač Kupa: Hajduk
  • osvajač Superkupa: nije igrano
  • najbolji strijelac: Davor Vugrinec (Zagreb) - 18 golova
  • ušli u ligu: Split, Hrvatski dragovoljac
  • ispali iz lige: Međimurje, Croatia Sesvete
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica